Kova KooKoo mittaa vajaamiehisen Hokin tason

MESTIS / Ennakko
Hokki saa runkosarjan viimeiseen kotiotteluunsa vastustajakseen kovakuntoisen KooKoon. Kohtaaminen ei kuitenkaan välttämättä jää kauden viimeiseksi, sillä isännät taistelevat pudotuspelien kotietuun oikeuttavista asemista, joten sijoille 6-8. haarukoitava KooKoo voi hyvinkin olla tuleva vastustaja.

Kajaanin Hokki oli syyspuoliskon positiivisia yllättäjiä. Kevään edetessä kovin lento on lakannut, mutta joukkue on yhä tiukasti kiinni pudotuspelien kotiedusta – eikä nousu takaisin kakkossijallekaan olisi aivan mahdotonta. Suht’ turvallisten asemien hankkiminen onkin antanut Hokille mahdollisuuden treenata kovempaa tulevia tosipelejä silmälläpitäen.

Loukkaantumisten runtelemien kainuulaisten peli ei ole kuitenkaan viime aikoina sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka joukkue tiistaina väänsikin pakollisen työvoiton Hermeksestä tyylipisteitä keräämättä. Hokki-valmentaja Vladimir Kolek odottaa torstain pelistä kuitenkin aivan erilaista.

– Hermes tuli tänne vain puolustamaan, mutta KooKoo on paljon hyökkäävämpi joukkue. Mikko Liukkonen ja Teemu Somppi ovat ampuneet paljon maaleja ja maalivahti [Carl] Grahn on vedossa. Jos pelaamme samalla tavalla kuin tänään ja meillä on tuuria mukana, onnistumme, ennustelee Kolek asetelmia Hokin viimeisen kotipeliin runkosarjassa.

Kajaanilaiset kaipaavat parannusta ennen kaikkea ylivoimapeliinsä. Muutaman avainhyökkääjän puute on näkynyt tuskallisen selvästi pakkopelin tehokkuudessa viime kierroksilla. Sportin kolmestatoista kakkosesta Hokki rokotti vain kerran, eikä onnistunutta lainkaan 11 jäähyä ottanutta Hermestä vastaan.

Kuntopuntarin kärjessä

KooKoosta Hokki saa oivan tasomittarin, sillä oranssipaidat ovat tällä hetkellä Mestiksen kuntopuntarin kärjessä. Kahdeksasta viime ottelustaan joukkue on hävinnyt vain yhden ja latonut taululle maalieron 34-15. Asemat paranivat entisestään viime viikolla, maukkaiden Jukurit-ja Jokipojat-voittojen myötä. Kummassakin voitossa avainasemassa oli takalinjojen pitävyys.

KooKoo piti Jukurit nollilla, vaikka pelasikin yli kymmenen minuuttia alivoimalla. Joensuussa isännät saivat ohitettua Grahnin kertaalleen tasaviisikoin. Yli viidentoista minuutin miesvajauksen kolmesti jopa kahden miehen alivoimaa pelannut KooKoo sen sijaan selvitti takaiskuitta.

– Moni pieni asia, kuten erikoistilanne-, maalivahti- ja viisikkopelaamisemme, on parantunut. Lisäksi ykköskentän takaa löytyy nyt enemmän laajuutta, valmentaja Reijo Mansikka listaa.

Vielä syksyllä KooKoo oli niin ali- kuin ylivoimallakin sarjan heikoimpia joukkueita, mutta on nyt löytänyt toimivat aseet kumpaankin tilanteeseen. Viisikkopelin selkeytyminen heijastuu myös tukevasti ykkösvahdin paikan napanneen maalivahti Grahnin otteisiin.

Syyspuoliskolla "Kalle" torjui kiekot 15 pelissään vain alle 89% varmuudella, mutta nyt molari on pelannut putkeen kutakuinkin 35 erää KooKoo-maalilla pysäyttänen noin 92% kiekoista.

Sarjan kuumin hyökkääjä, kohti pistepörssivoittoa etenevä, Mikko Liukkonen on toki edelleen korvaamaton pelaaja KooKoolle, mutta taustalta on totta tosiaan alkanut löytyä uusiakin ratkaisijoita.

Sekä Mikko Silvennoinen että Tuomas Ilola ovat osoittautumassa hyviksi täsmähankinnoiksi, jotka ovat nostaneet kakkos- ja kolmoskenttien tehoja selvästi. Haukoista siirtynyt Ilola on tehnyt kuudessa pelissään tehot 3+3 ja SaiPa-sentteri Silvennoinen yhdessätoista ottelussaan 6+2.

”KooKoolla draivi päällä”

Kauden aiemmat kohtaamiset joukkueiden välillä ovat päättyneet kotivoittoihin. KooKoo selätti molemmissa isännöimissään otteluissa kaukomatkalaiset suhteellisen selvästi, Hokki puolestaan nappasi joulukuussa täyden pistepotin vasta jatkoajalla.




Maalivahtien
torjuntaprosentit aiemmissa kohtaamisissa

 
Grahn
2 ott 96,4
%
 
Palmu
1 ott 93,3
%
 
Myllykoski
2 ott 91,3
%
 
Lohtander
1 ott 86,1
%

Mikko Liukkonen on saalistanut pisteitä kaikissa kolmessa kohtaamisessa, yhteensä 1+3. Tuomas Nikoskelainen on puolestaan tehnyt kaksi kainuulaisten neljästä maalista.

