Veljekset kuin ilvekset

MESTIS / Haastattelu
Veljeksillä on aina pieni pilke silmäkulmassa.
Kuva © Petteri Äikäs
Espoossa pelaa tällä kaudella yksi veljespari, Victor ja Felix Westermarck. Victor pelasi jo harjoituskaudella Espoo Unitedin joukkueessa ja nuorempi veljeksistä Felix liittyi vasta myöhemmin lokakuussa espoolaisten vahvuuteen Vaasan Sportista loppukauden sopimuksella.

Victor Westermarck on 22-vuotias pelipaikaltaan puolustaja, kun taas Felix on isoveljeään vuoden nuorempi ja pelipaikaltaan hyökkääjä.

Veljekset aloittivat jääkiekon kuuden vanhana Espoon Palloseurassa.

− Paras muisto niiltä ajoilta on se, kun oppi luistelmaan ja pelaamaan jääkiekkoa. Se oli tosi kivaa, Victor ja Felix jatkavat.

Kysyttäessä kahta luonteenpiirrettä, jotka veljekset kokevat auttavan heitä jääkiekon peluussa, ei vastausta pidä kauaa miettiä. 

− Varmaan positiivisuus ja kunnon taistelutahto, Victor vastaa.

− Sellainen kylmäpäisyys ja en hirveästi ota stressiä mistään sekä halu voittaa, sanoo Felix.

Nuorempi Westermarck on aina pelannut hyökkääjänä, eikä ikinä ole tullut tarvetta muuttaa sitä.

− Pelasin ensin hyökkääjänä, sitten jossain vaiheessa, olisiko ollut B-junnuissa, oli liian vähän puolustajia. Siinä tuli sitten pelattua pari peliä ensin pakkina, ja sitten siihen jäätiin, Victor kertoo.

Veljekset viettävät vaihtelevasti vapaa-aikaa keskenään, useimmiten jäähallilla. He myös juttelevat jääkiekosta usein, mutta painottavat, ettei se ole todellakaan ainoa puheenaihe.

Victor on espoolaisten alkukauden valopilkkuja.
Victor on espoolaisten alkukauden valopilkkuja.
Kuva © Oona Sarajärvi

Espoolaisesta juniorimyllystä miesten peleihin

Victor Westermarck voitti kaudella 2010-2011 B-nuorten I-divisioonan puolustajien piste- sekä maalipörssin tehoilla 13+16. Saman kauden päätteeksi hän voitti sarjan mestaruuden Kiekko-Espoon joukkueessa. Seuraavalla kaudella hän palasi takaisin Espoo Bluesin B-nuoriin. Kauden päätteeksi hän voitti B-nuorten SM-hopeaa ja hänet palkittiin sarjan tehopelaajana Janne Ojanen -palkinnolla.

Kaudella 2012-2013 vanhempi Westermarck siirtyi Bluesin A-nuoriin, jolloin hän voitti SM-hopeaa. Seuraava kausi päättyi A-nuorten suomenmestaruuteen. Kaudella 2014-2015 hän voitti A-nuorten SM-pronssia ja seuraavalla kaudella A-nuorten SM-hopeaa.

Kaudella 2010-2011 kevään pudotuspeleissä nuorempi veljeksistä (Felix) oli joukkueen paras pistemies tehoin 5+9 voittaen samana keväänä C-nuorten suomenmestaruuden. Hänet palkittiin myös runkosarjan tehopelaajana Esa Keskinen –palkinnolla sekä valittiin tähdistökentälliseen. Samana keväänä hän voitti myös B-nuorten suomenmestaruuden. Seuraavalla kaudella hän voitti B-nuorten SM-hopeaa. Kaudella 2012-2013 hän voitti isoveljensä tapaan A-nuorten SM-hopeaa ja seuraava kausi päättyi myös A-nuorten suomenmestaruuteen.

− Paras muisto on varmaan veljen kanssa voitettu A-nuorten suomenmestaruus, molemmat vastaavat.

Nuorempi veljeksistä Felix on menestynyt nuorten maajoukkuepeleissäkin.
Nuorempi veljeksistä Felix on menestynyt nuorten maajoukkuepeleissäkin.
Kuva © Petteri Äikäs

Nuorten maajoukkueen kautta suomenmestariksi

Felix Westermarck pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa vuonna 2013, voittaen MM-pronssia. Vuotta aiemmin Westermarck pelasi alle 18-vuotiaiden Ivan Hlinka –kutsuturnauksessa, jolloin hän saavutti hopeaa ja jakoi Suomen sisäisen maalipörssin voiton nykyisen joukkuetoverinsa Janne Puhakan kanssa. He jakoivat myös joukkueen sisäisen pistepörssin voiton Mika Ilvosen kanssa.
Felix kuului myös alle 17-vuotiaiden maajoukkueen kapteenistoon.

