Yllättävät maalintekijät kaatoivat Jukurit

Veli-Antti Leinosen kauden avausmaali ratkaisi ottelun kotijoukkueen hyväksi.
Tuhatpäinen yleisö näki Kajaanissa ottelun, joka ei ollut kaunis, mutta joka tarjosi sitäkin enemmän jännitystä. Maaleja tehtiin vuorotahtiin ja voittajana areenalta poistui lopulta kotijoukkue Hokki, joka oli kaksi erää täydessä sillassa. Lukemat kirjattiin lopulta 4−3 (2-1, 1-1, 1-1).

Ottelun yleisilme oli varsinkin kotijoukkueen osalta sanalla sanoen sekavaa. Avauserän osalta myös vierailijat olivat samassa kategoriassa. Kahdessa viimeisessä erässä Jukurit vei peliä mielin määrin, muttei missään vaiheessa päässyt johtoasemaan.

Hokki ei missään vaiheessa saanut kiinni pelirytmistä. Hyökkäysten käynnistäminen oli kuin tervanjuontia ja kahden viimeisen erän aikana Hokilla oli kirjaimellisesti vaikeuksia päästä pois edes omalta alueelta. Purkuyrityksetkin osuivat järjestelmällisesti vierailijoiden luistimiin tai mailoihin.

− Ei se ehkä ihan parasta peliä ollut. Sarjatilannekin on meidän kannalta vähän sellainen, että se ei tiedä mihin ollaan menossa, kotijoukkueen valmentaja Petri Mattila tiivisti.

Voitosta huolimatta Hokin pelaaminen oli linnapaidoille jopa kauden heikointa kotipeliä. Monta tuttua ongelmaa nosti päätään myös Jukureiden pelissä. Yksi mikkeliläisten ongelmista on ollut maalivahtipeli, toinen maalintekotehokkuus. Molemmat olivat esillä myös torstaina.

Mikkeliläisen maalivahtiruletin tuorein palanen, Oskari Setänen, ei vielä vakuuttanut otteillaan olevansa ratkaisu maalivahtiongelmaan, joskin ottelu oli hänelle varsin vaikea myös siitä syystä, että joutui seisoskelemaan kylmissään kaksi erää.

Ottelu sai salama-alun, sillä avausmaalia juhlittiin jo ennen kuin minuutti tuli täyteen. Ottelun avausminuutti oli oikeastaan läpileikkaus koko ottelusta. Jukurit painosti alun vahvasti, kunnes Hokki sai nopean vastahyökkäyksen, jonka pirteän ottelun pelannut Mika Koivisto päätti komeaan ylänurkkalaukaukseen.

Jukurien tasoitus nähtiin kuitenkin vielä ennen erän puoliväliä. Juuso Akkasen veto upposi hiukan helposti Hokki-vahti Teemu Seppäsen olkapään kautta maalin perukoille. Hokki siirtyi kuitenkin toistamiseen johtoon, Antti Kurkinen pääsi laukomaan Koiviston (1+1) laukauksesta kimmonneen irtokiekon verkon perukoille. Toiseksi syöttäjäksi merkittiin Samu Pitkänen.

Ensimmäinen erä oli ottelun tasaisin, vaikka Hokki johtoasemassa tauolle lähtikin. Maalivahtien torjunnat menivät tasan 7-7.

Jukurit otti hallinnan pelistä

Toinen erä sai kotiyleisön kuumille hiilille. Jukurit painoi päälle, eikä Hokilla ollut mitään saumaa erän ensimmäisen puolikkaan aikana. Linnapaidat kärvistelivät täydessä sillassa, mutta Seppäsen torjunnat ja Jukureiden melko mielikuvituksettomat hyökkäyspään ratkaisut pitivät lukemat suosiollisena kotijoukkueelle. Oivallinen esimerkki tästä oli, kun Jukurit pääsi hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Ainoana puolustajana paikalla ollut Jarkko Heikkinen luki tilannetta kuin avointa kirjaa ja katkaisi syötön helposti.

Yksittäinen valon pilkahdus kotijoukkueen avauspelissä nähtiin, kun Veli-Antti Leinonen vapautti pystysyötöllään Timo Hiltusen läpiajoon, mutta tällä kertaa Setänen vei pidemmän korren.

