Halli - Jukurit

Kalevankankaan jäähalli (Mikkelin jäähalli)
Raviradantie 24, 50100 Mikkeli

Perustiedot

Kapasiteetti

Remontin vuoksi osa hallin paikoista ei ole käytössä. Aitioiden valmistumisen jälkeen kapasiteetti on noin 4400.

Rakentamisvuosi

1982

Linkki katsomokarttaan

Lippujen hintajakauma

10-14 euroa. Opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet, invalidit ja Mikkelin työttömät ry:n jäsenet saavat seisomapaikkalipun 9 eurolla. Mikkelin Ammattikorkeakoulun, ammattiopisto Esedun ja Aalto-yliopiston opiskelijat saavat seisomapaikkalipun 5 euron erikoishinnalla.

Historia

Mikkeli siirtyi jäähalliaikaan vuonna 1982. Jäähalli ei kuitenkaan riittänyt alkuun nostamaan Mikkelin Jukureita takaisin 1. Divisioonaan, vaikka joukkue muutaman kerran karsinnoissa kävikin. Kaupungin jääurheilulle halli tarjosi kuitenkin huikean parannuksen olosuhteisiin.

Jäähallin tuoman potentiaalin Mikkeli realisoi vasta uudelle vuosituhannelle lähtiessä. Ennen mikkeliläisen jääkiekon nousua jäähallille tunnelmaa toivat lähinnä kaukalopallon mestaruussarjassa piipahtanut MAKS-91 ja syksyiset Marski Cup-harjoitusturnaukset.

Ajan hammas alkoi näkyä hallissa yhä selvemmin, kun Jukurit ilmestyi ryminällä Suomen kiekkokartalle. Jäähdytyslaitteiston kapasiteetti oli koetuksella, kun kilpahallin viereen rakennettiin harjoitushalli. Putkistoviat kiusasivat hallia aika ajoin. Kun jo jäähallia edeltäneen tekojääradan ajalta periytyneet pukukoppirakennukset alkoivat saapua käyttöikänsä päähän, oli jotain pakko tehdä.

Mikkelin jäähallin remontoinnista käytiin kaupungissa kiivas ja tunteita kuohuttanut poliittinen vääntö. Vaihtoehtoina olivat hallin perusteellinen remontointi aitioiden rakennus mukaan lukien, tai hieman vaatimattomampi peruskorjaus. Vankimmin kattavan halliremontin takana seisoi Mikkelin valtapuolueista Kokoomus ja halvempaa remonttia tuki SDP. Erityisen näkyvään rooliin halliremontissa nousi SDP:n valtuustoryhmän johtaja Satu Taavitsainen, joka joutui halliremontin viivästyessä myös monien jääkiekkofanien hampaisiin.

Lopulta monien vaiheiden jälkeen hallin taustalle perustettu osakeyhtiö aloitti toimintansa ja Mikkeli saa syksystä 2013 alkaen tasokkaan ja modernin jäähallin, joka palvelee katsojia ja harrastajia vuosikymmeniä.

Muut lajit

Mikkelin jäähalli palvelee kotihallina myös Suomi-sarjassa pelanneelle Hydraulic Oilersille. Lisäksi hallilla pitävät majaansa Juniori-Jukureiden ikäluokat ja muut mikkeliläiset jääurheiluseurat, kuten Mikkelin Luistelijat. Jäähalli on myös yksi kaupungin harrasteurheilun tukikohdista, Mikkelin Alueen Harrasteliigat pyörittää jääkiekkosarjoja talvisin. Jääpalloseura Mikkelin Kampparit harjoittelee myös jäähallissa ennen ulkojääkauden alkamista.

Näin hallille

Kalevankankaan jäähalli sijaitsee nimensä mukaisesti Kalevankankaan kaupunginosassa Mikkelin keskustan liepeillä. Kaupunginosa on tunnettu myös hyvistä hiihtoladuistaan, jotka risteilevät 30 hehtaarin kokoisella suojelualueella.

Jukureiden järjestämä bussilinja kerää katsojia kaupungin alueelta ennen ottelua. Kuljetuksen hinta on 4 euroa ottelua kohden. Alle 16-vuotiaille bussi maksaa 2 euroa. Linkki bussin reittiin: http://www.jukurit.fi/jukurit/www/fi/liput/bussit.php

Halli sijaitsee Raviradantien pitkän suoran päässä ja muut liikenneyhteydet sinne ovat kehnohkot. Reitti hallille on helppo, sillä Raviradantielle käännytään Savilahdenkadulta, joka on yksi kaupungin tärkeimpiä katuja. Omalla autolla saapuville on tarjolla pysäköintialue Raviradantien varressa.

Jalkaisin hallille pääsee myös vaivatta, kunhan jaksaa kävellä hieman. Etäisyyttä hallin portille tulee Mikkelin torilta noin kolme kilometriä.

Hallin antimia

Vielä remontissa olevien edustustilojen vuoksi palvelutarjonnasta puuttuvat korkealuokkaiset VIP-palvelut. Väliaikainen VIP-katsojien alue sijaitsee hallin F1-katsomon alapuolella ja palvelee erätaukojen aikana.

Alkoholijuomia tarjoilee hallin sisääntuloaulasta katsottuna takasuoran pubi, joka löytyy G- ja F-katsomoiden alapuolelta. Myyntipisteitä on lisäksi E- ja D-katsomoiden alapuolella käytävällä ja sisääntuloaulassa.

Valikoimaan kuuluvat varsin normaalit jäähallin tuotteet, kuten makkarat ja virvokkeet. Pienempiä kahvinmyyntikojuja on lisäksi käytävällä.

Ottelujen aikainen toiminta

"Kellotaulun päädyssä" kotijoukkuetta kannustaa uskollinen, mutta viime vuosina vähäväkiseksi käynyt faniryhmä SarvisClub.

Ottelun toisella erätauolla mitataan taitoja frisbeen heitossa, jota varten katsojat voivat ostaa oman frisbeen. Lähimmäs keskiympyrää osunut heitto on voittaja.

Erityisryhmät

Invalidipaikat sijaitsevat E- ja D-katsomoiden porrastasanteilla. Niille kulku on harjoitushallin välikössä sijaitsevien ulko-ovien kautta.

Lehdistötila sijaitsee D-katsomon porrastasanteella. Tila on pieni ja näkyvyys kaukaloon on huono. Lehdistötilaisuus on ottelun jälkeen G-katsmon alapuolella.

Ottelun jälkeen

Bussi kuljettaa ottelun jälkeen takaisin keskustaan, missä ottelun tapahtumia voi puida esimerkiksi oluttuopin ääressä. Mikkeliläisen penkkiurheilukansan suosiossa ovat bussilinjan pysäkki Pub Päämaja ja keskustassa sijaitseva Pub Jälkipeli.

Tiesitkö tätä?

Kalevankankaan jäähallissa ei olla – ainakaan vielä – ylletty samanlaisiin mainetekoihin kuin aivan hallin vieressä sijaitsevalla raviradalla. Mikkelin ravirata tunnetaan yhtenä maailman nopeimmista ja sillä on juostu useita Suomen, Euroopan ja jopa maailmanennätyksiä. Urheiluväki muistaa erityisesti vuoden 2002, jolloin italialaisori Varenne ravasi tuhannen metrin ratojen maailmanennätyksen yli 26 000 katsojan edessä. Vuosittaisessa raviurheilun suurtapahtumassa St Michelissa jäähallin kaukalo toimii anniskelualueena.