Mielipide

Ässät 2007-08 – Kun kaikki menee pieleen

LIIGA / Kolumni
Porilainen SM-liigakiekkoilu eli kaksi vuotta sitten yhtä hienointa ajanjaksoaan. Kaupunki oli sekaisin, kun joukkue selvitti tiensä aina finaaleihin asti. Kiekkohuuma pysyi kaupungin yllä, mutta kahden kauden jälkeen huumasta ei ole jäljellä edes rauniot. Ässät alisuoritti pahimmalla mahdollisella hetkellä ja palasi arkeen kovalla kädellä.

Huonosti sujuneen viime kauden jälkeen Porissa päätettiin kerralla nostaa joukkue pysyvämmin mukaan kevään peleihin. Roimasti ylöspäin hilatun pelaajabudjetin avulla joukkueeseen hankittiin maalintekoon pystyvä ykköspyssy, edelliskauden hopeasankareita ja kokenut maalivahti. Kaiken piti olla kunnossa.

lisää

Marjamäen sopimus ykkösprioriteettina
[lue lisää]



Juhlaässät syynissä
[lue lisää]

Harjoituskaudella Ässät otti tasaiseen tahtiin takkiinsa. Ei tästä kukaan kuitenkaan ottanut paineita, sillä harjoitusotteluissa ei pisteitä jaeta. Kausi alkoikin mukiinmenevästi hienolla voitolla Lukosta. Sen jälkeen alkoi alamäki, joka hakee vertaistaan jopa Ässien historiassa. Jari Härkälä ei saanut otetta joukkueeseen hyvällä, eikä pahalla.

Lopulliset sinetit Härkälän päävalmentajan pestille lyötiin miehen hyllytettyä kapteeni Pasi Peltosen. Ässät ilmoitti Härkälän siirtyvän sivuun ja tilalle pestattiin kunnioitettavat meriitit omaava Alpo Suhonen.

Suhonen totesi ykskantaan, että joukkue on fyysisesti täysin raakile. Ässät ei onnistunut kääntämään kurssiaan ja talouspuolta paikatakseen johtoporras teki kovia ratkaisuja. Pasi Saarela, Toni Häppölä ja Matt Nickerson tärkeimpinä kaupattiin muihin seuroihin. Varsinkin Nickersonin kauppaaminen oli faneille vaikea nieltävä. Kovalla kohulla takaisin hankitusta ”kuninkaasta” ei ilman kyynelsilmiä luovuttu. Päällimmäinen tunne kannattajilla oli syvä pettymys.

Jesse Joensuu arvioi kauden jälkeen Satakunnan Kansan haastattelussa, että harjoitusotteluiden köyhät tulokset ruokkivat häviämistä myös varsinaiselle kaudelle. Nuori ammattilainen peräsi myös joukkueelta kaukalon sisäistä ammattimaisuutta. Pelikuri ja nöyryys puuttuivat Ässien joukkueelta. Joensuu on harvinaisen oikeassa. Alpo Suhosen johdolla tehty loppukauden nuorennusleikkaus antoi viitteitä paremmasta, joskaan tulokset eivät juuri parantuneet.

Nuorten esiinmarssi on kuitenkin ollut positiivista nähtävää. Etupäässä Joensuun lisäksi Sakari Salminen ja Jesse Jyrkkiö ovat vakuuttaneet pystyvänsä pelaamaan täysipainoisesti SM-liigaa. Ensi kaudella Ässien on tarkoitus hankkia tulevaisuuden tähtien rinnalle lisää johtajuutta ja kokemusta.

Nähtäväksi jää paljonko Ässien katastrofikausi laski joukkueen kykyä hankkia pelaajia yhä tiukkenevilta markkinoilta. Ilman tulevaisuuteen vaikuttavia kolhuja ei tästä kaudesta kuitenkaan selvitty, tuli organisaation sisältä sitten minkälaista infoa tahansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle