Ilveksen kausi päätökseen, JYP kohti välieriä

LIIGA / Raportti
Kotijoukkue Ilveksen ennakoitua paljon menestyksekkäämpi kausi sai päätöksensä, kun JYP kävi kuittaamassa ottelusarjassa neljännen peräkkäisen voittonsa. Ottelu ei noussut joukkueiden aiempien kohtaamisten tasolle, vaan JYP sai voittonsa helpohkosti ja eteni ansaitusti välieriin.

JYP kävi odotetusti viemässä puolivälieräsarjan päätökseen keskiviikko-iltana Tampereella. Joukkue esitti varsinkin ensimmäisessä erässä sellaista pyöritystä, että se olisi voinut ratkaista ottelun jo silloin. Ilveksellä oli myös omat hetkensä, kun se nousi toisessa erässä kahden maalin takaa-ajoasemasta tasatilanteeseen. JYP oli kuitenkin rutinoituneempi joukkue, ja se kuittasi nopeasti johtoaseman itselleen. Ottelun hahmoja olivat voittomaalin Ilveksen verkkoon taituroinut Juha-Pekka Hytönen sekä kotiyleisölleen jäähyväiset jättänyt, aktiiviuransa päättänyt Ilves-kapteeni Pasi Määttänen.

JYP liikkeessä, Ilves vaiheessa

Vierasjoukkue JYP oli lähtenyt selvästi Tampereelle mielessään voitto ja ottelusarjan katkaisu. Se painoi ottelun alusta lähtein Ilveksen kenttäpäätyyn aiheuttaen kotijoukkueen puolustukselle harmaita hiuksia – sekä neljä Ilves-jäähyä. Muutenkin Ilvestä vietiin muutaman kerran oikein kunnolla, kahdesti JYP-hyökkäys johti maaliin, komeita yksilösuorituksia kumpikin arkkitehteinaan Antti Virtanen ja Miikka Lahti.

JYP koki maalien ohella jobinpostiakin, kun Sami Vatanen linkutti pois kaukalosta erän puolivälin paikkeilla. Komea nousu pysähtyi Ilves-maalin kulmalle, syy sen sijaan jäi epäselväksi. Ainakin kontakti Antti Bruunin kanssa oli kovin kevyt. Jyväskyläläisten valmentaja Risto Dufva oli kovin vaitonainen ottelun jälkeen eikä halunnut arvioida nuoren puolustajansa kauden jatkoa.

– Vaikea sanoa. Huomenna arvuutellaan, mitä Vatasen tulevaisuus on. Magneettikuvaukseen menee, totesi vakavailmeinen Dufva.


Pasi Määttänen jätti jäähyväiset tamperelaisyleisölle.

Ilves tulee tasoihin – hetkeksi

Toiseen erään luisteli aivan toisennäköinen kotijoukkue kuin ottelun alkuhetkillä oli Hakametsässä nähty. Ilves nosti karvaustaan ja liikkui selkeästi aktiivisemmin. Taisi olla vierasjoukkueen vatsakin hivenen liian täynnä ensimmäisen erän maaleista ja hallinnasta, niin että ote siirtyikin Ilvekselle.

Ja tulosta syntyi. Jani Tuppuraisen korkeasta mailasta ajassa 27:07 saatua jäähyä ehti kulua vain seitsemän sekuntia, kun Ilveksen ykkönen onnistui. Hyökkäyspään aloitusvoitto, Jesse Niinimäen syöttö neliön keskelle Mark Leelle, jonka vetoon Masi Marjamäki sai mailansa väliin – tilanne 1-2.

Ja jatkoa seurasi nopeasti. Joonas Rask otti niin ikään hyökkäyspäässä aloitusvoiton, siirsi kiekon taaksepäin Toni Rajalalle. Tänään varmasti pelannut Pekka Tuokkola ei ehtinyt jyväskyläläisten maalinedustalla edes kissaa sanoa, kun kiekko oli jo maalissa.

Jos olivat komeita maaleja Ilveksen kaksi osumaa, niin sellainen oli jyväskyläläisten kolmaskin. Tämä voitto-osumaksi muodostunut 2-3-maali oli seurausta JYPin kahden minuutin mittaisesta ylivoimapyörityksestä. Ilves-puolustus oli kokonaan unohtanut Juha-Pekka Hytösen maalin kulmalle, ja tämä siirsi kiekon Sami Aittokallion suojien välistä maalin perukoille..

– Ossi Louhivaara malttoi pitää kiekkoa ja antaa maalin kulmalle, totesi voittomaalin tekijä maaliaan edeltäneestä tilanteesta.

– Ei ollut harjoiteltu kuvio, ei missään tapauksessa, sekakenttäkin oli koossa.

