Kierrosraportti: Huima nousu takasi KooKoolle pisteen Raumalta, Kärpille ensimmäinen täysi pistepotti Nokia-areenalta

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Liigassa pelattiin torstai-iltana neljä ottelua. Voittajiksi koitoksista nousivat HIFK, Kärpät, Lukko ja JYP.

Kärpille ensimmäinen kolmen pisteen voitto Nokia-areenalta

Liigan torstai-illan kierroksella Tampereella kohtasivat Ilves ja Kärpät. Molemmat joukkueet lähtivät otteluun voittoputkissa. Kärpät nappasi lopulta ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa Nokia-areenalta lukemin 0–4.

Jo ottelun avauserässä Kärpät oli erittäin tyly vieras. Ilves hallitsi kiekkoa viidellä viittä vastaan selkeästi, mutta Kärpät iski paikoistaan erittäin tehokkaasti. Erää kuvaa hyvin noin 17 minuutin kohdalla tullut, juuri Leijoniin valitun Ville Koivusen, ottelun avausmaali.

Alla oli Ilveksen ykköskentän erittäin pitkä pyöritys hyökkäyspäässä, jossa Jani Nyman pääsi yrittämään maalintekoa kahdesti maalin edestä. Kuitenkin tilanteen purkautuessa Ilves-puolustus hukkasi kiekon omalla siniviivallaan, ja Koivunen rokotti läpiajosta armotta.

Molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan myös ylivoimaa avauserässä, ja Kärpät oli ylivoimalla huomattavasti vaarallisempi. Ensimmäinen yritys ei vielä tuonut tulosta, mutta toista yrittämää ehdittiin pelata vain noin 20 sekuntia ennen kuin puolustaja Victor Berglund tulitti kiekon viivalta sisään läpi vahvan maskin.

Kärppien tyly ote jatkui ottelun toisessa erässä. Toinen erä oli etenkin erikoistilanteiden sävyttämä, ja Kärpät onnistui rankaisemaan erän toisesta ylivoimastaan. Ilves puolestaan tuhlasi kolme ylivoimaa erään.

Vieraiden kultakypärä Teemu Turunen rankaisi isäntiä ylivoimalla ajassa 31:45, kun hän pääsi laukomaan irtokiekosta kiekon takakulmaan tarkalla rannelaukauksella. Ilveksen ylivoimissa pyöritykset olivat pitkiä, mutta Kärpät sulki maalin edustan lähes täydellisesti. Lisäksi tulikuuma Niklas Kokko onnistui hoitamaan loput tilanteet.

Jäähyt jatkuivat myös ottelun kolmannessa erässä, ja etenkin Kärppien kaksi ylivoimamahdollisuutta tyrehdyttivät Ilveksen mahdollista kiriä. Ottelun lopussa Ilves haki vielä maalia ilman maalivahtia, mutta Kärpät kuittasi tylyn 0–4-voiton tyhjään maaliin isketyllä osumalla.

Kärppien ryöstöretki oli myös sikäli erityinen, että kyseessä oli Kärppien ensimmäinen kolmen pisteen voitto Nokia Areenalta koskaan.

Lähtökohdat

Joukkueilla oli kummallakin allaan voitokas vierasottelu eiliseltä kierrokselta. Ilves kaatoi KalPan kotonaan, ja Kärpät varasti kolme pistettä HPK:n vieraana. Voittavaa kokoonpanoa on vaikea vaihtaa, joten kumpikin joukkue tyytyi minimaalisiin muutoksiin vaihtamalla illan aloittavan maalivahdin. Jakub Málek palasi tupsukorvien maalille, ja Niklas Kokko sai torjuntavastuun vieraspäädyssä.

Avaintapahtumat

Ottelulle saatiin selkeä suunta jo avauserässä, jossa Kärpät rankaisi maalipaikoistaan tehokkaasti. Samaan aikaan Ilves piti kiekkoa, mutta ei päässyt parhaaseen maalintekosektoriin. Kärpät karkasi lopulta 0–2-johtoon Berglundin ylivoimamaalilla.

