Helpotuksen huokaus Tampereelta

Ilves sai lauantaina aikaan suuren yllätyksen Bluesia vastaan. Kymmenen ottelua putkeen hävinnyt tamperelaisryhmä näytti jo lannistuneen kohtaloonsa pari minuuttia ennen loppua, mutta täysin ennustamaton kiri kahden maalin takaa ja voitto rangaistuslaukauksissa jättivät espoolaisille katkeran maun.

Vielä kaksi minuuttia ennen ottelua näytti siltä, ettei ottelussa ole tamperelaisittain mitään uutta kerrottavaa. Ilves pystyi haastamaan Bluesia ja ajoittain hallitsemaan näennäisesti, mutta kunnon maalintekopaikoille sillä ei ollut asiaa. Näin ollen luottavaisimmatkaan kannattajat eivät varmasti osanneet odottaa lopun käänteitä.

Ajassa 58:07 hyvin pelannut Vesa Toskala komennettiin pois maalin suulta. Kuudella viittä vastaan pelatessa Ilves onnistui kuin onnistuikin taikomaan nopean kavennusmaalin Toni Rajalan ujuttaessa vanhanaikaisella kiekon espoolaisten Antti Oren taakse. Hetkeä myöhemmin ottelun loppusekunneilla Kai Kantola suti kiekon maaliviivalta tasoihin ja yllätys oli valmis.

– Urheilussa on sellainen sanonta, että tuuri on myös yrittävän puolella, Bluesin Lauri Marjamäki kuvaili ottelun loppuhetkiä kehuen samalla Ilveksen työmoraalia.

Ilveksen tuskainen tappioputki kesti yhteensä kymmenen ottelua, joten ei ole yllättävää, että joukkue ja ensi kauden päävalmentaja Raimo Helminen olivat helpottuneita.

– Jätkät teki pari tarvittavaa maalia, että päästiin tasoihin ja jatkoajalle. Pikkusen oltiin tänään jumissa, kehut kuitenkin sitkeydestä, Helminen kertoi.

58 minuuttia tuttua puurtamista

Blues tuli otteluun kotijoukkuetta paremmalla ilmeellä ja se poikikin nopeasti tulosta. Ottelua oli pelattu kolme minuuttia, kun Camilo Miettinen pääsi nopean hyökkäyksen päätteeksi siirtämään espoolaiset johtoon. Syöttöpisteet maaliin merkattiin Toni Kähköselle sekä Oskari Korpikarille.

Toni Rajala onnistui maalinteossa peliajalla ja voittomaalikilpailussa.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Pari seuraavaakin vaihtoa olivat vahvasti vierailijoiden heiniä. Tällä kertaa kotijoukkueen sytykkeenä toimi kuitenkin kyseenalainen jäähytuomio Nils Bäckströmille, jonka jälkeen ensimmäisessä erässä nähtiinkin tervetullutta tunnetta.

Jos ensimmäinen erä oli Ilveksen hallintaa, toisessa Blues näytti ottavan ratkaisevan askeleen kohti voittoa. Lähes koko ottelun vahvasti puolustanut ja viisaasti viisikkona pelannut espoolaisryhmä sai ylivoimalla lisäonnistumisen. Mika Hannula nousi laukaisupaikalle, mutta näki maalin kulmalle täysin vapaaksi jääneen ruotsalaiskollegan ja Joakim Erikssonilla oli helppo työ ohjata kiekko tyhjään maaliin.

Ilves ei näyttänyt Bluesin 2-0 johtomaalin jälkeen elonmerkkejä, vaan sinipaidat vaikuttivat olevan täysin tilanteen tasalla. Toisen ja kolmannen erän aikana Bluesilla oli lukuisia tilaisuuksia lyödä pelin lopullinen ratkaisu, mutta erinomaisen ottelun pelannut Toskala sekä muun muassa kertaalleen pelastanut ylärima pitivät Ilveksen hengissä.

Keskittyminen vielä omassa pelissä

Ilveksen uskomattoman kirin myötä ottelu kääntyi jatkoajalle. Viiden minuutin aikana nähtiin vain yksi laukaus kohti Orea Toskalan seistessä työttömänä, joten kohtaloni oli voittomaalikilpailu. Espoolaisten Kristian Kuusela ja Joakim Eriksson eivät onnistuneet omissa yrityksissään, kun taas Toni Rajala ja Jesse Niinimäki veivasivat kiekon häkkiin.

Tappio tuli Bluesille karulla tavalla, mutta Marjamäki ei ollut huolissaan. Ottelu kokonaisuudessaan oli espoolaisilta varsin ehjä loppuhetken romahdusta lukuun ottamatta.

– Meillä oli hyvä draivi päällä. Tuska on kaverilla takaraivossa kova ja joskus se kääntyy ja onni hymyilee. Tietenkin, kun johdetaan 2-0, niin pitäisi hoitaa nuo tilanteet. Siinä tuli pari huolimatonta virhettä.

– Ei ihan parasta, muttei huonoakaan. Fiksusti pelattiin ja hyvin puolustettiin, mutta tänään se riitti vain yhteen pisteeseen.

Ilveksen tilannetta sarjataulukossa voitot ja pisteet eivät enää paranna. Sen sijaan henkisen lukon avaamiseen tämäniltaisella kirillä saattaa olla valtava merkitys. Tupsukorvien tie vie karsintoihin, mutta toistaiseksi Helmisellä on riittänyt tarpeeksi tekemistä oman joukkueensa kanssa ja skouttaaminen on jäänyt tulevaisuuteen.

– Ei ole vielä seurattu (Mestis-joukkueita). Omaan peliin tässä pitää keskittyä, saada se paremmaksi ja paremmaksi. Eniten tekemistä on puolustuspelin kanssa, Helminen tiivisti.