Tappara on terästä!

Vähitellen vertyvä KooKoo otti jalat bussiin unohtaneen Hokin päänahan helposti lukemin 4-1 (2-1, 0-0, 2-0). Kotijoukkueen molemmat Tappara-lainat osuivat maalirautojen väliin heti debyytissään.

Lähinnä niukkoja tappioita alkukierrosten otteluistaan kerännyt KooKoo otti torstaina toisen peräkkäisen voittonsa. Viime lauantain komea vierasvoitto Kokkolasta sai seuraa, kun Hokki jäi täysin isäntien jyrän alle. Kouvolalaisleirin pelkäämä Hokin luisteluvoima oli tänään unohtunut bussiin.

– Pitkä matka tuntui ehkä jaloissa. Ensimmäisessä erässä emme liikkuneet tarpeeksi, myönsi Hokin Vladimir Kolek ottelun jälkeen.

Kainuulaisluotsin voisi sanoa jopa vähätelleen omiensa heikkoutta avauserässä, sillä siksi selvästi KooKoon komennossa peli käynnistyi. Avausmaali syntyikin jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen ylivoimalla. Maalissa oli mukana onneakin, sillä Petr Machacekin matala laukaus pomppasi päätylaudoituksesta kohtisuoraan takaisin kentälle ja suoraan maalin kulmalla päivystäneen Mikko Liukkosen lapaan.

Kolek joutui kutsumaan suojattinsa kovaääniseen neuvonpitoon jo reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen. KooKoon ykköskentällä oli vain hetkeä aiemmin ollut kaksikin hyvää yritystä ja maalipaikat laskettiin siinä vaiheessa isännille kutakuinkin lukemin 4-0.

Aikalisäkään ei onnistunut herättämään pitkämatkalaisia. Hokki tuli peliin selät suorina ja seisovin jaloin. Kun lähes kaikki avaukset kopsahtelivat KooKoo-pelureille ja taklauksetkin osuivat omiin kavereihin, roikkui oranssipaitojen toinen osuma ilmassa koko ajan. 2-0 syntyi kuitenkin vasta erän loppupuolella, ajassa 16.26.

Lauri Lahesalu yritti pysäyttää korkeaa lättyä hanskallaan puolustussiniviivalla, mutta onnistui sysäämään sen vain päätyyn. Tatu Kattelus pysähtyi maalin taakse ja napautti nappisyötön Teemu Sompille, joka löi kiekon suoraan sisään pienestä kulmasta.

– Ensimmäinen erä oli meiltä tosi hyvää peliä. Avaukset lähtivät nopeasti ja menimme vauhdilla Hokin päätyyn. Olisimme voineet tehdä siinä enemmänkin maaleja, ihasteli KooKoon Reijo Mansikkakin.

Toinen erä kävelytahdilla

Hokki pisti kuitenkin otteluun jännitystä, kaventaen melkoisella räkämaalilla puolitoista minuuttia KooKoon toisen osuman jälkeen. Maalilla oli ruuhkaa ja miestä pötkötti ties missä, kun kainuulaisten ykköskentän laitahyökkääjä Juha-Pekka Ketola runnoi kiekon maaliin.

Kavennus ei oikeastaan tuonut lisävirtaa Hokin peliin, mutta toisessa erässä peli oli jo huomattavasi tasaisempaa. KooKoo nimittäin hölläsi sekin tahtiaan ja sortui usein samanlaiseen huolimattomuuteen kuin vastustajansakin. Maaleja toisessa erässä ei nähty.

– Erän loppuun tuli harmittava kavennus ja toisessa erässä meidän luistelumme loppui. Onneksi pääsimme kolmanteen erään kuitenkin 2-1-johdossa, Mansikka kiitteli.

KooKoo sai pelata toisessa erässä ylivoimaa kahdesti, ja etenkin Antti Halosen kakkosen aikana yritystä riitti kiitettävästi. Koko erän paras paikka kotijoukkueelle avautui kuitenkin tasaviisikoin kaksikymppisen 33 minuutilla. Jarkko Heikkinen yritti pysäyttää matalalla tullutta kiekkoa omalla alueella, mutta haparoi pahemman kerran. Liukkonen pääsi nokikkain Joni Myllykosken kanssa, mutta kolmatta kertaa kajaanilaisten maalin suulla esiintynyt nuori vahti oli tällä kertaa etevämpi – vaikkei ollut itsekään varma saiko kiekon haltuunsa vaiko ei.

KooKoo-vahti Carl Grahnillakin riitti erässä töitä, vaikka kunnon maalipaikkoja Hokilla erässä olikin korkeintaan yksi. Kainuulaiset nimittäin veivät erässä aloitukset selvästi. Parhaimmillaan vieraat voittivat 5-6 hyökkäyspään aloitusta perätysten. KooKoo tosin joutui antamaan tasoitusta aloituksissa, kun kahden vakiosentterin ohella niissä kauhoivat lähinnä laitahyökkääjät Aapo Lampinen ja Jari Keltanen.

Maali toisellekin Tappara-lainalle

Kahdessa ensimmäisessä erässä KooKoon pelistä pisti silmiin erityisesti puolustajien loistavat, pitkät ja tarkat, avaukset. Päätöserässä Hokki sai viisikkopeliään sen verran parempaan kuosiin, ettei kenttää enää halkaistu yhtä helposti. Vaikka viimeinen kolmannes KooKoolle maalein 2-0 kirjattiinkin, oli se myös vierasjoukkueen paras ja ehjin erä.

KooKoo tosin sai hyvän startin päätöseräänkin, kun punalamppu paloi toisen YV-osuman merkiksi ajassa 41.35. Jari Raattama harhautti ensin komeasti ja pääsi hetkeä myöhemmin laukomaan. Vanttera Tappara-laina Ilpo Salmivirta runnoi jatkokiekon sisään maalin edestä. Minuuttia myöhemmin Hokin ykköskentässä puolustanut Veli-Antti Leinonen hukkasi purkukiekon ja Tatu Kattelus pääsi läpiajoon. Lopullinen sinetti jäi kuitenkin syntymättä.

Aiemmissa otteluissaan rutkasti jäähyjä viheltänyt Ville Vuohtoniemi passitti tänään KooKoon pelaajan ensimmäistä kertaa jäähylle vasta kun päätöserää oli pelattu jo hyvä tovi. Kolmannessa erässä raitapaita vihelsikin loppujen lopuksi isännille peräti viisi kaksiminuuttista.

Ylivoimien ansiosta Hokki sai paineen KooKoo-päätyyn, mutta maalipaikat olivat yhä harvassa. Carl Grahn torjui luotettavasti kaikki kainuulaisten vedot, tuplaten erän aikana neljällätoista torjunnallaan kahden aiemman erän yhteissaldon.

KooKoo iski alivoimalla loppuluvut 4-1 Hokin pelattua lopussa upporikasta ja rutiköyhää. Muutaman matkalle pysähtyneen purkuyrityksen jälkeen toinen Tappara-laina, puolustaja Jussi Halme, vippasi omalta B-pisteeltä kiekon keskelle tyhjää maalia.

Viideskään maali ei ollut kaukana, sillä paria minuuttia myöhemmin Liukkonen ja Lampinen pääsivät alivoimalla 2-1-hyökkäykseen. Lampinen ei kuitenkaan onnistunut toimittamaan kiekkoa maalille palanneen Myllykosken taakse.

”Pelasimme liian riskillä”

KooKoolla oli tänäänkin vaikeuksia pitää parasta tempoa yllä täyttä kuuttakymmentä minuuttia. Parhaimmillaan joukkue oli kuitenkin pitelemätön, vaikka vastustaja melkoisen kuutamolla avauserässä olikin. Hivenen yllättäen jopa neloskentän hyökkääjät Kimmo Haapa-aro, Jari Keltanen ja Jukka Korhonen esittivät komeaa kiekollista peliä.

Joukkueen konkaripelaajista Mikko Liukkonen oli alati vaarallinen. Timo Nurmberg väläytteli etenkin alussa taitojaan, mutta pohkeissa ei vielä tunnu riittävän virtaa täyteen otteluun. Puolustuksen komeat syötöt olivat kuitenkin illan parasta antia.

– Grahn oli mies paikallaan ja ylivoima toimi tänään kahden maalin verran, nosti koko joukkueen esitykseen tyytyväinen Mansikka esiin suurimmat onnistujat.

KooKoota vahvisti tänään kaksi Tapparassa vähälle vastuulle jäänyttä pelaajaa. Ilpo Salmivirta hyökkäsi Nurmbergin ketjussa ja Jussi Halme puolusti Tatu Katteluksen johtaman ykkösnyrkin takana kovat minuuttimäärät. Molemmat palkittiin työnteostaan maaleilla, mutta mitenkään häikäiseviä vahvistuksia kumpikaan ei vielä ymmärrettävästikään ollut.

– Molemmilta ihan positiivinen esitys, etenkin kun tietää etteivät he ole pelanneet elokuun jälkeen kuin hajavaihtoja. Heillä oli varmasti kova näyttöhalu, ja lauantain peli on heille varmasti helpompi, kommentoi Mansikka vielä FPS-ottelussa esiintyviä pelaajia.

Hokista onnistujia on vaikeampi löytää. Joukkueen maalivahtitilanne on elänyt erittäin vahvasti, kun kahdeksassa pelissä on esiintynyt jo neljä vahtia. Joni Myllykoski pelasi kohtalaisen eheän ottelun, mutta pieni epävarmuus nuorukaisen otteista kuitenkin paistoi.

Pahimmat pettäjät löytyivät kuitenkin luvattoman epävarmasti pelanneesta puolustuksesta. Kämmejä sattui lähes kaikille pakeista, mutta pahimmissa vaikeuksissa olivat kokeneet Jarkko Heikkinen ja Antti Halonen, vaikkei KooKoo niistä rankaissutkaan. Veli-Antti Leinonen oli sen sijaan jäällä kolmen takaiskumaalin aikana.

– 4-1, selvä voitto KooKoolle. Pelimme ei kulkenut tänään kuten toivoin. Avaukset eivät onnistuneet ja pelasimme liian riskillä. En ole kuitenkaan huolestunut, sillä tiedän että pystymme parempaan. Saimme kuitenkin kolmesta vieraspelistä neljä pistettä, viittasi Kolek viime viikonlopun voittoihin Salamoista ja Haukoista.

Hokin hyökkäyksestäkään ei Ville Vimparin lisäksi löytynyt jalkoja liikkuvaan pelityyliin. Tarvetta Kärppiin siirtyneen Jyri Junnilan ja alkukauden sairastuvalla viettäneen Juho-Tuomas Appelin kaltaisille kiitureille olisikin taatusti. Appel ei palaa kaukaloon ainakaan ensi lauantaina, mutta voiko viime kaudella maaleja mätkinyttä laituria piakkoin odotella tositoimiin?

– Minä toivon, vastasi Kolek vakuuttavasti.

Hokki-ottelu aloitti KooKoon kotiotteluiden sarjan. Joukkue pelaa viidestä seuraavasta pelistään peräti neljä Kouvolassa, lauantaina vastaan asettuu FPS. Hokki saa silloin vastaansa Jokipojat.