Pariskunnista tasaisin

MESTIS / Ennakko
Asetelmat Hokin ja KooKoon välillä ovat maanantaina starttaavien pudotuspelien tasaisimmat, eivätkä valmentajatkaan suuria yllätyksiä lupaile. Jatkoaika tarjoaa kattavan katsauksen ottelupariin.
lisää juttuja

Tasainen alakerta
[lue lisää]



KooKoolta löytyy ratkaisijoita
[lue lisää]



Erikoistilanteet erikoiskäsittelyssä
[lue lisää]



Kuka syttyy pudotuspeleihin?
[lue lisää]



Joko nyt, Hokki?
[lue lisää]



Manageri Hakkarainen nöyränä kauden huipennukseen
[lue lisää]

Kajaanin Hokki lähtee neljänteen peräkkäiseen pudotuspelikevääseensä runkosarjan nelospaikalta. Toista kertaa seuran historian aikana saavutettu kotietu voi osoittautua ottelusarjan aikana kullanarvoiseksi, sillä hyvässä kevätvireessä oleva KooKoo on Kouvolan isossa kaukalossa vaikeasti yllätettävissä. Kauden aiemmilla vierailuillaan Kymenlaaksossa Hokki oli jopa tappiolukemia (4-1, 5-1) heikompi.

- Kotietu ja neljäs sija runkosarjassa on erinomainen saavutus. Siihen ei kovin moni ulkopuolinen kauden alla uskonut. En osaa sanoa, miten tärkeä kotietu on. Nyt täytyy miettiä, miten hoidamme tuon lähes viidensadan kilometrin matkan aikataulullisesti, pohtii Hokin päävalmentaja Vladimir Kolek.

Matkustaminen mietityttää myös KooKoon Reijo Mansikkaa, vaikka kouvolalaiset ovat kevään aika saalistaneet mukavasti pisteitä vieraspeleistäkin.

– Ensimmäisenä Hokista tulee mieleen hyvin liikkuva joukkue, joka pyrkii kääntämään peliä aktiivisesti. Reissaaminen on tietysti myös iso juttu.

Erityistä mielenkiintoa ottelupariin tuovat myös ensi kauden valmentajakuviot, vaikkei niiden tähän sarjaan pitäisikään vaikuttaa. Mansikan viisivuotinen valmennuspesti Kouvolassa päättyy tänä keväänä ja tilalle marssii kolmatta kauttaan Hokin päävalmentajana toimiva Kolek. Molemmat ovat tehneet tahoillaan hyvää työtä, mutta palkinto viimeiseltä kaudelta maistuisi luonnollisesti makeimmalta.

Maalivahtipeli

Maalivahtipeli on yksi suurimmista kysymysmerkeistä Kainuussa. Tuomas Lohtander ja maalilla todennäköisesti aloittava Joni Myllykoski ovat näyttäneet tasonsa runkosarjassa ja osoittaneet olevansa hyviä maalivahteja, mutta pudotuspelien voittaviksi maalivahdeiksi kaksikolla on vielä pitkä matka. Maalivahtipelin on onnistuttava täydellisesti, mikäli Hokki aikoo edetä mitalipeleihin.

Myös KooKoon kohdalla maalivahtipelin perään on raapustettava pienoinen kysymysmerkki. Carl Grahn on torjunut erinomaisesti läpi kevään, mutta hyvän vireen on käytännössä pakko jatkua. Vielä syksyllä selvästi Grahnia paremmat tilastolukemat kirjauttanut Esa-Tapio Palmu ei ole pelannut minuuttiakaan sitten tammikuun puolen välin.

Eteensä kiekkoja torjuva Grahn ei ole ollut aina parhaimmillaan paineen alla pelatessaan, mutta häneltä löytyy kuitenkin runsaasti onnistumisia aiemmilta keväiltä. Grahn torjui KooKoon ykkösvahtina sekä hopea- että pronssivuosina. Hokki-kaksikolla ei ole kokemusta pudotuspeleistä.

Puolustus

Puolustuspään kiekollisessa osaamisessa Hokki on täsmähankintojensa ansiosta potkun-pari KooKoota edellä. Järvenpäästä tammikuun lopussa kaapattu kaksikko Kai Öhberg - Teemu Kolehmainen tuo Hokille edun kiekollisena. Lisäksi innokkaasti hyökkäävällä Atte Vallilla on potentiaalia kiekolliseen peliin. Loukkaantumisia kajaanilaispuolustus ei kuitenkaan kestä.

Kouvolassa suurin miinus onkin johtotähti Jukka-Pekka Holopaisen jälkeen tasapaksuhko pakkikalusto. Mestis-tason puolustajia joukkueessa on peräti yhdeksän, mutta varsinaisia samettikäsiä ei joukosta löydy. Oman pään pelaamisessa suhteellisen kookas ja kokenut pakisto kyllä pärjää, mutta hyökkääjiltä vaaditaan aktiivisuutta hyökkäystenkäynnistelyssä.

Hyökkäys

Yhtenä Hokin valttina pudotuspelejä ajatellen on joukkueen tasaisuus. Vastuuta on jaettu, tai osittain jouduttukin jakamaan, läpi kauden tasaisesti kokoonpanossa oleville pelaajille ja tämän huomaa myös joukkueen sisäisestä pistepörssistä. Onnistujia löytyy laajalta rintamalta, mutta toisaalta varsinaisia ratkaisijoita ei linnapaidoista löydy – toisin kuin vastustajalta.