Ilves kausi päättyi maalin tappioon

Kolmas erä tarjosi vauhtia ja vaarallisia tilanteita kaukalon molempiin päätyihin. Tosin JYP rutinoituneempana joukkueena kontrolloi peliä ja ohjasi tamperelaishyökkäykset kulmiin. Mitä pidemmälle erä eteni, ja hiekka väheni Ilveksen tämän kauden tiimalasissa, kotijoukkue joutui avaamaan peliään ja ottamaan riskejä hyökkäyspäässä. Tämä avasi maalitilanteita vierasjoukkueelle mm. läpiajojen muodossa. Tuhlaajapoikina esiintyivät muun muassa Antti Pihlström ja Turo Asplund.

– Olisin enemmänkin huolissani, jos Pihlström ei pääsisi läpiajoihin – en niinkään siitä, että maaleja ei synny. Näin kommentoi Risto Dufva joukkueensa kultakypärän tuhlailua.

Ottelun viimeiset minuutit olivat Ilveksen kovaa yrittämistä. Todellisia maalintekopaikkoja joukkue ei kuitenkaan onnistunut luomaan, ei edes viimeisen 58 sekunnin ylivoiman aikana, kun Pekka Tuokkolalle vihellettiin kiekon sulkemisjäähy. Ilves-kausi päättyi lopullisesti, kun ajassa 59:47 Ossi Louhivaara upotti kiekon tyhjiin muuttaen lukemiksi 2-4. Ja kun ottelun loppuvihellys kuultiin, peittyi Hakametsän jään pinta jyväskyläläisistä rantapalloista JYPin mennessä jatkoon selvin 4-0-lukemin.

– Tänään ei annettu 3-2-hyökkäyksiä Ilvekselle, totesi Hytönen keskiviikko-illan voiton perusteista.

Tyytyväinen, harvasanainen Dufva

Ottelun jälkeen jyväskyläläisten päädyssä oli tyytyväinen, mutta harvasanainen valmentaja. Selvä ottelusarja neljine voittoineen oli tietysti nostanut Risto Dufvan tyytyväisyyttä, mutta mihinkään juhliin hän ei kokeneena ja menestyneenä valmentajana nähnyt olevan syytä. Olihan JYP vielä kaukana tavoitteestaan, mestaruudesta. Niin ikään valmentaja iskenyt, ja hänet keskiviikkona melkein Jyväskylään jättänyt flunssa oli omiaan latistamaan tunnelmaa.

JYP-valmentaja oli analyysissaan niukkasanainen, mutta korosti erityisesti kolmannen kohtaamisen tärkeyttä.

– Meidän vahvuus oli selvästi siinä, että nousimme kolmen maalin takaa voittoon Jyväskylässä, analysoi Dufva joukkueensa menestyksen perustaa.

– Tänään ei ollut katkaisupelin paineita, mutta hoidettiin kuitenkin sarja tyylikkäästi 4-0.

Ja oli JYP-valmentaja valmis antamaan kehuja vastustajilleenkin.

– Pidin Ilvestä erittäin vaarallisena vastustajana ottelusarjaan lähdettäessä. Joukkue on todella mennyt eteenpäin, se on löytänyt sielunsa, identiteettinsä.

Jatkosta Dufva ei vielä halunnut ottaa kantaa, vaan totesi lyhyesti.

– Ei olla niin pitkällä, että voisi ajatella välieriä.

Tappiosta kohti uutta kautta

Ilveksen valmentaja Juha Pajuoja oli luonnollisesti pettynyt kauden päättymiseen tappioon. Mutta oli myös selvästi tyytyväinen tavoitteiden ylittymiseen. Olihan joukkueen tavoitteeksi asetettu kauden alussa kymmenes sija.

– Runkosarja meni suunnitelmien mukaan, siihen olen tyytyväinen, samoin siihen, että HPK klaarattiin.

Mutta nyt päättynyt ottelusarja JYPiä vastaan oli selvästi jäänyt mietityttämään Ilves-valmentajaa.

– Meillä oli jokaisessa pelissä sellaisia hetkiä, että olisimme voineet voittaa. Ei vain tänä vuonna riittänyt. Hyökkäyspelaaminen ei ollut paikallaan.

– Olimme fyysisesti kovilla. Kyllähän JYPin pelaajat ovat kovia ja taitavia huippu-urheilijoita.

Ja oli Pajuojan mielessä jo tuleva kausi uusine mietteineen. Sitä ennen hän aikoo seurata SM-liigan loppuun tämän kauden osalta. Mutta kaukana ei ole uuden kauden alkukaan.

– Kolme viikkoa täytyy pitää taukoa, sitten taas jatketaan.

Ja jos näyttää Ilveksen tulevaisuus suunnitelmallisemmalta kuin pitkään aikaan, niin myös pelaajarintamalla on edetty hyvin.

– Totta kai sopimuksettomia pelaajia on vielä tässä vaiheessa, mutta ketään ei ainakaan ole suljettu pois tässä vaiheessa, totesi Pajuoja.

– Ainoastaan Toni Rajalan kohtalosta en osaa tässä vaiheessa sanoa, hän kun on NHL:n miehiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle