TUTO nousi Sportin ohi

Tunnelma Kupittaalla oli riemua täynnä.
Torstai-illan kuumin ja jännittävin ottelu pelattiin varmasti Turun Kupittaalla. Lähes täydessä hallissa toisistaan mittaa ottivat TUTO ja Vaasan Sport, eikä näiden kahden riitapukarin keskinäisestä kamppailusta tunnetta puuttunut. llan päätteksi Mestiksen sarjataulukko sai uuden kärkinimen, kun TUTO nousi paalupaikalle voitettuaan ottelun 4-1.

Viime kerrasta on opittu, sillä viimeksi TUTOn ja Sportin välinen mittelö ratkesi vasta jatkoajalla Sportin 1-0-voittoon. Torstai-illan ottelu enteili samaa ensimmäisen erän perusteella. Kaksi tasavahvaa joukkuetta väänsi koko ensimmäisen erän päästä päähän, sillä minkäänlaista kunnon painetta ei kumpikaan saanut aikaiseksi. Ensimmäinen erä tarjosi vain kovia laukauksia ja muutamia potentiaalisia maalipaikkoja.

− Ei tämän hienompaa jääkiekkoviihdettä ja taistelua voi olla. Tämähän oli kuin Suomen olympiapeli, riemuitsi Sport-käskyttäjä Pasi Räsänen ottelun päätyttyä.

Sportin avausmaali ei ensimmäisessä erässä ollut kaukana, kun Samuli Kivimäki pääsi yksin karkumatkalle kohti TUTOn maalilla huippuottelun torjunutta Tommi Virtasta. Maali jäi kuitenkin TUTOn onneksi vain yritykseksi. Erän puolen välin tienoilla Vaasan uusinta maalivahtihankintaa Frans Tuohimaata oli päästä testaamaan puolestaan Miika Franssila, mutta ykköskentän pakki kompuroi juuri kriittisellä hetkellä.

Kuten odotuksissa varmasti monilla oli, kävi tunnelma kuumana niin kaukalossa kuin katsomossakin. Lähes täysi jäähalli reagoi tunteella niin kyseenalaisiin jäähyihin kuin Sportin kahteen ulosajoonkin: ensimmäisessä erässä suihkuun sai poistua Kristian Tuohilampi ja toisessa erässä isoista ovista ulos asteli Jani Kiviniemi.

Eivät ne hermot rautaa olleet TUTOnkaan leirissä. Erityisesti Niko Palonen sai vaasalaisten inhot osakseen aika ajoin hieman läpinäkyvilläkin jäähyjen kalasteluillaan. Sanansa sanottavana oli myös Pasi Räsäsellä.

− Meillä ainakin on sellainen periaate, että jos joku siellä kalastelee vitosen, niin hän ei ainakaan minun joukkueessani siinä pelissä enää pelaa.

− Minä nostan Paloselle hattua, että lääkärin kiellosta huolimatta poika pelasi. Räsäselle voin sanoa, että maineeni jääkiekkovalmentajana on sellainen, että pelaajani pelaavat tyylikkäästi ja kovaa. Välillä he tappelevat ja saavat myös tapella, puolusteli puolestaan TUTO-luotsi Ismo Lehkonen.

Maalihanat auki ja ottelu tasoihin

Erityismaininta illan ottelusta menee Sportin pelaamalle kelpo alivoimalle. Tunteita kuohauttaneessa ottelussa vaasalaiset joutuivat puolustamaan maaliaan peräti kaksi kertaa kahden miehen alivoimalla. Ensimmäisestä Sport suoriutui hyvin, mutta toinen olikin jo liikaa. Rikkonaisen pelin ja kyseenalaisten rangaistusten turhauttama vaasalaispoppoo maalivahteineen väsyi toisen erän puolivälissä, ja jo aikaisemmin maalia yrittänyt Miika Franssila pääsi niittaamaan kiekon Frans Tuohimaan selän taa.

− Ei tässä nyt serpentiiniä kannata heittää ilmaan. Tulihan tästä kolme pistettä, mutta kahdessa ensimmäisessä erässä tunne vei liikaa vauhtia pois tekemisestä, tokaisi Lehkonen.

Turkulaisten maali-ilottelua ei kuitenkaan kestänyt kolmea minuuttia kauempaa, sillä jo aiemmin ottelussa karkuun päässyt Kivimäki lähti jälleen omille teilleen ja tällöin ei Tommi Virtanenkaan ollut hereillä. Vaasalaisten tuulettaessa valotaulun lukemat muuttuivat 1-1:een.

Turkulaiset heittämällä kärkeen

Kolmannessa erässä peli kääntyi lopullisesti turkulaisille. Ryan Ruikan jäähyn avaama ylivoimamahdollisuus kiteytti koko vaasalaisen ylivoimapelaamisen torstai-illan osalta: vaikka kiekon syöttely ja maalia kohti laukominen olivatkin huomattavasti parantuneet illan aikana, oli ylivoima edelleen tehotonta.

− TUTO oli pienessä marginaalissa parempi. Yksi aloitustappio meille ja siitä TUTO iski 2-1:een. Myös viime aikainen murheenkryynimme eli se, ettemme osaa hyödyntää erikoistilanteita, tuli tänään esiin, harmitteli Räsänen.

TUTO puolestaan iski viimeiseen erään kolme häkkiä. Turkulaiset saivat päätöserään lennokkaan lähdön, kun Antti Virtanen niittasi kiekon verkkoon vain 24 pelatun sekunnin jälkeen. Vielä 2-1-tilanteessa Sport jaksoi kamppailla, mutta lukemien muuttuessa 3-1:een Juuso Hongan maalin myötä, alkoi vaasalaistenkin taisteluinto hiipua. Sportin leirissä alettiin pikkuhiljaa tottua siihen, että valtias sarjataulukossa tulisi muuttumaan.

− Viimeiseen erään se ensimmäinen maali helpotti paljon. Sen jälkeen alkoi mieli kirkastua ja peli alkoi näyttää jääkiekolta, TUTO-luotsi Lehkonen kommentoi.

Viimeisen niitin Sportin arkkuun iski Anrei Hakulinen kolmannen erän puolen välin tienoilla. Tässä vaiheessa Kupittaa räjähti riemuun eivätkä pelaajatkaan antaneet kolmen pisteen tuoman helpotuksen jäädä piiloon. Loppulukemana oli suurelle yleisölle ja joukkueelle mieluisat 4-1-voitto.

Pelien pariin joukkueet palaavat jälleen vajaan viikon päästä keskviikkona. Tällöin TUTO matkaa Mikkeliin Jukureiden vieraaksi ja Sport lähtee Kouvolaan KooKoon vieraaksi.