Erikoistilanteet Ilveksen pelastus?

LIIGA / Ennakko
JYP ja Ilves kohtaavat torstaina kolmannen kerran tällä kaudella. Ilves on tehnyt keskinäisissä kohtaamisissa kaikki kolme maaliaan ylivoimalla, vaikka joukkueet löytyvät erikoistilannetilastojen vastakkaisista päistä. Ilveksen onkin ratkaistava erikoistilanteista, mikäli torstaina pisteitä halajaa.

Kuntokäyrät

JYP ja Ilves ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti aiemmin. Lokakuun lopun koitos Tampereella päättyi 2-4. Marraskuussa pelattu JYP-Ilves päätyi niinikään jyväskyläläisille; numerot tällä kertaa 3-1.

Joulutauon jälkeisen sekä taukoa edeltäneiden otteluiden kuntokäyrät ovat joukkueilla päinvastaiset. JYPin peli takkusi joulukuussa erityisesti vieraskentällä sekä HIFK:ta vastaan kotonaan.

- Joulutauolla sekä huilattiin että treenattiin kovaa. Paino oli lähinnä fyysisissä ja yksilötason asioissa, sillä jatkuvasti paikalla ollut ryhmä oli aika pieni maajoukkuekomennusten ja loukkaantumisten vuoksi, valmentaja Jyrki Aho kommentoi keskiviikkona.

Joulutauolta palasikin energiaa puhkuva sarjakärki. Tiistaina TPS:stä isäntänä ei ollut vieraitaan kestitsemään, vaan kaukalossa mellasti käytännössä vain yksi joukkue. Kolmannessa erässä TPS:n ote hiukan kiristyi, mutta vain nimellisesti.

Aho oli JYPin otteisiin tiistain jälkeen tyytyväinen.

- TPS-voitto oli tärkeä. On iso asia voittaa ensimmäinen ottelu tauon jälkeen ja saada oma peli kulkemaan.
Ilveksen peli vastaavasti kulki syyskauden loppumetreillä mallikkaasti, kun se voitti kolmesti peräkkäin ennen joulutaukoa. Kaukaloon palasi kuitenkin samanlainen Ilves kuin marraskuun maajoukkuetauon jälkeen - puolustuspään virheet koituivat kohtaloksi ja Tappara murjoi Ilveksen numeroin 6-2. Virheiden määrä ja laatu heijastuu tilastoihin; yhdentenätoista sarjassa oleva Ilves on päästänyt selkästi eniten maaleja tällä kaudella.

- Kamppailupelaaminen ja yksinkertainen pelaaminen piti olla teemojamme tänään, mutta emme onnistuneet. Teimme helppoja virheitä, ja varsinkin puolustajien pelaaminen oli heikkoa. Paljon tuli yksilövirheitä, joita ei saisi tulla, Ilveksen päävalmentaja Juha Pajuoja kritisoi tiistaina ottelun jälkeen.

Ratkaisun paikat

Ilveksen taitotaso on alle liigan keskitasoa ja joukkue pyrkii pelitavallisesti käyttämään ainoaa suurta apuaan, nopeutta. Joukkue iskee kovaa vastahyökkäyksiin ja itseluottamuksen ollessa kunnossa myös karvaus on hurjaa - ja usein myös uhkarohkeaa. Parhaimmillaan tämä toimii, mutta itseluottamuksen horjuessa takkiin voi tulla pahastikin.

JYP on kauden aikana osoittanut, että se pystyy voittamaan heikompia joukkeita, vaikka ei olisikaan täydessä iskussa. Ennen joulutaukoa rutiiniotteiden ja vahvan jyräämisen ero kuitenkin kasvoi suuremmaksi, ja äkkiä tilille napsahti kolme tappiota kuudesta ottelusta. JYPin mentaalitason romahtaminen antaa likimain ainoat mahdollisuudet Ilvekselle torstaina.


Harri Pesonen tilitti taulukkoonsa tiistaina maalin sekä yhden syöttöpisteen.

Erikoistilanteista Ilveksen tulee pystyä rokottamaan sarjakärkeä. JYPin puolustuksesta puuttuu tärkeä lenkki, kun Sami Vatanen kipparoi kaksikymppisten kisoissa, mutta tiistaina puolustuspää osoitti miehekkäästi pärjäävänsä ilman junioritähteään.

- Vatasen tasoisen pelaajan haluaisi heittää kaukaloon milloin tahansa, mutta puolustus suoriutui tiistaina urakastaan hyvin ilman Samiakin, Jyrki Aho totesi.

Kokoonpanot

Ilvekseltä nuorten kisoissa ovat Toni Rajala, Sami Aittokallio, Henri Tuominen ja Jyrki Jokipakka. Jani Hurme potee edelleen nilkkavammaansa.

JYPiltä kisoissa on Vatanen. Sairastuvalta ei uusia uutisia: Jani Tuppuraisen kipsi poistettiin keskiviikkona ja mies palannee ruotuun muutaman viikon sisällä. Miika Lahti vastaavasti on jo päässyt kuntopyörän selkään sekä kävelemään portaisiin, ja on piipahtanut varovasti jäälläkin.

Muuta

Erikoistilanteissa erikoista

Erikoistilannetaulukkojen kertoma JYPin ja Ilveksen välillä on karu. Ilves on ylivoimassa liigan huonoin, kun JYP vastaavasti paras. Keskimäärin Ilves joutuu tahkoamaan ylivoimaa kaksi kertaa pidempään kuin JYP tehdäkseen ylivoimamaalin.

Alivoimatilastoista löytyy sama juttu - JYPin alivoima saadaan murrettua keskimäärin vasta kahdeksannen kaksiminuuttisen aikana, kun Ilveksen maali kolisee neljännen aikana.

Tästä huolimatta Ilves on tehnyt aikaisemmissa kohtaamisissaan JYPille kaikki kolme maaliaan ylivoimalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle