Ferenc sammutti Heinolan valot

Markkula ja Myttynen tarjoili, Ferenc teki maalit. Tuttu kuvio illan pelistä.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
Revanssiviikonloppu ei ollut nimensä mukainen Heinolan Peliitoille, sillä JYP-Akatemia oli lauantaina selkeästi paremmalla jalalla liikenteessä. Peliittojen yhden hyvän erän jälkeen ote siirtyi vierasjoukkueelle ja Akatemia rynnisti lopulta voittoon maalein 3-6 (2-0, 0-3, 1-3). Jyväskyläläisten suurimpana sankarina hääri jättiläismäinen puolustaja Jakub Ferenc.

Ensimmäiseen erään vierasjoukkue tuli vauhdikkaasti. Vain hetki kiekon tippumisesta aukesi Akatemialle hyvä paikka siirtyä johtoon, kun peliittapuolustus koomaili ja Valtteri Hotakainen pääsi laukomaan erinomaiselta paikalta. Antti Rautiola oli kuitenkin paremmin hereillä kuin puolustus hänen edessään, eikä kiekon koppaaminen tuottanut ongelmia.

Kun avauserää oli takana viisi minuuttia, nähtiin ottelun ensimmäinen maali. Italialaispakki Roland Hoferin löysä laukaus yllätti niin Akatemian maalilla seisseen Dennis Saikkosen kuin Hoferin itsensäkin. Syöttöpiste Joni Kainulaiselle ja taululle 1-0.

Peliittojen kokeiltua ensin tuloksetta ylivoimaa, oli Akatemian vuoro. Ylivoiman paras paikka aukesi jälleen Valtteri Hotakaiselle, jonka laukaus hyvältä paikalta tömähti kuitenkin Antti Rautiolan paidan logoon. Tilanteen jälkeen Hotakainen purki turhautumistaan hakkaamalla mailaansa jäähän.

Viimeisen minuutin pyörähdettyä käyntiin, pääsi Peliitat jälleen yllättämään akatemiakassari Saikkosen. Peliittojen avausmaalin syöttänyt Joni Kainulainen laukoi tällä kertaa itse ja kiekko upposi onnistuneesti verkon perukoille. Kolahduksesta päätellen kiekko osui matkalla johonkin, mutta maalintekijää ei missään vaiheessa muutettu. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin Peliittojen 2-0 johdossa.

− Meillä oli kaksi, kolmekin maalintekopaikkaa. Ei puolustettu niiden jälkeen tarpeeksi ja Peliitat johti erän jälkeen ihan ansaitusti, kertoi JYP-Akatemian päävalmentajaJukka Ahvenjärvi.

Peliitat luotti liikaa kahteen maaliin

Erätauolla Peliittojen pukukopissa kerrottiin ilmeisesti iltasatuja, sillä kotijoukkue oli loppuillan aivan unten mailla. Viittä minuuttiakaan ei ehditty pelata, kun kiekko oli Rautiolan selän takana. Pahanteossa oli Aleksi Salonen, joka käytti peliittapuolustuksen nukkumisen hyväkseen ja laukoi kiekon reppuun. Syöttöpisteet Salosen maaliin nappasivat Miika Roine ja Matias Myttynen

Erää jatkettiin eteenpäin, eikä taso huimannut päätä. Molemmat joukkueet olivat täysin hukassa erän loppupuolelle asti, jolloin vierasjoukkue heräsi pelaamaan. Akatemia sai hyvän pyörityksen Peliittojen päätyyn ja Kalle Saramäen laukaus kimpoili aina yläriman ja Rautiolan pään kautta maaliin. Syöttäjinä maalissa olivat Henri Kanninen ja aikaisemmin maalinkin tehnyt Aleksi Salonen.

− Toiseen erään hyvä tasonnosto. Luisteltiin vähän tiiviimmäksi ylöspäin, mutta ehkä tärkeintä oli että luisteltiin myös alaspäin, Ahvenjärvi pohti pelin jälkeen.

Peliittojen Jani Keinäsen epäonnistuttua yrityksessään huitoa kiekko omaan maaliin, päätti Miika Roine ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja ladata komeasti kiekon ylähyllylle. Roineen maali kruunasi Akatemian erän, jossa he nousivat kahden maalin tappioasemasta johtoon. Peliittojen päävalmentaja Petri Karjalainen ei syystä ollut tyytyväinen.

− Toinen erä oli sellaista ylipelaamista ja huolimattomuutta puolustamisessa. Tulos kertoo kaiken.

Ferencille Mestis-uran avausmaalit

Kolmanteen erään Peliitat tuli jo valmiiksi luovuttaneena. Viimeistään Joni Kainulaisen jäähystä aiheutunut Akatemian ylivoima oli lopun alkua kotijoukkueelle. Kun erää oli pelattu viitisen minuuttia, alkoi tsekkijättiläisen show. Samu Markkula ja Matias Myttynen pelasivat viivaan laukaisupaikan, eikä Jakub Ferenc jättänyt sitä käyttämättä. Hurja lämäri viuhui Rautiolan selän taakse ja kaksimetrisen Ferencin Mestis-uran ensimmäinen maali oli nähnyt päivänvalon.

Kolmannen erän puhuttavin tilanne nähtiin, kun Peliittojen Mikko Lahtela ja Akatemian Valtteri Hotakainen kyyristyivät aloitukseen. Miekkaillessaan kiekosta Lahtelan maila nousi Hotakaisen kasvoihin jäähyn arvoisesti. Palkintona Lahtelalle tästä oli 5+20 korkeasta mailasta ja automaattinen pelirangaistus. Hotakaisen rooli olikin hieman kehnompi, sillä akatemiakippari sai keräillä legojaan jään pinnasta.

Viiden minuutin ylivoimalla vierasjoukkue sen kuin kasvatti johtoaan. Asialla oli taas Ferenc, joka teki illan toisen maalinsa ohella myös Mestis-uransa toisen osuman. Syöttäjinä maalissa edellisen tapaan oli Markkula ja Myttynen.

Ottelun loppu oli monellakin tapaa vain kosmetiikkaa. Rautiolan istuessa penkillä, sai Valtteri Hotakainen vihdoin koko illan hakemansa maalin. Tyhjään verkkoon, mutta kuitenkin. Viimeisellä minuutilla Peliittojen Petr Stloukal kaunisteli numeroita, mutta taululle jäi silti hyvin tyhjentävät 3-6 numerot JYP-Akatemian voiton merkiksi.

Revanssiviikonloppu meni tämän parin osalta Akatemian nimiin. Peliitoille viikonloppu oli melko katastrofi, sillä kuudesta saatavilla olleista pisteistä käteen jäi vain yksi. Tilannetta pahentaa se, että Peliittojen suurimpia haastajia tällä hetkellä on nimenomaan JYP-Akatemia.

Molemmat joukkueet pelaavat taas keskiviikkona, eikä helppoja pelejä ole kummallekaan tiedossa. JYP-Akatemia matkustaa Vaasaan Sportin vieraaksi ja TUTO isännöi Peliittoja Turussa.