Kotiedulla on normaalia suurempi merkitys, mutta KooKoon viime aikojen kova vire ja Hokin kokoonpanohuolet tasoittavat tilannetta entisestään. Luvassa pitäisikin olla tiukka taisto.

– Odotan kovaa peliä. KooKoo on yksi sarjan kuumimmista joukkueista ja he ovat hävinneet viime aikoina vain yhden pelin ja voittaneet muut. KooKoolla on draivi päällä ja he pelaavat hyvää jääkiekkoa, kehaisee Kolek.

KooKoo on voittanut kuukauden sisällä seitsemän ottelua – kun edellisten seitsemän voiton saalistaminen oli jakautunut peräti neljälle eri kalenterikuukaudelle. Mansikka löytää KooKoon selvälle tasonnostolle loogisen syyn.

– Kymmenkunta pelaajaamme pelaa ensimmäistä Mestis-kauttaan. Sopeutuminen sarjaan vie aina aikansa, mutta vähitellen he ovat tottuneet paremmin talon tavoille.

Torstaina ottelu on melko tärkeä molemmille joukkueille. Hokki on lähes pakkovoiton edessä, sillä jäljellä on enää neljä pahaa vieraspeliä, eikä rakoa takaa-ajajiin ole liikaa. KooKoo tähyää puolestaan ylöspäin välttääkseen kärkikaksikon kohtaamisen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta nousuvireinen Kiekko-Vantaa vaanii senkin takana.

Hokilla vajausta kentällisen verran

Onnetar tuntuu tällä hetkellä kääntäneen selkäänsä Hokille, sillä joukkueen sairastuvalla on tungosta. Muutama pitkäaikaistoipilas sai seuraa ensin Teemu Virtalasta, Juha Silvanderista sekä Juho Keräsestä, ja ennen Hermes-matsia sivuun joutuivat vielä Jarkko Oikarinen ja Matti Tiihonenkin. Tiistaina joukkue saikin jalkeille vain kaksi kolme täyttä ketjua ja kaksi lisämiestä.

- Tämä on vaikea tilanne, jos joudumme pelaamaan näin pitkään. Keränen on ainoa, joka saattaa pelata tällä viikolla, mutta muut ovat sivussa. Toivon, että he ovat kunnossa pudotuspeleissä. Jos eivät ole, tilanne on huolestuttava, Kolek myöntää.

Poissaolijoista niin alavatsavaivoista kärsivä Virtala (9+22), polvivaivainen Silvander (13+9) kuin nilkkansa loukannut Oikarinenkin (8+8) ovat olleet kainuulaisten avainhyökkääjiä. Tammikuun hankinnat Tiihonen (kylki) ja Keränen (nilkka) eivät ole kunnostautuneet ratkaisijoina, mutta kuuluisivat hekin terveinä runkokokoonpanoon.

Kainuulaisleirissä voidaan kuitenkin olla tyytyväisiä siihen, että taustalta on noussut uusia ratkaisijoita – ja etenkin kokenut kalusto vaikuttaa heränneen ratkaisupelien lähestyessä. Hokki-ikoni Kimmo Happo on tehtaillut helmikuun viidessä pelissään tehot 5+1 ja noussut joukkueen pistekärkeen.

Tuomas Nikoskelainen on puolestaan kuuden ottelun (4+6) pisteputkessa, Markus Haverisen neljän ottelun ja viiden osuman maaliputki puolestaan päättyi tiistaina. Myös Haukoista siirtyneet puolustajat Kai Öhberg ja Teemu Kolehmainen ovat napanneet isoa roolia Kainuussa: molemmilla on viidestä pelistä kasassa neljä tehopistettä ja plusmiinussaldo +4.

Nurmberg ei pelaa vielä tällä viikolla

Vaikka Hokilla riittääkin poissaolijoita, ei Reijo Mansikka usko sen suuremmin näkyvän kummankaan joukkueen pelitavassa.

– Pieniä viilauksia varmaan tapahtuu, muttei mikään joukkue tässä vaiheessa kautta lähde peruspelaamistaan muuttamaan. Hokki tulee edelleen kovalla luistelulla ja pyrkii aktiivisesti kiekonriistoihin. Me taas olemme vahvoilla, kun pääsemme vauhdilla vastustajan alueelle.

Myös KooKoolta puuttuu muutama runkohyökkääjä riveistään, sillä Jokipojat-pelin väliin jättäneet Jari Keltanen sekä Reino Soijärvi ovat näillä näkymin sivussa torstainakin. KooKoo-kannattajat ovat odotelleet vesi kielellä marraskuussa loukkaantuneen Timo Nurmbergin paluuta kaukaloon – ja saavat odotella sitä näillä näkymin vielä reilun viikon.

A-junioreiden tärkeä ottelu keskiviikkona saattaa puolestaan vaikuttaa muutaman nuorukaisen peluuttamiseen. Kouvolalaismateriaalissa riittää kuitenkin leveyttä muutamasta poissaolijasta huolimatta.

– Meillä on hyvä kilpailutilanne pelipaikoista. Se on tärkeä asia näin keväällä, että saadaan neljällä ketjulla liikettä kaukaloon, Mansikka vahvistaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle