Kiekonriisto katkaisi kotiputken

LIIGA / Raportti
JYP tuli Lappeenrantaan sisuuntuneella ja kurinalaisella ilmeellä eilisen karvaan kotitappion jäljiltä. Loistavan maalivahtipelin ja tehokkaamman viimeistelyn ansiosta täydet pisteet matkasivat bussin mukana Keski-Suomeen. Kolmannen erän keskialueen kiekonriisto ratkaisi lopulta koko ottelun.

SaiPan yhdeksän ottelun mittainen pistekotiputki tuli päätökseensä lauantaina, kun JYP vieraili Kisapuistossa. Joukkueiden välillä nähtiin tämän kauden tapaan tiukka vääntö, jonka jyväskyläläiset ratkaisivat edukseen vasta neljä minuuttia ennen päätössummeria.

JYP saapui kaukaloon paljon valmiimpana kuin kotijoukkue, joka säteili vahvasti myös koko ottelun kulkuun. Keltamustien pääkäskyttäjä Ari-Pekka Selin harmitteli parhaan vireen puuttumista ja muistutti samalla raskaasta peliviikosta.

- Ei me saatu ottelun missään vaiheessa ottelua sellaista energiatasoa päälle, mitä meillä parhaimmillaan on ollut. Koko viikko on ollut hemmetin kova, kolme mestarisuosikkia on ollut vastassa ja hiukan on ollut vaikeuksia saada jo liikkeelle loppuviikon matseissa.

Ote pelistä siirtyy puolelta toiselle

Sputnikit tulivat ensimmäiseen erään selvästi huonommin asennoituneena kuin vierailijansa. JYP vyörytti peliä vaihto toisensa jälkeen vahvasti Richard Ullbergin vartioimalle maalille, mutta Sami Vatasen ylärimalaukausta lähemmäksi hurrikaanipaidat eivät päässeet.

Kokonaisuudessaan yhden jäähyn tilastojen valossa tarjonnut avauserä oli SaiPan osalta selviytymistaistelua ja JYPin kannalta vain maalit jäivät uupumaan hyvistä paikoista huolimatta.

Kotijoukkueen herääminen kamppailuun tapahtui vasta toisessa erässä. Ottelun hallinta siirtyi vuorostaan keltamustille, joka avasi hyviä tilanteita Joni Myllykosken maalille.

Vierasjoukkueen päävalmentaja Jyrki Aho päivitteli joukkueensa huonoa pelin sisälle tuloa toiseen erään, mutta antoi samalla ansaittua kiitosta maalivahdilleen huippupelastuksista.


Kalle Koskinen luuti jälleen kerran vahvasti puolustuspäässä ja lämäsi ottelun voittomaalin.

- Kyllä meidän pitäisi täällä Lappeenrannassa ymmärtää, että SaiPa tulee varmasti parantamaan peliään jatkossa ja me itse samalla tiputettiin pelin tasoa ja toinen erä oli totaalisesti SaiPan hallintaa. Myllykoski pelasi loistavasti maalilla tänään ja siitä iso kiitos maalinsuulle.

Vierasjoukkueen ensimmäisen jäähyn aikana muun muassa Roberts Jekimovsille avautui avopaikka maalintekoon, mutta latvialainen ei saanut siirrettyä kiekkoa kuin sivuverkkoon.Sen jälkeen ottelu aaltoili päästä toiseen, jonka seurauksena Juha Kiilholma pääsi läpiajoon, mutta Myllykoski venyi huipputorjuntaan ja piti pelin maalittomana.

Lopulta toisen erän viimeminuuteilla SaiPan toisella ylivoimalla rikottiin ottelun kuparinen. Pitkän ylivoimapyörityksen jälkeen Brian Salcido lähetti siniviivalta jäänuoliaisen maalille, jonka kotijoukkueen maalikärki Jesse Mankinen ohjasi sisään. JYP sai vielä ylivoimamahdollisuuden avausmaalin jälkeen, mutta tämä ylivoima tuotti tulosta vasta päätöserän puolella.

Kiekonriistopeli ratkaisee ottelun vieraille

Elmeri Kaksosen koukkausjäähystä jäi päätöserään puoli minuuttia ylivoima-aikaa, jonka vieraat käyttivät tehokkaasti hyväkseen. Erä ehti vanheta vain 17 sekuntia, kun Vatasen hurja lyöntilaukaus viuhui kotijoukkueen maaliin tasoituksen merkiksi.

Erän edetessä vierailijat kuluttivat jäähypenkkiä kahteen otteeseen, mutta kotijoukkueen tekopaikat kuihtuivat kerta toisensa jälkeen joko maalinteon saamattomuuteen tai Myllykosken loistavaan torjuntatyöskentelyyn.

Lukuisat kotijoukkueen kiekonmenetykset keskialueella koituivat lopulta isäntien turmioksi. Kiekonriiston seurauksena JYP pääsi ylivoimahyökkäykseen, josta mallikkaan kuvion päätteeksi Kalle Koskinen tuplasi runkosarjan maalimääränsä ja ratkaisi ottelun.

-Hidas reagointi kiekonmenetykseen ja kolmella kahta vastaan hyökkäys omiin ja sen jälkeen heilahti. Onhan se rankkaa, kun siinä meni ne tärkeät sarjapisteet, Selin totesi pettyneenä taiston jälkeen.

Isännät saivat vielä lopussa vahvaa painetta JYPin puolustuspäähän, mutta läpi ottelun vahvasti joukkueena puolustaneet jyväskyläläiset veivät pisteet mukanaan. Vieraiden kultakypärä Eric Perrin kaunisteli loppulukemat tyhjään maaliin ja kohenteli pörssipisteitään.

Aho oli erittäin tyytyväinen joukkueensa uuteen tulemiseen toisen erän vaikeuksien jälkeen ja painotti päätöserän kriittisiä alivoimien tappoja ja viimeistelytehokkuutta.

-Kolmanteen erään kuitenkin otettiin se oma taisteluilme. Tällaisissa peleissä on ne kriittiset hetket, mitä ollaan ottavana osapuolena ja välillä puolestaan antavana. Näiden hetkien selvittäminen ja niissä tylynä sekä kärsivällisenä oleminen toi meille maalivahtipelin ohella tänään sen kolme pistettä.

Seliniä harmitti omiensa lukuisat kiekonmenetykset ja lopullisen raivon puuttuminen maalipaikoissa.

-Meillä ei ollut tienraivaajia ja lopullisia läpisyöttöjä, mitä olisi tänään tarvittu. JYP sai kymmenen maalintekopaikkaa meidän keskialueen menetyksistä, joissa kiekko jäi useasti keskialueelle. Näissä peleissä se on aivan liikaa.

SaiPa jatkaa armotonta kymmenennen sijan metsästystä seuraavaksi ensi viikon tiistaina vierasottelulla Espoon Bluesia vastaan. Kahden ottelun tappioputkeen ajautuneet lappeenrantalaiset ovat nyt neljän pisteen päässä pudotuspeleistä. Tiukasti SM-liigan kärkisijoista taisteleva JYP puolestaan jatkaa urakkaansa samaten tiistaina kärkikamppailulla Ässiä vastaan kotihallissaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle