Kärpät dramaattisesti finaaliin

Kärppien ja Helsingin IFK:n välinen välieräsarja oli uskomaton kiekkonäytös. Henkinen yliote siirtyi useampaan kertaan joukkueelta toiselle. Viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa Kärpät meni finaaliin hermoja raastavalla ja dramaattisella tavalla

Kärpät oli ottelun ensimmäisessä erässä aktiivisempi osapuoli. Kärpät pyrki hakemaan aktiivisesti otetta vastustajasta. Lähimmäksi pääsi Topi Jaakola, joka täräytti hyökkäyspään aloituksen jälkeen ranteella ylärimaan.

IFK oli kuitenkin se joukkue, joka aloitti maalinteon. Timo Pärssinen heitti omalta alueelta puolivillaisen roikkukiekon keskialueelle. Kärppien pakkipari Ari Vallin-Mikko Myllykoski kohelsi oikein koko rahan edestä, jonka seurauksena Brett Harkins pääsi täysin yksin läpi. Illan selkeästi paras IFK-peluri vei Niklas Bäckströmin kahville ja siirsi kiekon varmasti sisään.

kuvakooste

Ottelu kuvina
[katso kuvat]

Kotijoukkue ei häkeltynyt. Reilu minuutti eteenpäin ja Kärpät tasoitti pelin. Jarno Kultanen purki surkeasti omalla alueella ja Petr Tenkrat pääsi katkaisemaan. Tenkratin syöttö kimposi Kim Hirschovitsin jalasta vapaana olleelle Vladimir Machuldalle, joka toimitti kiekon verkkoon. Tilanteessa kiekko karkasi Machuldan hallusta ja lipui Jan Lundellin haaroista sisään. Maali, joka Lundellin olisi pitänyt kyetä torjumaan.

- Kotijoukkueelta perinteinen aloitus. Pääsivät isossa kaukalossa ja liukkaalla jäällä niskan päälle. Kärpät oli ensimmäisessä erässä selvästi parempi, Hannu Aravirta kommentoi.

IFK:lle tukku rangaistuksia

Toinen erä oli ottelun tasaisin. Kärpät oli mennä johtoon jo ensimmäisellä minuutilla, kun kiekko kimposi maalinedusruuhkasta Antti Aarnion luistimesta ylärimaan. Johtomaali jäi parin sentin päähän.

IFK sai tuon tilanteen jälkeen otteen pelistä. Se loi tukun hyviä paikkoja, parhaat tilanteet loi jälleen Harkinsin johtama mainio ykkösviisikko. Jollain mystisellä tavalla IFK kuitenkin väsähti. Sen liike lopahti, eikä joukkue kyennyt vastaamaan Kärppien tempoon. Painopiste siirtyi yhä enemmän IFK:n puolustusalueelle. Tuon seurauksena joukkue joutui käyttämään sääntöjen vastaisia keinoja, mistä tuloksena neljä peräkkäistä rangaistusta.

IFK:n pelastus oli se, että kotijoukkueen ylivoimapeli oli totaalisen umpisurkeaa. Kärpät ei saanut ylivoimapeliään rauhoitettua, vaan joukkue pelasi kuin paniikin vallassa. Valmennus ei kyennyt löytämään ”kuumia pelaajia”, vaan suurimman osan ylivoima-ajasta sai Sakari Palsolan johtama jarrukenttä, joka ei ole onnistunut maalinteossa pudotuspeleissä kuin kolmesti.

Kärpät pelasi neljättä ylivoimaansa, kun Pekka Saarenheimo sai kaksiminuttisen kampituksesta. Siirryttiin pelaamaan neljällä neljää vastaan, joka sopi yllättäen paremmin kotijoukkueelle. Puolustaja Mikko Lehtonen nousi hyökkäysmaalin taakse, josta hän tarjoili upean syötön maalille nousseelle Ari Vallinille. Vallin laukoi suoraan syötöstä johtomaalin, kiekko lipui jälleen Lundellin jalkojen välistä maaliin.

Suurta dramatiikkaa

Kolmas erä oli todellista viivytystaistelua. Kärpät pyrki suojelemaan omaa maaliaan ja IFK oli päättänyt laittaa viimeisetkin voimat peliin. Kärppien peli passivoitui, eikä omasta suorittamisesta ollut tietoakaan. IFK:lla oli ohjat ja tasoitus oli vain ajan kysymys. Pasi Saariselle ja Jere Karalahdelle luotiin tuhannen taalan paikat, jotka molemmat päätyivät Niklas Bäckströmin loistopelastukseen.

55.15 on aika, jolloin Kärppien taivas musteni. Kimmo Kuhta sai kiekon hyökkäysmaalin takana ja esitti mahtavan soolon. Martin Stepanek katseli kateellisena vieressä, kun Kuhta kiersi koko kärppäviisikon ja laukoi kiekon rystyltä ohi jäihin pudonneen Bäckströmin. Peli oli tasan, Raksilan jäähalli hiirenhiljaa.

