Hokki säilytti kotietunsa

Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut Kajaanin Hokki onnistui säilyttämään puolivälierien kotietunsa. Hokki voitti ensimmäisessä puolivälieräottelussa KooKoon maalein 3-1 (2-0-0-1,1-0).
taustaa

Niko Saarenpäästä tuli Hokki-historian kolmas pelaaja, joka onnistuu maalinteossa Mestis-uransa ensimmäisessä runkosarja- ja pudotuspeliottelussa. Runkosarjan maalitilinsä Saarenpää avasi Mestis-debyytissään 17.9.2005 Jukureita vastaan. Aiemmat onnistujat ovat Mikko Saavinen kaudella 2002-03 ja Tomi Mustonen kaudella 2003-04.

Hokki ratkaisi ottelun jo avauserän aikana kahdella ylivoimamaalillaan. KooKoon liike ei riittänyt kamppailun alussa pysymään Hokin vahdissa ja vieraille kirjattiinkin ensimmäisen 20-minuuttisen aikana peräti kahdeksan kaksiminuuttista.

- Lataus oli kova, mutta se ei näkynyt oikeissa asioissa kentällä. Otimme järkyttävän määrän jäähyä ensimmäiseen erään ja söimme samalla valtavasti omaa energiaa. Se ei ollut meiltä semmoista kurinalaisuutta kuin pelimme tästä eteenpäin on, KooKoon valmentaja Reijo Mansikka totesi ottelun jälkeen.

Voittomaaliksi jääneen 2-0-osuman viimeisteli Ville Vimpari Hokin pelatessa 5-3-ylivoimansa viimeisiä sekunteja. Vimpari siirsi Kimmo Hapon tarjoileman kiekon ohi KooKoo-vahti Carl Grahnin ajassa 16.06. Hapolle kiekko ajautui kun Grahn torjui Juho Keräsen laukauksen eteensä.

Illan komeimmasta maalista vastasi ensimmäistä Mestiksen pudotuspeliotteluaan pelannut Niko Saarenpää, joka siirsi Hokin 1-0-johtoon ajassa 11.01. Erinomaisen esityön maaliin teki puolustaja Antti Halonen, jonka valelaukausta Grahn lähti torjumaan. Halonen tarjoili kiekon poikittaissyötöllään b-pisteen kohdalla päivystäneelle Saarenpäälle, joka laukoi pelivälineen suoraan syötöstä tyhjään KooKoo-maaliin. Syöttöpisteen maaliin sai myös kiekon viivaan Haloselle pelannut Jarkko Oikarinen.

Somppi kavensi alivoimalla

Ottelun toinen erä noudatteli avauserästä tuttua kaavaa. Täysillä viisikoilla ei juuri pelattu ja tällä kertaa oli KooKoon vuoro kokeilla ylivoimapelinsä toimivuutta. Parhaan tilaisuutensa kavennukseen vierasjoukkue sai hieman ennen erän puoliväliä kun Markus Haverinen ja Juho Keränen komennettiin jäähypenkille viiden sekunnin välein toisistaan. Minuutin ja 55 sekuntia kestänyt 5-3-ylivoima ei kuitenkaan tuonut toivottua tulosta.

- Ylivoimapelissämme on vielä parannettavaa. Sisäänviennin jälkeen olisimme kaivanneet kahta tai kolmea nopeaa syöttöä ja laukauksia, mutta Hokki pelasi hyvää alivoimapeliä ja sai paineen hyökkääjillemme, Mansikka kertasi.

- Otimme ehdottomasti liikaa rangaistuksia tänään, Hokki-valmentaja Vladimir Kolek kommentoi.

Kun ylivoimapeli ei tuonut tulosta, hankki KooKoo kavennuksen alivoimalla. Hyvän ottelun pelannut Teemu Somppi karvasi hyökkäyssinisellä kiekon pois Hokki-puolustaja Tuomo Kortelaiselta ja karkasi alivoimaläpiajoon. Somppi päätti karkumatkansa ujuttamalla kiekon kajaanilaismaaliin Joni Myllykosken jalkojen välistä ajassa 31.11.

Carl Grahn hikoili toisen erän aikana vierasjoukkueen tolppien välissä peräti 17 torjuntaa. Erän tärkeimmät pelastukset esitti kuitenkin ykkösketjun keskushyökkääjänä hyökännyt Mikko Silvennoinen, joka torjui heti kouvolalaiskavennuksen jälkeen kaksi Hokki-laukausta maaliviivalta.

Hokki-puolustaja Atte Vallin peli päättyi hieman ottelun puoliväliä. KooKoo-hyökkääjä Kimmo Haapa-aro niittasi Vallin rajusti laitaan eikä tämä palannut enää kaukaloon. Vallin paikan kolmosparista otti hyökkääjä Matti Tiihonen.

Nikoskelainen ratkaisi lopullisesti

Kolmas erä oli tilastojenkin valossa ottelun tasaisin. Kaksiminuuttisia puhallettiin viimeisen 20-minuuttisen aikana aiemman ottelun linjasta poiketen vain viisi, joten jäällä nähtiin välillä peliä tasaviisikoinkin. KooKoo oli 5-5-pelissä varsin vaisu eikä joukkue onnistunut enää yllättämään Hokin maalilla hyvin torjunutta Joni Myllykoskea.

- En ole tyytyväinen hyökkääjiemme suoraviivaisuuteen. Ei näissä peleissä heitetä Gretzky-käännöksiä siniviivalla vaan mennään alueelle suoraviivaisemmin, KooKoo-valmentaja Reijo Mansikka sanoi.

Päätuomari Tommi T. Laitisen pilli oli maanantaina herkässä, sillä varsin siistissä ottelussa jaettiin peräti 69 jäähyminuuttia. Lukemaa nostaa Antti Halosen lopussa saama 5+20 minuuttia keihästämisestä, mutta 22 kaksiminuuttista on suuri määrä siistiin peliin.

- Tuomarilinja tulee ensi vuonna olemaan todennäköisesti vielä tiukempi. Pelaajien pitää vain sopeutua siihen ja pelata fiksummin, Hokki-luotsi Vladimir Kolek totesi.

- Se pitää vain opetella. Seuraavassa pelissä se voi olla jo ongelma. Kaikki valmentajat hyväksyisivät tiukan linjan, mutta sen on oltava illasta iltaan ja pelien sisällä samanlainen. Tämäniltaisista jäähyistä minulla ei ole valittamista. Ne tulivat aiheesta ja saamme katsoa itseämme peiliin, Mansikka kommentoi.

Ottelun neljästä maalista yksikään ei syntynyt tasakentällisin. Illan viimeisen osumansa Hokki teki pelatessaan neljällä kuutta KooKoo-pelaajaa vastaan kun Tuomas Nikoskelaisen omalta siniviivalta lähtenyt alivoimapurku lipui keskelle tyhjää KooKoo-maalia ajassa 59.30.

- Onnistuimme hienosti. Pelasimme erittäin aktiivista jääkiekkoa ja mielestäni tänään oli meidän päivä. Nämä ovat erittäin tiukkoja pelejä, joten oli mukava että voitimme, Kolek iloitsi.