Historian haamut ja poissaolot Jokipoikien kiusana Mikkelissä

MESTIS / Ennakko
Jukurit on ollut Jokipojille liian kova pala purtavaksi viime vuosina.
Mikkelin Jukurit saa vieraakseen pirteästi kautensa aloittaneen Jokipojat. Pahasta loukkaantumissumasta kärsivällä vierailijalla on edessään kova haaste, sillä mikkeliläisryhmä on vienyt nimiinsä 16 edellistä keskinäistä kohtaamista.

Jukurit sai pitkän, kuuden ottelun mittaisen tappioputkensa poikki perjantaina, kun se murjoi kotikaukalossaan RoKin 8−1-lukemin ja lauantaina orastava voittoputki sai jatkoa, kun Peliitat joutui toteamaan mikkeliläisryhmän paremmakseen 1−4-numeroin.

Mikkeliläisryhmän pelissä selkein muutos aiempaan nähden on tapahtunut koko viisikon pelaamisessa. Joukkue blokkaa vetoja ja puolustaa aivan eri tavalla kuin vielä syksyn ensimmäisissä otteluissa. Viikonlopun otteluissa molemmilla vastustajilla maalipaikat jäivät tasaviisikoin vähiin ja vahvasti tolppien välissä esiintynyt Juhana Aho hoiti loput.

Hyökkäyspäässä mikkeliläisten peliä johti etenkin kultakypärä Teemu Henritiuksen johtama ketju, jossa laidoilla pelaavat Jaakko Turtiainen ja Roope Ranta. Vahvoja otteita kentällä esitti myös ketju Joonas Sammalmaa−Joonas Kalliola−Teemu Turunen, joten hyökkäysosaamista kotijoukkueesta löytyy.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa kuukausi takaperin Jukurit oli vahvempi lukemin 4−2 ja silloin ratkaisijan viittaa kantoivat nuoret Miro ja Atte Mäkinen. Jukureiden etuna myös perjantain kamppailussa on tasaisen vahvat neljä ketjua, joilla se pystyy vyöryttämään peliään joensuulaispäätyyn.

− Jukurit on vaarallinen joukkue. Se paineistaa kovaa ja pyrkii selkeästi pelaamaan kiekollista peliä, Jokipoikien valmentaja Ari Aaltonen toteaa verkkosivu Mehtimäkeläisessä.

− Viimeksi teimme Jukureita vastaan karkeita virheitä. Niiden määrää pitää nyt saada pienemmäksi.

Kova peli vaati veronsa

Jokipojat pelasi lauantaina TUTOa vastaan ja nappasi kotikaukalossaan maukkaan päänahan 3−2-jatkoaikavoitolla. Joensuulaisjoukkueen pelaamiseen on muutenkin viime kierroksilla alkanut löytyä tasaisuutta aiemman ailahtelevuuden tilalle ja edellisistä seitsemästä pelistään joukkue onkin voittanut kuusi.

Ärjypaitojen terävin syömähammas kaukalossa on ollut ykkösketjun tutkapari Janne Väyrynen−Samu Pitkänen. Mikkeliläisillekin tuttu Väyrynen on tehtaillut kuluvalla kaudella jo seitsemän täysosumaa ja keskushyökkääjä Pitkänen on säestänyt vierellä kahdeksalla syötöllä.

Mikkelin vierailulle joensuulaisryhmä joutuu lähtemään kuitenkin melko siipirikkoisena. Lauantain ottelussa joukkue menetti riveistään hyökkääjä Juuso Kaijomaan sekä puolustaja Joel Olkkosen, jotka ovat alustavien tietojen mukaan pitkään sivussa. Lisäksi perjantain ottelusta poissa ovat pitkäaikaispotilaat Matti Koistinen, Oula Uski ja Ville Silvast, puolustaja Jere Niemelä sekä armeijakiireiden vuoksi sivuun jäävä Jesse Paukku.

Joukkue joutuu tulemaan toimeen myös ilman Bluesiin tehokkaasti sujuneen lainapestinsä päätteeksi palannutta Ilmari Pitkästä sekä Ranskaan lähtenyttä Heikki Puustista. Heidän tilallaan kaukalossa nähdään Joonas LarinmaaTeemu Holttinen sekä mahdollisesti kauden ensimmäisen pelinsä pelaava Ville Halonen. Päävalmentaja Aaltonen muistuttikin, että tälläisissä tilanteissa uusien ratkaisijoiden löytäminen on tärkeää.

− Toivotaan, että joukkueesta nousee uusia ratkaisijoita. Monella on nyt mahdollisuus nostaa päätään esille, Aaltonen tuumaa.

Jukurit on ollut viime vuosina ylitsepääsemätön este Jokipojille. Edelliset 16 kohtaamista ovat menneet mikkeliläisille ja myös perjantaina nousuvireisesti esiintynyt kotijoukkue tulee tarjoamaan tiukan vastuksen ärjypaidoille. Joensuussa ei kuitenkaan anneta historian vaikuttaa, vaan katsotaan luottavaisesti eteenpäin.

− Tilastot eivät kiinnosta pätkääkään, vaan peli kerrallaan mennään eteenpäin. Taistellaan loppuun asti, ja katsotaan sitten, mikä on tilanne 60 minuutin jälkeen, Aaltonen linjaa.

Seuraa Heitä

Teemu Suhonen #4 |

Puolustaja

Alkukaudesta muun joukkueen tavoin pahasti alisuorittanut puolustaja alkoi löytämään tuttua virettään viikonlopun peleissä. Liukasliikkeinen Suhonen janoaa takuulla lisää tehoja ja aiheuttaa luistelullaan ongelmia joensuulaispuolustukselle.

Samu Pitkänen #44 |

Laitahyökkääjä

Kultaista kypärää kantava kippari on ottanut heti suuren vastuun Jokipoikien ykkösvitjasta. Pitkänen on Ville Silvastin lisäksi nykyisen joukkueen ainoa jäsen, joka oli kokoonpanossa Jokipoikien viimeisimmässä Jukurit-voitossa keväällä 2012.

» Lähetä palautetta toimitukselle