Ilves 2,05 – 1,32 Kärpät

Jatkoaika käyttää raporteissaan Liigadatan maaliodottamaa.

Hurrikaani pysäytti kotkan

JYP onnistui katkaisemaan Sportin voittoputken tehokkaalla hyökkäys- ja maalivahtipelaamisella. Toisen erän rikkonaiset otteet tarjosivat vierasjoukkueelle tilaisuudet nousta kuskin paikalle, mutta lopulta pistepotti jäi Jyväskylään.

JYPin ripeys tuotti nopeahkosti avausmaalin, kun Carl−Johan Lerby ei onnistunut pitämään maalinedustalle siirtynyttä Mikko Petmania aisoissa ja jyväskyläläishyökkääjä ohjasi Jarkko Malisen lähettämän kiekon voimattoman Miroslav Svobodan selän taakse.

Sport oli avauserän JYPin perässä rimpuilemassa, mutta erätauon jälkeen rangaistusaition ovet alkoivat aukeamaan ja Sport pääsi tilanteesta jyvälle. Kolmas kerta toden sanoi, kun Oskari Hult laukoi Liiga−uran avausmaalin ja Sportin tasoihin.

Kotijoukkuekin pääsi ylivoimalle Svobodan vetäessä JYP-hyökkääjältä jalat alta kiekon tavoittelutilanteessa. Svoboda näytti myös tilanteessa loukkaavan itseään, mutta vaasalaisten onneksi sattuminen oli vain tilapäistä.

JYP kiitti tilaisuudesta ja Sami Niku laukoi viivalta kotijoukkueen takaisin johtoon. Johtoaseman ilo loppui kuitenkin lyhyeen, kun 28 sekuntia myöhemmin Axel Holmström tasoitti lukemat uudelleen. Sport sai useita tilaisuuksia siirtyä ensimmäistä kertaa johtoon, mutta JYP selvisi tilanteista säikähdyksillä ja päätöserään siirryttiin tasalukemissa.

Kolmannen erän alussa Sport sai ylimääräisen tilaisuuden nousta johtoon Carl Mattssonin läpiajolla, mutta Veini Vehviläinen ei antanut ruotsalaishyökkääjälle siimaa. Sen sijaan JYP nousi kolmannen kerran johtoon ylivoimalla Jerry Turkulaisen katkaistua maalittoman putkensa.

Viimeisten minuuttien kuluessa Sport sai rakennettua pari tilaisuutta nousta uudelleen tasoihin, mutta JYPin puolustus kesti Vehviläisen johdolla koetukset, ja Sportin voittputki jäi neljän ottelun mittaiseksi.

Lähtökohdat

JYPillä oli allaan murskaava 9–3-voitto tiistailta, kun hurrikaanilauma pyyhkäisi SaiPan yli Lappeenrannassa. Jukka Rautakorpi ei tehnyt tiistain voitosta yhtään muutosta kokoonpanoonsa. Sportin viime viikon lauantain kotivoitosta Pelicansin kustannuksella on tehty vain yksi muutos. Kalle Miketinac on tippunut kokoonpanosta, ja 19-vuotias Hult nousi vaasalaisten kokoonpanoon kauden toiseen otteluunsa.

JYP lähti otteluun niskan päällä, mutta kykeni onnistumaan maalinteossa ainoastaan kerran. Jyväskyläläisten rikkonaiset otteet toisessa erässä tuottivat Sportille tilaisuudet nousta tasoihin ja johtoon, mutta vaasalaisvieraat kykenivät ainoastaan tasoittamaan kahdesti.

Sportin ottaessa rikkeitä JYP hyödynsi tilaisuudet tehokkaasti. JYPin aktiivinen hyökkäys pelasi tehokkaasti aikaa, eikä Sport kyennyt pyörittämään omaa hyökkäyspeliään JYPin päätyyn ennen viimeisiä minuutteja.