Felixin isoveljellä Victorilla on tilillään kymmenen nuorten maaottelua.

Mestiksen kautta liigakokoonpanoon

Kysyttäessä espoolaisen jääkiekon merkityksestä, molemmat veljekset kokevat sen olevan tärkeä osa heidän kiekkoiluhistoriaansa.

Huhtikuussa 2014 Victor teki vuoden mittaisen sopimuksen Espoo Bluesin kanssa, liigadebyyttinsä hän teki heti toisessa ottelussa 13. syyskuuta 2014 Pelicansia vastaan. Hänen liigauransa avausmaali syntyi 20. marraskuuta 2014 Vaasassa Sporttia vastaan. Tulokaskaudellaan hän iski tehot 1+8 sekä neljässä pudotuspeliottelussa yhden maalin. Tammikuussa 2015 hän allekirjoitti 1+1-vuotisen jatkosopimuksen espoolaisseuran kanssa.

Victor Westermarck aloitti uudessa espoolaisseurassa heti kauden alussa.
Victor Westermarck aloitti uudessa espoolaisseurassa heti kauden alussa.
Kuva © Petteri Äikäs

Nuorempi veljeksistä Felix teki huhtikuussa 2014 kaksivuotisen sopimuksen Vaasan Sportin kanssa. Liigadebyyttinsä hän teki samalla kaudella 10. lokakuuta Tampereen Ilvestä vastaan. Ensimmäisellä liigakaudellaan Felix pelasi kaiken kaikkiaan seitsemän ottelua, pelaten suurimman osan kaudesta lainalla Mestis-joukkue Heinolan Peliitoissa. Seuraavalla kaudella hän pelasi Sportissa 12 SM-liigaottelua tehden yhden syöttöpisteen, ja loppukausi kului lainalla Mestiksessä Hermeksessä. Huhtikuussa 2016 nuorempi Westermarck teki vuoden mittaisen jatkosopimuksen Vaasan Sportin kanssa.

− On Vaasalla ja Sportillakin suuri merkitys minulle, siellä opin todella paljon jääkiekosta ja vaatimustasosta. Paljon hyviä muistoja on kertynyt näiden vuosien aikana, esimerkiksi se, kun päästiin Hermeksen kanssa pudotuspeleihin asti, Felix toteaa.

− No totta kai se eka miesten peli, kun pääsi pelaamaan ja toki nämä kaikki vuodet, mitä olen saanut pelata on ollut hienoja muistoja, Victor sanoo.

Kuva © Petteri Äikäs

Paluu nykyhetkeen

Vanhempi Westermarck siirtyi kaudeksi 2016-2017 konkurssiin ajautuneen Espoo Bluesin tilalle perustettuun Espoon Unitediin.

Tällä kaudella Felix Westermarck ehti pelata vain kuusi liigaottelua Sportissa ja kolme Mestis-ottelua lainalla Hermeksessä, ennen kuin hän siirtyi loppukaudeksi Espoo Unitediin isoveljensä joukkuetoveriksi.

Kysyttäessä suurimpia eroja Mestiksen ja liigan välillä näkemykset eroavat veljeksien välillä hieman.

− Liigassa se on ehkä vähän organisoidumpaa, kun taas Mestiksessä mennään vaan ja pelataan, ei siinä lopulta niin isoja eroja ole, Victor vastaa

− Mestiksessä se on nopeampaa, välillä tuntuu siltä, että mennään kovempaa eikä aina järki ole aina mukana. Totta kai liigassa on taitavampia, nopeampia ja vahvempia jätkiä. Loppujen lopuksi ei niissä ole kauhean isoja eroja, sanoo Felix.

Unelmien puolustajapariksi nuori puolustaja nimeää ruotsalaispuolustajan Erik Karlssonin.

Unelmien ketjuksi Felix vastaa:

− Tuota noin, Sidney Crosby ja Patrik Laine.

Veljekset asettavat loppukauden tavoitteeksi päästä ensin pudotuspeleihin, jonka jälkeen voittaa mestaruus ja olla iso osa sitä pelaajana.

Veljekset kuitenkin tietävät, että kehitettäviäkin osa-alueita omasta pelistä vielä löytyy.

− Varmaan se on ihan tasaisuudessa sekä luistelussa, kertoo Felix.

− No ainakin luistelussa ja saada ihan yleisesti voimaa lisää, Victor toteaa.

Vanhempi Westermarck näkee itsensä viiden vuoden päästä pelaamassa mahdollisimman hyvässä sarjassa ja joukkueessa.

− Tavoitteena on saada mahdollisimman iso rooli hyvässä joukkueessa, katsotaan mihin rahkeet riittävät, Felix vastaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle