Pisteputkessa seilaava Ässät kohtaa parhaan vireensä kadottaneen JYPin

LIIGA / Ennakko
Ässien ja JYPin tämän kauden väliset voitot ovat ennen perjantaita tasan 1-1.
Kuva © Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/
Ässät ja JYP kohtaavat tällä kaudella kolmannen kerran, kun hurrikaanilauma saapuu perjantai-illan ratoksi vierailulle Poriin. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti ja molemmat taistot ovat päättyneet kotivoittoihin.

Ässät on pelannut viime aikoina erittäin tasaisia otteluita, eikä padan peleissä 60 minuuttia meinaa millään riittää, kun haetaan lopullista ratkaisua. Ässien neljä edellistä ottelua ovat venyneet jatkoille, eikä joukkue ole muutenkaan hävinnyt tai voittanut ottelua yli yhden maalin erolla sitten joulukuun 5. päivän.

Ässät on hävinnyt viimeiseen kymmeneen otteluunsa vain kerran varsinaisella peliajalla, joten helpolla eivät porilaiset pisteitä vastustajalle luovuta.

Vierasjoukkue JYP oli puolestaan marras-joulukuun vaihteessa todella kuuma joukkue, mutta paras vire katosi johonkin joulutauon aikana.

Viime otteluissaan JYP on kärsinyt tappiot muun muassa HIFK:lle, KalPalle ja Sportille. KalPa oli ottelussa askeleen jyväskyläläisiä edellä, mutta HIFK:ta vastaan joukkue ehti johtaa parhaimmillaan kahdella maalilla, mutta HIFK vei ottelun lopulta nimiinsä voittomaalikilpailun jälkeen.

Viime aikaisista tappioista häviö Sportille oli monelle jyväskyläläisfanille shokki, sillä kyseessä oli JYPin kauden ensimmäinen kotitappio varsinaisella peliajalla. JYP ehti pelata 17 kotiottelua ennen kuin vaasalaisyllätys rikkoi upean sarjan. Moni ei varmastikaan ajatellut juuri sarjajumbon rikkovan tuota putkea. JYP pesi keskiviikkona hieman kasvojaan Sport-tappion jäljiltä voittamalla kotonaan Ilveksen selvästi lukemin 6−3.

Ailahtelevaa otetta koti- ja vierasesitysten välillä

Siinä missä Ässät on koko Liigan paras vierasjoukkue, on JYP vuorostaan ehdotonta eliittiä mitä tulee kotipelaamiseen. Perjantaina asetelma on kuitenkin toisinpäin, sillä Ässät on sarjan huonoimpia kotijoukkueita, eikä JYPin vieraspelaaminen juuri silmiä hivele.

JYP on tosin hieman petrannut tällä osa-alueella. Joukkue on voittanut viimeisestä viidestä vieraspelistään kolme, joista jokaisen vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Venymiskykyä joukkueesta siis löytyy tiukan paikan tullen.

Ässien kotipelaamisessa taas on eräs mielenkiintoinen seikka. Joukkue on pelannut kotihallissaan kauden aikana viisi jatkoajalle venynyttä ottelua ja hävinnyt niistä jokaisen. Varsinkin voittomaalikilpailuissa Ässät on ollut kotonaan heikko. Jatkoajalle venyneen ottelun voittaminen kotihallissa ei tekisi pahaa itseluottamukselle.

Perjantain poissaolot

Ässiltä varmasti sivussa ovat ulkomaalaisvahvistukset Michael Ryan ja Garrett Stafford. Ensimmäinen on ollut jo pitempään sivussa, eikä otteluihin palaamisen ajankohta ole vielä varma.

Stafford kärsii puolestaan kahden ottelun pelikieltoaan. Puolustaja torppasi maanantain ottelussa Tapparan Jere Karjalaisen jäänpintaan kyseenalaisin ottein. Stafford sai itse ottelussa tempauksestaan 2+10 minuutin jäähyn, mutta Liigan kurinpito asetti myöhemmin lisäsanktioita.

JYPillä on vajausta puolustajaosastollaan, kun Mikko Mäenpää ja Mikko Viitanen ovat loukkaantuneina.

Arvio ottelusta:

Ässien ase perjantain otteluun on Liigan paras alivoimapelaaminen. Tähän soppaan kun lisätään JYPin surkea ylivoimavire, niin voidaan puhua Ässien pienestä niskalenkistä erikoistilannepelaamisen suhteen. JYP onnistui keskiviikkona takomaan ylivoimamaalin Ilveksen verkkoon, mutta yksi osuma ei poista sitä faktaa, että ylivoimapelaaminen ei ole lähelläkään vaadittavaa tasoa.

Ässienkään ylivoimapelaaminen ei ole huipputasolla, mutta joukkue on saanut viime otteluissa ylivoimalla onnistumisia ja positiivinen kierre on hyvinkin mahdollinen.

JYP-vahti Tuomas Tarkki ei ole ollut viime otteluissa parhaalla tasollaan. Ässien puolella maalille on valinnan varaa. Juuso Riksman pelaa todella vakuuttavaa vaihetta ja pitkästä aikaa tolppien väliin maanantaina Tapparaa vastaan päässyt Rasmus Rinne osoitti ottelussa olevansa hyvässä vireessä pitkästä pelaamattomuudesta huolimatta.

Perjantain ottelu venyy suurella todennäköisyydellä jälleen jatkoajalle. Ässät on todennäköinen perjantain ottelun voittaja, mikäli se pääsee yli ratkaisuhetkien tehottomuuspeikosta omassa kotihallissaan.

Seuraa Heitä

Oskari Lehtinen #58 |

Laitahyökkääjä

20-vuotias TPS-kasvatti pelaa Ässissä lainasopimuksella TuTosta. Nuori hyökkääjä on pelannut joulun jälkeen Ässissä viisi ottelua ja tehnyt niissä hyvät tehopisteet 1+2.

Mikko Salmio #46 |

Laitahyökkääjä

JYPissä koko uransa pelannut isokokoinen Salmio oli keskiviikon ottelussa Ilvestä vastaan iskussa. Hyökkääjä avasi kauden maalihanansa vasta kyseisessä ottelussa, ja iski saman tien kaksi osumaa. Onko Ässiä vastaan luvassa lisää?

» Lähetä palautetta toimitukselle