Casper Santasen jäähyn aikana vieraat nousivat tasoihin Jani Savolaisen maalilla. Syöttöpisteet merkittiin Iivo Hokkaselle ja Mestiksen tämänhetkiselle syöttökuninkaalle Toni Jalolle (0+2).

Pitkään ei tosin vieraiden juhlia kestänyt. Vajaa kaksi minuuttia maalin jälkeen vieraat jäivät alivoimalle, ja Hokin ylivoima puri puolessa minuutissa. Kuten niin monesti aikaisemminkin, kiekko kiersi Anthony Guttigin ja Teemu Virtalan kautta, kunnes saatiin luotua laukaisupaikka, tällä kertaa parhaalle maalintekosektorille tunkeutuneelle Riku Toivolle, jonka suora laukaus painui verkkoon.

Hokin ranskalaistähdet olivat tänään jokseenkin hukassa. Jukurit onnistui omalta osaltaan tylsyttämään Hokin terävintä kärkeä, mutta ajoittain esimerkiksi Guttig näytti jopa kömpelöltä kentällä. Ajoituksen ja sijoittumisen mestarina kunnostautunut Guttig oli tänään kuin varjo entisestään, eikä Teddy Da Costakaan ollut parhaimmillaan. Siihen nähden on jopa ihme, että kumpikaan ei ollut kentällä yhdenkään jukurimaalin aikana.

Vaikka toisessa erässä maalit menivät tasan, maalivahtien torjunnat kertovat omaa kieltään pelin kulusta. Seppäselle merkittiin 12 torjuntaa, kun Setäselle niitä kertyi vain neljä.

Kolmas erä toisinto toisesta

Myös kolmannesta erästä valtaosan kotijoukkue oli täysin pinteessä. Tasoitusmaali nähtiin erän kolmannella minuutilla. Toisessa erässä joukkuettaan pystyssä pitänyt Seppänen saa ottaa syytä niskoilleen hörpättyään Patrik Lostedtin nollakulmasta tulleen vedon.

Jukurit painosti lähes koko erän ajan, eikä Hokin tilannetta helpottanut jäähyily. Siinä missä Seppänen sai hikoilla myös kolmannessa erässä, virkaveli Setänen ei saanut tililleen yhtään torjuntaa koko kolmannen erän aikana. Näin ollen Hokin ainoa maalia kohti mennyt laukaus kolmannessa erässä ratkaisi koko ottelun. Linnapaitaan palanneen ja muutaman raskaan taklauksen ottelussa esittänyt Ville Rajala tarjoili kiekon siniviivalle Leinoselle, jonka kauden ensimmäinen maali ei olisi voinut tulla tärkeämmällä hetkellä.

Ratkaiseva ero joukkueiden välillä saattaa hyvinkin olla tällä hetkellä itseluottamuksessa. Jukurit oli niskan päällä kaksi kolmasosaa ottelusta, mutta ratkaisijaa ei noussut esiin. Hokki taas oli pinteessä, mutta luottamus omaan tekemiseen joukkueena ei horjunut hetkeäkään.

− Olen tosi tyytyväinen viimeiseen 40-minuuttiseen. Meidän maalivahdillamme oli vain neljä torjuntaa. Isosti tekivät meidän pelaajat tänään töitä. Hokki on tosi hyvä joukkue ja ansaitsi tänään voittonsa, teki maalin enemmän. Kunnioitetaan tulosta ja jatketaan eteenpäin, summasi ottelun Jukureiden valmentaja Antti Pennanen.

− Aina se lopputulos ei ole sitä, mitä kentällä tapahtuu, kuitenkin tulos on se mitä tässä pitää kunnioittaa. Pystyttiin nuo vaikeet hetket tappamaan ja sitten sieltä nousi muutama tärkeä Seppäsen torjunta ja Lenni (Veli-Antti Leinonen) antoi aikansa odottaa, milloin se ensimmäinen maali sieltä tulee, ja tuli ihan hyvään paikkaan, iloitsi Mattila kolmesta pisteestä.

Hokilla on edessään reilun viikon tauko ennen runkosarjan viimeistä vieraskiertuetta ensin Peliittojen vieraaksi Heinolaan ja sitten Lempäälään. Jukureiden pelit jatkuvat jo keskiviikkona kotiottelulla TUTOa vastaan.