Tehokas Jokerit kaatoi Dinamon ja nousi konferenssinsa kärkikolmikkoon

KHL / Raportti
Brian O'Neill osui ottelussa kahdesti.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit lähti lauantaina lyhyelle joululomalle voitettuaan Riian Dinamon Helsingissä lukemin 5–3. Kotijoukkueella etenkin ylivoimapeli ja maalintekotehokkuus olivat kuosissa. Voiton myötä Jokereiden pisteputki kasvoi seitsemään otteluun, ja joukkue nousi läntisen konferenssin kolmoseksi.

Viime aikoina mainioon vireeseen yltynyt Jokerit kohtasi Dinamo Riian, joka vaelsi ennen ottelua kuuden ottelun tappioputkessa. Dinamo on kauden aikana ollut koko KHL:n heikoimpia joukkueita ja tälläkin hetkellä se on konferenssinsa viimeinen. Jokerit puolestaan oli ennen ottelua läntisen konferenssin sijalla neljä, mutta voiton myötä nousi kolmanneksi.

Vaikka lähtökohdat olivat kotijoukkeella hyvät, Jokerit aloitti heikosti. Peli oli hapuilevaa, eivätkä syötöt menneet perille. Jokerit pääsi ottelun alkuminuuteilla ylivoimalle, mutta samat ongelmat jatkuivat myös erikoistilanteessa. Dinamo käytti isäntien heikkoa otetta alivoimalla hyödyksi ja karkasi hyökkäykseen, jonka päätteeksi vieraat menivät 1–0-johtoon.

Jokerit tuli tasoihin, kun Peter Regin syötti Brian O'Neillille, jonka napakka laukaus löysin tiensä Dinamon maalivahdin olan yli. Maali nosti amerikkalaishyökkääjän Jokerit-uran pistesaldon 150 pisteeseen.

Osuman jälkeen kotijoukkueen peli piristyi selvästi, eikä seuraavaan täysosumaan kulunut kauaa. Tällä kertaa Marko Anttila laittoi kiekon sivutolpan kautta yläverkkoon.

Latvialaispelaajan istuessa jäähyllä Jokerit sai kolmannen maalinsa hieman yli kolmen minuutin sisään. Onnistuneen ylivoimakuvion viimeisen niitin iski Sami Lepistö, jonka kovaa laukausta maalivahti ei ehtinyt torjua. Osuman jälkeen Dinamo vaihtoi maalivahtia, sillä Jokereiden laukauksista jokainen oli uponnut maaliin.

– Ylivoima oli hyvää. Yksilötaidon kannalta O'Neillin ensimmäinen, Anttilan toinen ja Lepistön kolmas maali olivat hyviä. Lisäksi syötöissä oli paljon hyviä ja laukaukset olivat mahtavia, Jesse Joensuu kehui.

Vieraat eivät kuitenkaan lannistuneet tappioasemasta huolimatta, vaan saivat aika ajoin hyviä paikkoja myös jokeripäätyyn. Dinamo sai vielä erän lopussa maistaa ylivoimaa, jonka aikana sillä oli useita paikkoja, kun passiivinen Jokerit antoi pelaajille tilaa kentällä.

– Ensimmäisessä erässä tuntui, että olimme pelin ytimessä. Liikuimme hyvin ja olimme todella tehokkaita, Jokerit-luotsi Lauri Marjamäki analysoi.

Toisessa erässä vieraat eivät juurikaan päässeet hyville maalipaikoille, ja Jokerit blokkasi ahkerasti kaukaa maalia kohti tulevia laukauksia. Tästä huolimatta kiekonhallinta oli melko tasaista joukkueiden välillä. Erä oli kotijoukkueelta edellistä huomattavasti heikompi, eikä maalinteko onnistunut lainkaan.

– Toisessa erässä tekeminen lässähti. Vastustaja puolusti ja kamppaili hyvin, Marjamäki kertoi.

– Kiekon kanssa pitäisi olla vähän huolellisempi, ja välillä pitäisi purkaa vähän nopeammin, ettei tulisi pyörityksiä. Jos olisimme purkaneet kiekkoa enemmän ja pelanneet nöyremmin, niin olisimme ehkä voittaneet helpommin, pohti Joensuu.

Päätöserässä nähtiin aktiivisempaa peliä puolin ja toisin. Aluksi Jokereiden tuoreen tšekkiläisvahvistuksen David Skleničkan jäähy kostautui, ja Dinamo kavensi tilanteeksi 3–2. Ylivoimaa tuli kuitenkin myös Jokereille, ja O'Neill laittoin kiekon verkkoon jo toistamiseen.

Seuraavaksi maalintekoa jatkoi Henri Ikonen, mutta myöhemmin vierasjoukkueen Alisauskas Nerijus kavensi loppulukemiksi 5–3.

– Ihan riittävä ottelu. Riika on vaikea vastustaja ja pelaa välillä aika erikoisella pelisysteemillä. He tulevat kovalla paineella, ja sen takia siellä on välillä vähän kaaostakin, Joensuu summasi.

– Kolmesta ylivoimasta kaksi ylivoimamaalia on hyvä juttu. Ahti Oksanen ja Aleksi Halme toivat energiaa, ja olivat selkeästi erottuvia pelaajia. Olen myös iloinen, että Antti Niemi sai voiton, mietti Marjamäki.

Seuraavaksi Jokerit pelaa Tapaninpäivänä Lokomotiv Jaroslavlia vastaan vieraskaukalossa.