04.37 1–0 Mikko Petman (Malinen, Vidgren)
28.56 1–1 Oskari Hult (Stålberg, Leppänen) YV
31.20 2–1 Niku Sami (Gardiner, Turkulainen) YV
31.48 2–2 Axel Holmström (Leppänen, Lööke)
45.34 3–2 Jerry Turkulainen (Niku, Lassila) YV

JYP 2,12 - 3,22 Sport

Lukon sulaminen vei pisteen ruotsalaisillassa

Raumalla nähtiin vaihteleva peli. Kahden erän jälkeen Lukko johti neljällä maalilla, mutta KooKoo nousi päätöserässä tasoihin. Lukko vei lopulta 5−4-jatkoaikavoiton ottelussa, jossa kuusi yhdeksästä maalista merkittiin ruotsalaispelaajien nimiin.

Lukko oli vahvasti matkalla selvään voittoon, mutta lopulta taistelu kääntyi tiukaksi, ja ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla. KooKoo nousi keskiviikon Ässät-ottelun tapaan tasoihin ilman maalivahtia, mutta jatkoajalla Ponthus Westerholm nousi suureksi sankariksi.

Lähtökohdat

Lukko taipui eilen sarjakärki Tapparan käsittelyssä lukemin 6–3. Linus Nyman tippui ottelussa raumalaisten kokoonpanosta, ja hän ei ollut pelikunnossa illan otteluun. Myös alkukauden sensaatiovahti Samuel Harvey jätti eilisen ottelun kesken, mutta kanadalainen palasi tolppien väliin illan otteluun.

KooKoon eilinen voitto irtosi dramaattisten vaiheiden jälkeen, kun tähtipuolustaja Charle-Edouard D'Astous iski kouvolalaisten tasoituksen vain sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Arttu Ilomäki niittasi voitto-osuman jatkoajalla ja KooKoo matkasi Porista Raumalle lisäpiste mukanaan. Olli Salo ei tehnyt muutoksia joukkueensa ryhmitykseen ennen illan ottelua.

Lukko teki avauserässä sekä ensimmäisellä että toisella KooKoon maalia kohti suuntautuneella laukauksella maalin. Molemmat osumat merkittiin ruotsalaispelaajien nimiin, kun ensimmäisen teki Jakob Stenqvist ja toisen Pathrik Westerholm. KooKoolla oli erässä pari puolittaista läpiajoa, mutta Samuel Harvey nousi esiin yhden heikomman esityksen jälkeen.

Toisessa erässä edettiin pitkään tasatahtiin ja molemmat ehtivät pelata ylivoimalla tuloksetta. Lukko oli erän loppupuolella tehokas ja tauolla mentiin kotijoukkueen 4−0-johdossa. Ensin Pathrik Westerholm osui toistamiseen tuoreen isän Sebastian Revon loistosyötöstä, ja neljännestä osumasta vastasi kolmanteen peräkkäiseen otteluun maalin tehnyt Tarmo Reunanen.

Lukko koki ottelussa kovia, sillä Josh Brook putosi riveistä ensimmäisessä ja Stenqvist toisessa erässä. Näin päätöserään kotijoukkue joutui viidellä puolustajalla, ja se näkyi ottelun kulussa. KooKoo sai kuparisensa rikki päätöserän toisella minuutilla, kun Radek Koblížek osui kovalla lämärillä vieraiden pelin toisella ylivoimalla. Matthew Abtin kiekko katsomoon -rangaistus tarjosi uuden mahdollisuuden heti perään, mutta tällä kertaa Harvey ei antautunut.

Eero Teräväinen teki KooKoon toisen kavennusosuman 52 minuutin jälkeen ja kun osumia lähdettiin hakemaan ilman maalivahtia, Linus Andersson onnistui virtuoosimaisen viivapelaamisen jälkeen tuomaan KooKoon maalin päähän. Tämäkään ei riittänyt, vaan Andersson osui toistamiseen, kun pelikellossa oli jäljellä 48 sekuntia.

Ruotsalaishyökkääjä teki kaksi maalia samassa ottelussa ensimmäistä kertaa sitten Liiga-debyyttinsä viime vuoden syyskuussa. Edellinen samassa ottelussa kaksi maalia ilman maalivahtia tehnyt pelaaja oli puolestaan tuolloin Sportia edustanut Michael Keränen joulukuussa 2021.