- KooKoolla on hyvä maalivahti ja hyviä yksilöitä. He puolustavat tiivisti ja yrittävät karvata kovasti, Kolek summaa.

Kuumat ja kokeneet pelaajat sekä laajempi materiaali ovat totta tosiaan KooKoon suurimpia vahvuuksia. Mikko Liukkonen oli monen mielestä koko Mestiksen paras pelaaja runkosarjassa.

Vaikka tärkeääkin tärkeämpi Tatu Kattelus on sivussa, riittää oranssipaidoilla miehiä kolmeen hyvään hyökkäysketjulliseen, ja nelosvitjaan on jopa tungosta.

– Väitän, että olemme luistelussa ja väännöissä ihan sarjan kärkijoukkueita, kunhan kiekkoa saadaan vain alueelle sisään. Meillä on neljä vahvaa kenttää ja lisäksi reserviä, joten luotan meidän lähtevän haastamaan Hokin luisteluvoimassa, uskoo Mansikka.

Muuta

Hokki lisäsi harjoitteluunsa tietoisesti tehoja helmikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Vladimir Kolekin mukaan joukkue loi tuolloin pohjakuntoa pudotuspeleihin runkosarjaotteluiden kustannuksella – yksittäiset tappiot eivät helmikuun loppupuolella haittaa kun kuntohuippu ajoitetaan pudotuspeleihin.

Laskusuhdanne on näkynyt Hokin otteissa tammikuun lopun jälkeen, joten maanantaina alkava puolivälieräsarja näyttää, osuuko Kolek joukkueensa kunnonajoituksessa oikeaan. Päätöskierroksen vierasvoitot Mikkelistä ja Joensuusta tulivat joka tapauksessa hyvään saumaan.

- Joukkueessa on hyvä tunnelma, ja itseluottamusta on saatu kahden viimeisen pelin voitosta. Peli on parantunut näihin otteluihin, kun joukkue on ollut täydempi, Kolek kehaisee.

KooKoo sen sijaan joutui painamaan lähes koko kevään täydellä höyryllä – ja hyvin painoikin. 13 viimeisestä ottelustaan joukkue nappasi peräti 21 pistettä ja nousi tappelemaan jopa kotiedustakin. KooKoo lataili akkujaan tulevaa tiivistä tahtia varten pienellä lepotauolla ennen runkosarjan päätöskierroksia. Viimeisen viikon ottelut Haukkoja ja FPS:ia vastaan sujuivatkin hyvin nihkeissä merkeissä, vaikka KooKoo otteluista pakolliset pisteet toki veikin.

– Hankalampihan se olisi lähteä pudotuspeleihin jos alla olisi vaikeampi jakso, mitä meillä ei missään tapauksessa ole. Viime viikolla meillä oli vastassa kaksi hyvällä ilmeellä pelannutta joukkuetta, jotka saivat pelata rennosti ja vapautuneesti. Sellaiset ottelut ovat aina vähän vaikeita, mutta olen tyytyväinen kahteen pakkovoittoon, myöntää Mansikka.

Tasaisten joukkueiden kohdatessa onnistumisten erikoistilanteissa voi ennakoida olevan avainasemassa. Ainakin ensimmäisessä ja toisessa kohtaamisessa viheltävät eri tuomarit, joten myös tuomarilinjan tasaisuus on sekin puntarissa. Kevätkierroksilla tiukentunut tuomarilinja ja KooKoo-pelaajien kova lataus toi ongelmia kouvolalaisille. Pudotuspeleissä tyhmiin rangaistuksiin ei ole varaa.

Arvio

Hokin seurajohto asetti keväällä 2003 tavoitteen, jonka mukaan joukkueen olisi edettävä Mestiksen mestariksi kolmen kauden kuluessa. Tähän mennessä tie on tyssännyt joka kerran heti pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, mutta nyt runkosarjan suurimpiin yllättäjiin kuuluneella Hokilla on mahdollisuudet edetä mitalipeleihin.

- KooKoo on vaarallinen, mutta minä uskon että mekin olemme. Uskon, että nyt on meidän aikamme. On aivan sama, kuka on vastassa, sillä me otamme kyllä ne kolme voittoa, luottaa Kolek.

Vaikeuksien kautta kauteen valmistautunut KooKoo lähti kauteen maltillisin tavoittein, jotka pudotuspelipaikan myötä ovat jo täyttyneetkin. Nälkää ja mahdollisuuksia parempaan kuitenkin riittänee, sillä Hokki on ollut tällä kaudella sopiva vastustaja KooKoolle, sillä runkosarjan pisteet merkittiin kouvolalaisille 7-2. Takki auki sarjaan ei kuitenkaan lähdetä, vaan Kouvolassa odotellaan tasaista vääntöä.

– Kyllähän se yllätys olisi, jos jompikumpi menisi jatkoon voitoin 3-0. Onnellakin on merkitystä; tolppa sisään, tolppa ulos, Mansikka pähkäilee.

Myös Jatkoajan toimitus povaa otteluparista tasaista ja tiukkaa. Jatkoon on mahdollisuudet molemmilla ja ratkaisu voi hyvinkin venyä aina viidenteen peliin asti. Hokin kotiedusta huolimatta KooKoon kevään kova kunto johdattaa toimittajat arpomaan kouvolalaiset jatkoon voitoin 3-2. Avausottelussa paineet ovat kuitenkin isännillä.

KooKoo jatkoon otteluvoitoin 3-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle