KooKoo jyräsi selvään kotivoittoon

Toisen erän kova rynnistys takasi arvokkaat pisteet Kouvolaan, kun Hokki kaatui lukemin 5-1 (1-1, 3-0, 1-0). Isännistä maalinteossa kunnostautuivat Kimmo Haapa-aro (2+1) ja Ilkka Saarela (2+0).

Voitto varsinaisen peliajan puitteissa ei ole ollut viime aikoina KooKoon heiniä, sillä yhdeksässä edellisottelussa on päädytty jatkoajalle neljä kertaa ja lopuissa joukkue on jäänyt pisteittä. Tällä kertaa kouvolalaiset ratkaisivat ottelun jo hyvissä ajoin, sillä lukemin 3-0 kirjattu toinen erä oli täysin isäntien heiniä.

Erityisesti kolmos- ja neloskentät saivat fyysisellä pelillään aikaiseksi vahvan paineen Hokki-päätyyn lähes joka vaihdossa. Kimmo Haapa-aro sekä Jari Keltanen olivat juonimassa kahta erän maaleista, ja Haapa-aro osui vielä päätöserässäkin. Myös ykköskentän laidalle nostettu Ilkka Saarela sai pitkästä aikaa onnistumisia tililleen, ja lähes tuplasi kauden maalimääränsä.

– Lämmitti, että onnistujia oli laajalla rintamalla. Esimerkiksi Eemeli Koskelainen pelasi mielestäni huikean ottelun, vaikkei maalia saanutkaan, ja tietysti Saarela ja Haapa-arokin nousivat esille. [Carl] Grahn on tulossa huippuvireeseen, luetteli Reijo Mansikka KooKoon sankareita.

Kumpikin osuu kertaalleen rikkonaisessa avauserässä

Niin KooKoolla kuin Hokillakin on ollut viime kierroksilla vaikeuksia maalinteon kanssa. Molemmat aloittivatkin ottelun ymmärrettävästi hiukan varoen ja varman päälle pelaten. Tuomari Marko Kovanen vihelsi jäähyjä vuorotahdilla ja molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan kahdenkin miehen ylivoimaa.

Yksi harvoista tasaviisikoin pelatuista hetkistä oli erän puolenvälin tiimoilla, jolloin kotijoukkueen kakkoskenttä onnistui luomaan parikin paikkaa. Ensin Reino Soijärvi pääsi laukomaan 2-1-hyökkäyksessä Mikko Silvennoisen syötöstä, mutta Tuomas Lohtander torjui. Hetkeä myöhemmin Silvennoinen sai itse yrittää lähietäisyydeltä.

Maalien makuun päästiin vasta erän loppupuolella pelin avauduttua. Carl Grahn teki ottelun kulun kannalta tärkeän torjunnan, kun siniviivalle unohtunut ja läpiajoon Tuomo Kortelaisen nappisyötöstä karannut Ville Vimpari ei saanut miestä harhautetuksi. KooKoo sen sijaan käytti oman paikkansa ylivoimalla minuuttia myöhemmin. Lohtander pompautti Jukka-Pekka Holopaisen lämärin eteensä, jossa kiekon ilmasta sisään iskenyt Saarela sekä Martin Toms painivat vahvasti.

Hokki ehti kuitenkin vielä tasoittaa taukotilanteeksi 1-1 Tuomas Nikoskelaisen komean yksilösuorituksen myötä. KooKoon neloskenttä oli saanut painostusta kainuulaismaalille, eikä Nikoskelaisen yhdenmiehenhyökkäys vaikuttanut järin vaaralliselta. Kokenut laitahyökkääjä vei kuitenkin perusharhautuksella puolustamassa olleen KooKoo-pakin kermavaahdolla koristellulle cappuccinolle ja laukoi kiekon Grahnin längistä sisään.

Työmyyrät iskevät ratkaisun

Avauserä oli melko tasainen, jo jäähyjenkin (KooKoo 3, Hokki 4) johdosta. Myös toisen erän ensimmäiset minuutit pysyivät tasaisina, mutta sitten KooKoo vei ja Hokki vikisi. Isäntien neloskenttä piti ensin kiekkoa vahvasti alueella, mutta Heikki Silvennoinen ei onnistunut avaamaan Mestiksen maalitiliään takatolpalta.

Heti nelosen järjestämän mylläkän jälkeen syntyneessä 2-1-maalissa oli mukana niin taitoa, tuuria kuin vastustajan huolimattomuuttakin. Ensin purkuyritys palautui lähettäjälleen osuttuaan pleksin saumaan ja sen jälkeen sama Hokki-pakki avasi kiekon suoraan Mikko Liukkoselle. Ilkka Saarela sai veivata rauhassa maalilla ja nosti kiekon varmasti ylös.

Kolmannen maalinsa KooKoo teki vain minuutti ja seitsemän sekuntia edellisen perään – tuuria oli mukana tässäkin. Jari Keltasella oli ensin loistava paikka maalin edessä, mutta hän ei vielä onnistunut. Kimmo Haapa-aro haki kiekon kulmasta ja ajoi määrätietoisesti kohti maalia. Irtokiekkoon ehtineellä Valtteri Skytällä oli edessään tyhjä maali, mutta kuti kimposi korkeuksiin. Jään pinnassa maannut Lohtander onnistui kuitenkin itse huitaisemaan lätyn sisään.

Mikko Liukkosen puolittaisen läpiajon Lohtander selvitti kypärätorjunnallaan, mutta ratkaisun haju alkoi leijailla hallin käytävillä ajassa 32.00, kun KooKoo kasvatti johtoaan ylivoimalla. Jani Keskinen laukoi ensin tulisen jäännuoliaisen ohi, mutta kiekko pomppasi takaisin maalin eteen. Keltasen yrityksen maalivahti torjui, mutta Haapa-aro ja kolmas yritys oli liikaa. Ennen maalia KooKoo oli ottanut lukuisia hyökkäyspään aloituksia putkeen.

– Kahdessa ensimmäisessä erässä pelasimme hyvällä liikkeellä ja viisikkoetäisyydet olivat kunnossa. Pidimme Hokin paikat vähissä ja menimme itse maalille. Sekä yli- että alivoima toimi tänään hyvin, kehui Mansikka.

Toisessa erässä Hokilla ei ollut oikeastaan yhtään todella vaarallista tekopaikkaa. Kerran maalille saatiin ruuhkaa ja yksi tulinen viivaveto, mutta muuten Carl Grahn sai olla rauhassa ja kikkaillakin kiekon kanssa.

Hokin hallintakaan ei muuta tilannetta

Päätöserässä isäntien paras luistelu oli jo kateissa ja Hokki sai hallita peliä. Hallinta oli kuitenkin lähinnä näennäistä, sillä KooKoo esti ylivoimahyökkäykset, ohjasi pelin kulmiin ja piti näin vastustajan poissa maalintekopaikoilta.

Erän ainoan maalin teki syötön hyökkäyssinisellä katkaissut Haapa-aro vajaat viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Hokki-puolustajan kompuroidessa Haapa-aro ajoi laidalta maalille ja lirutti kiekon längistä sisään.

– KooKoo oli selvästi parempi ensimmäisessä ja toisessa erässä. Kolmannessa tasoitimme [peliä] ja teimme joitain muutoksia, mutta tilanne oli jo 4-1. He pelasivat meitä aggressiivisemmin ja virheettömän pelin. KooKoo oli 5-1-lukujen verran parempi, tunnusti Hokki-valmentaja Vladimir Kolek.

Oli Hokilla sentään muutama paikka päätöserässä. Tuomas Nikoskelaiselle pelattiin erän alkupuolella avopaikka maalin eteen, mutta sijoituksen sijasta hän lämäsi kiekon hyvin vastaan tulleen Grahnin patjoihin. Eemeli Koskelaisen kaksiminuuttisen aikana Grahn pääsi nappaamaan muutaman näyttävän kopin.

Yllä mainitun erikoistilanteen paras paikka oli tosin KooKoolla, kun Reino Soijärvi karkasi alivoimalla läpiajoon. Pahasti maalijyvänsä hukannut konkarihyökkääjä ei onnistunut tälläkään kertaa karistamaan apinaa harteiltaan. Kuudes maali oli puolestaan lähellä, kun Holopainen lämäsi viime minuutilla kiekon ylivoimalla tolppaan.

Jännitys säilyy jatkossakin

KooKoon toisen erän liike ja etenkin kaksinkamppailuissa sekä laitakahinoissa näkynyt tahto ratkaisi ottelun. Yksi iso tekijä oli myös maalivahtipeli. Heikosti syksyn pelannut, mutta viime kierroksilla hyvän vireen löytänyt, Carl Grahn paikkasi tyylikkäästi ne harvat kämmit, joita puolustukselle sattui. Hokki-vahti Tuomas Lohtander puolestaan torjui lähes joka vedon eteensä.

Voiton lisäksi isännille ilonaihetta toi se, ettei maalinteko ollut enää pelkästään nenäoperoinnista toipuvaa Tatu Kattelusta ykkösen keskellä paikanneen Mikko Liukkosen harteilla. Kahdesti osunut, ja koko kauden maalimääränsä viiteen kasvattanut, Ilkka Saarela onnistui pitkästä aikaa, eikä kolmen tehopisteen illat ole rymistelijänä tunnetulle Kimmo Haapa-arollekaan rutiinipuuhia. Onnistujia löytyi myös puolustuksesta, jossa muun muassa Martin Toms on nostanut tasoaan huomattavasti. Kakkoskentällisen (Reino Soijärvi – Mikko Silvennoinen – Teemu Somppi) peli sen sijaan puuroutui yksinyrittämisen ja luvattoman lepsujen syöttöjen johdosta pahasti.

Hokista näkyvimmässä roolissa oli kouvolalaisillekin tuttu Teemu Virtala. Paljon kiekkoa pitäneen taiturin esitykseen mahtui kuitenkin hyvien passien lisäksi paljon harhasyöttöjäkin. Tuomas Nikoskelainen ja Ville Vimpari haistoivat terävimmin tekopaikat. Kokonaisuudessaan Hokki jätti – tälläkin kertaa – itsestään melko lepsun kuvan.

– Harmittaa, sillä odotin meiltä parempaa. Perjantain tv-pelissä vastaan meidän pitää olla selvästi parempia, Kolek totesi.

Kainuulaisten otteluruuhka oli tosin melkoinen, sillä joukkue pelasi kolme peliä neljän päivän sisään etelässä. Niistä jäi käteen kuitenkin pelkkä luu, sillä FPS, Hokki ja KooKoo veivät täydet pisteet maalierolla 11-2.

Hokki pelaa seuraavan pelinsä perjantaina Salamoita vastaan. KooKoon viikko-ohjelmaan kuuluvat puolestaan kotiottelua TuToa vastaan torstaina ja lauantaina peli Vantaalla. Kiekko-Vantaan ja Salamoiden tiistaisten voittojen myötä tilanne sarjataulukossa pysyi niin KooKoon kuin Hokinkin kannalta suurin piirtein ennallaan – eli kihelmöivän jännittävänä. Hokki taistelee tiukasti kotiedusta viiden muun joukkueen kanssa, KooKoo taas pudotuspelipaikasta.

Siirtorajan umpeutuminen ei suuria muutoksia joukkueille tuo. KooKoo jatkaa nykymiehistöllä, eikä Oulu-Kajaani-akselillakaan suurempia tapahdu. Pelikieltoaan vielä kahden ottelun ajan kärsivä kärppäjuniori Juho Keränen jatkaa Hokissa kevään, mutta puolustaja Antti Ylönen liigaringissä.