Tarpeeksi pahaa kotiyleisölle ei ollut se, että peli tasoittui. Kaiken kukkuraksi loisto-ottelun pelannut Niklas Bäckström loukkasi uudelleen vasemman polvensa ja hänet talutettiin tuskaisen näköisesti koppiin. Vaikka kärppäleiri ei ottelun jälkeen asiaa myöntänytkään, on selvää, ettei Bäckström pelaa ainakaan tiistaina. Maalille komennettiin jälleen kerran 21-vuotias Pekka Rinne, uransa kovimpaan paikkaan.

Lievers päätti thrillerin

Kahden väsyneen joukkueen ensimmäinen jatkoerä ei ollut mitään perinteistä peesailua ja virheiden välttelyä. Molemmat joukkueet hakivat hanakasti ratkaisua. Kotiyleisöä huudatettiin kertaalleen jo ilman lopullista ratkaisua. Petr Tenkrat karkasi puolittain läpi koko ottelun ajan suurissa vaikeuksissa olleelta Jarno Kultaselta. Rystylaukaus lipui Lundellin selän takaa ja juhlat olivat valmiit. Päätuomari Jari Levonen näytti heti, että tilanne menee videotarkastukseen. Tuomio oli oikea, kiekko ei koskaan ylittänyt maaliviivaa, vaan lipui tolppaan osuttuaan maaliviivaa pitkin ohi.

IFK pyrki laukomaan jokaisesta mahdollisuudesta kohti Kärppien maalia. Pekka Rinne oli hermostunut ja sylki osan laukauksista pahasti eteensä. Nuori maalivahti torjui kuitenkin kaikki tilanteet vaikka tuurin voimalla. Kärpille tarjottiin etsikkoaikaa, kun Mikko Turunen koukkasi karkuun päässeen Jussi Jokisen nurin jäähyn arvoisesti.

Kärppien ylivoima ei meinannut millään toimia, vaan IFK lähti nopeaan vastaiskuun. Hyökkäys ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, vaan joukkue menetti kiekon hyökkäysmaalin takana. Kärpät pääsi 3-1-ylivoimahyökkäykseen, jonka aikana IFK yritti rumasti hyötyä väärästä vaihdosta. Kimmo Kuhta hyppäsi kentälle ylimääräisenä pelaajana, eikä kenelläkään ollut aikomustakaan tulla jäältä pois. Joukkueelle oli tulossa siirretty rangaistus, mutta sitä ei enää tarvittu. Petr Tenkrat passasi, Brett Lievers nousi apatian keskeltä kaupungin juhlituksi sankariksi. Kiekko etuyläkulmaan ohi Lundellin, kansa hurrasi, rantapallot lentelivät ja Kärpät meni toista kertaa peräkkäin SM-liigan finaaliin.

- Kyllä tässä on pelejä jouduttu pelaan loppuun asti. Kolmanteen erään en ole tyytyväinen, se meni liialliseen aristeluun ja peli passivoitui liikaa. Jatkoaika oli meiltä hyvä, joukkue kokosi hyvin itsensä ensimmäisen juhlitun maalin jälkeen, ilonsa hyvin piilossa pitänyt Kari Heikkilä kommentoi.

- Finaalisarjaan meille on iso haaste se, miten saamme koottua itsemme. Meidän täytyy antaa pölyn laskeutua.

IFK taisteli viimeiseen hikipisaraan asti. Pettymys on todella karvas. IFK johti sarjaa jo 2-1 ja neljättä otteluakin 2-0. Kärpät tuli rinnalle ja onnenkin avustuksella otti kaksi jatkoaikavoittoa.

-Meillä oli jatkoajalla 3-4 hyvää paikkaa ratkaista tämä ottelun, silminnähden pettynyt Hannu Aravirta kertoi.

- Kärsin tässä yhdessä joukkueen kanssa. Mielestäni on naurettavaa sanoa, että tästä ottelusarjasta meni parempi jatkoon, sillä niin paljon taivaanmerkitkin oli Kärppien puolella. Tämä on ollut huikea sarja ja kansalle ihan varmasti hyvää viihdettä.

IFK jatkaa kauttaan pronssiottelulla. Se ei ymmärrettävästikään suuria intohimoja aiheuttanut.

- Raskasta on. Ei hävitty tässä sarjassa yhtään peliä varsinaisella peliajalla. Täytyy myöntää, ettei pronssiottelu paljoa kiinnosta. En ymmärrä, miksi se pitää edes pelata. Pelattavahan se toki on, koko kauden ajan joukkueen ehdottomaan eliittiin kuulunut Kimmo Kuhta kommentoi.