Suvereeni Ilves yllätti JYPin

Kuten monelle muullekin, JYP on ollut Ilvekselle tällä kaudella liian kova pala purtavaksi. Torstaina voimasuhteet kääntyivät kuitenkin päälaelleen, eikä JYP epätyypillisesti ollut ottelussa lähelläkään voittoa.

Jyväskyläläisten päävalmentaja Risto Dufva jäi ottelun jälkeen mietteliääksi. Vierasjoukkue ei pystynyt vastaamaan Ilveksen hurmokseen ja jäi lopulta helposti jalkoihin.

– Peli meni ohi meiltä. Tämä oli täysin valmistautumisesta kiinni.

Vierailijat aloittivat hyvin siirtymällä johtoon vain parin minuutin pelin jälkeen. Ottelun hahmoiksi nousivat kuitenkin koko pelin loistaneet Ilveksen voimahyökkääjät Marko Anttila, Masi Marjamäki ja LeKistä nostettu Tommi Välimaa. Anttilan katkaistua pitkä kuiva putkensa erän puolivälin paikkeilla, peli oli Ilveksen.

– Pelissä oli aikamoinen vauhti, vaikka se kolmannessa erässä alkoikin vähän hyytymään, Ilveksen Juha Pajuoja kuvaili.

Viimeksi Tampereella vieraillessaan JYP jätti hyvin luistelleen Ilveksen nuolemaan näppejään pitämällä Ilveksen hyökkääjät totaalisesti poissa maalintekopaikoilta. Tänään tarina oli eri ja jostain syystä JYPin maalin edestä löytyi tilaa.

– Puhuttiin ennen peliä, ettei ole päästi JYPin maalialueelle. Tänään sinne sitten päästiin. Puolustuspeli onnistui myös loistavasti, Pajuoja kertasi Ilveksen voiton avaimia.

Anttilan tuska päättyy

Kevätkaudella ilmiliekeissä ollut jyväskyläläisketju Harri Pesonen, Eric Perrin, Antti Pihlström aloitti jälleen napakasti. JYP pysäytti Niko Peltolan nousun keskialueella ja Jyrki Välivaara avasi kiekon nopeasti Perrinille. Kanadalainen ei tarvinnut paljon aikaa, eikä tilaa lyöntilaukauksensa virittämiseen ja tarkka kuti upposi Miika Wiikmanin selän taakse.

Ilves ei nopeasta maalista lannistunut, vaan kasasi hyvin rivinsä ja talvella pitkän loukkaantumisen jälkeen paluunsa tehnyt Marko Anttila pääsi vihdoin tinttaamaan kauden avausmaalinsa. Tuuletuksesta näki helpotuksen olevan suuri.

– Paikkoja on kyllä riittänyt. SaiPaakin vastaan oli tyhjä maali, mutta jotenkin sain senkin sutattua pois, Anttila kertasi pelin jälkeen.

Ottelussa jaettiin ainoastaan neljä jäähyä, joista JYP sai kärsiä kolme. Tästä huolimatta ylivoimamaaleja nähtiin kaksi, joista ensimmäisestä vastasi kolme IS-tähteä kerännyt Masi Marjamäki.

Tätä on Tampereella odotettu.
Vesa-Pekka Ruohonen - vesa-pekka.ruohonen@jatkoaika.com

Antti Jaatisen koukattua itsensä jäähylle, Ilveksen ylivoima ehti rullata vain kuusi sekuntia, kun kiekko jo löytyi maalista. Mark Lee kampesi aloituksen Ryan Glennille, joka sutaisi kiekon maalille. Maskia tehnyt Marjamäki hakkasi irtokiekon JYPin maalia vartioineen Joni Myllykosken ohi viimeistellen ottelun voittomaaliksi jääneen osuman.

JYP voimaton tappioasemassa

Jyväskyläläisillä oli yli kaksi erää aikaa kääntää kurssi, mutta Perrinin ketjun väläytyksiä ja Juha-Pekka Hytösen kahta erinomaista maalipaikkaa lukuun ottamatta yritykset jäivät vähäisiksi. Wiikmanin torjuntamäärä ottelussa jäi vain 21 kappaleeseen.

– Ei saatu kiekkoa maalille, eikä miestä sinne. Hyvin kuvasi meidän peliä, että vastustaja joutui ottamaan vain yhden jäähyn koko pelissä, JYP-kapteeni Hytönen harmitteli.

Ottelun lopullinen ratkaisu syntyi kahdeksan minuuttia ennen loppua. Marjamäki väänsi itsensä JYPin puolustuksen läpi ja syötti toiselle puolelle Jesse Niinimäelle. Kultakypärä ei erehtynyt, vaan sijoitti kiekon millintarkasti yläkulmaan.

JYPin kirin tuhosi viimeistään Jari Jääskeläisen ottama typerä jäähy kiekottoman estämisestä muutama minuutti ennen loppua. Ilves herkutteli ylivoimalla loppuluvuiksi 4-1 Matias Myttysen toimesta.

– Vastustaja ansaitsi voiton. Ei meillä ole mitään selitystä, Dufva totesi.

Ilveksen leirissä ilo oli ylimmillään sarjakärjen kaaduttua. Ainoastaan Anttila harmitteli hukattua tuuletustaan.

– Piti tehdä joku hieno tuuletus, mutta jäi tekemättä. Pidetään se sitten vielä salaisuutena.

JYPille tappio ei sarjataulukon kannalta juurikaan haittaa. Eroa sarjakakkoseen on yhä seitsemän pistettä. Ilves piti itsensä niukasti kymmenen joukossa Kärppienkin voittaessa oman pelinsä. Joukkueiden pelit jatkuvat lauantaina. JYP lähee Helsinkiin HIFK:n vieraaksi, kun taas Ilves suuntaa matkansa Lahteen.