Ratkaisua haettiin jatkoajalta, ja siinä ratkaisumaalista vastasi Ponthus Westerholm, ja syöttöpisteen osumaan saaneen kaksoisveljen Pathrikin tehot torstain ottelussa olivat näin 2+2.

01.56 1−0 Jakob Stenqvist (Ikonen)
08.55 2−0 Pathrik Westerholm (Reunanen, Burke)
31.21 3−0 Pathrik Westerholm (Repo, Burke) SR
39.16 4−0 Tarmo Reunanen (Almari, Pa Westerholm)
41.59 4−1 Radek Koblížek (Emanuelsson, Ilomäki) YV
52.01 4−2 Eero Teräväinen (Gröndahl, Engberg)
58.35 4−3 Linus Andersson (D'Astous, Ilomäki) IM
59.12 4−4 Linus Andersson (Ilomäki, D'Astous) IM
64.06 5−4 Ponthus Westerholm (Pa Westerholm)

Lukko 1,65 – 2,35 KooKoo

Vaisu HIFK jatkoi HPK:n pitkää tappioputkea

Vauhtia mutta ei niinkään vaarallisia paikkoja sisältänyt kohtaaminen kääntyi lopulta HIFK:lle luvuin 3–0. Voitosta huolimatta HIFK jatkaa takkuista jaksoaan kotikaukalossaan, kun taas HPK:n pitkä tappioputki venyi jo kuuden ottelun mittaiseksi.

Kumpikaan joukkue ei esittänyt parasta itseään, mutta HIFK oli selvästi ottelun hallitsevampi osapuoli. HPK:lla oli omat mahdollisuutensa, mutta lopulta isäntien ykkösketju sekä maalilla varmasti torjunut Niko Hovinen pitivät huolen, että pisteet jäivät Helsinkiin.

Lähtökohdat

HIFK joutui painimaan ennen ottelua tuttuakin tutumpien ongelmien kanssa. Helsinkiläiset saivat takaisin riveihinsä Jori Lehterän ja Tony Sundin, mutta Micke-Max Åsten, Juha Jääskä ja Roope Taponen tippuivat kaikki kokoonpanosta ennen ottelua, kaksi jälkimmäistä sairastapauksen seurauksena.

HIFK:n kokoonpanoon nousivat seuran U20-joukkueesta hyökkääjä Rasmus Toivainen ja maalivahti Rastislav Eliáš. Helsinkiläisten maalille siirtyi Niko Hovinen. Illan vierailija HPK teki maltillisempia muutoksia, kun ainoana muutoksena maalille palasi ykkösvahdin viittaa kaudella kantanut Sami Rajaniemi.

Molempien joukkueiden osalta varsin sekavasti alkanut peli sai ensimmäisen maalinsa ottelun puolivälin tienoilla. HPK:n konkari Antti Pihlström onnistui kaatamaan maalivahti Rajaniemen omalla maalialueellaan. Kristian Vesalainen näki hetkensä koittaneen ja kirjaimellisesti survoi kiekon maaliin läpi jäässä makaavan Rajaniemen.

Kolmannessa erässä HPK yritti sitkeästi ja parhaansa mukaan hyökätä, mutta HIFK:n asettama tepo asetti omat haasteensa. Lopulta HPK:n hieman laiskan syöttöpelin ansiosta Joonas Rask sai napattua kiekon vastustajan siniviivalla ja pääsi lähes vapaasti taiteilemaan kiekon maaliin.

Viimeisen niitin HPK-arkkuun löi Danick Martelin ulosajo Teemu Tallbergin potkaisemisesta taklauksen jälkeen. HIFK hyödynsi mahdollisuuden Vesalaisen ottelun toisella maalilla.

Tappion myötä HPK:n tappioputki kasvoi jo kuuden ottelun mittaiseksi. HIFK katkaisi kahden ottelun tappioputkensa ja vankisti sijoitustaan kuuden parhaan joukkueen joukossa.

27:52 1–0 Kristian Vesalainen (Motin, Lehterä)
45:53 2–0 Joonas Rask
59:06 3–0 Kristian Vesalainen (Lehterä) YV