HIFK voittoon Ässistä pudotuspelihengessä

Tomas Zaborsky iski ottelun voittomaaliksi jääneen 3-1-osuman.
Torstai-iltana Helsingin jäähallissa kohtasivat HIFK ja Ässät. Ottelussa oli nähtävissä jo pudotuspelihenkeä ja asetelmien hakua, sillä ennen ottelua oli mahdollista, että kaksikko kohtaa myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kuumassa ottelussa voiton vei HIFK lukemin 5-2.

Ennakkoasetelmat otteluun olivat selvät. HIFK varmistaisi vähintään pisteellä kotiedun ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle ja vastaavasti kolmen pisteen menettäminen Ässille tarkoittaisi porilaisten marssia ohi punapaitojen.

Ottelun tärkeys näkyi myös esityksissä kentällä. Tilanteet ja taklaukset ajettiin loppuun asti. Kumpikaan joukkueista halunnut antaa periksi senttiäkään, eikä jälkipeleiltäkään vältytty.

HIFK:n puolelta pirteällä pelipäällä oli varsinkin nelosketju Sami Blomqvist-Thomas Nykopp-Micke-Max Åsten. Varsinkin Åsten viihtyi fyysisessä ottelussa ja taklasi läpi ottelun aina kentällä ollessaan.

Ottelun ensimmäisestä osumasta vastasi juuri Åsten, joka pääsi sutimaan Nykoppin ampuman paluukiekon maaliviivalta sisään. Avausmaalista ehti kulua vain reilu minuutti, kun isännät iskivät toistamiseen. Nikolai Goldobin pääsi puolittaiseen läpiajoon ja laukoi kiekon ohi ässämaalia vartioineen Juuso Riksmanin.

Ässät aikalisän avulla takaisin peliin

Kahden takaiskun jälkeen Pekka Rautakallio veti omat johtopäätöksensä ja kasasi rivejään aikalisän turvin.

Aikalisä tuntui auttavan, sillä vierailijat pääsivät takaisin pelirytmiin. Joukkueelle tarjoutui mahdollisuus kavennusmaaliinkin, kun Mike Hedden karkasi läpiajoon. Heddenin ratkaisusta puuttui viimeinen silaus, ja avausmaali jäi syntymättä.

Toisen erän alussa HIFK piti pelin hallinnan visusti itsellään ja vyöryi kohti Ässien maalia. Isäntien maalilla Kevin Lankinen sai keskittyä lähinnä rännikiekkojen hakemiseen.

HIFK pelasi varsinkin omalla puolustusalueella huomattavasti viime viikkoja paremmin. Parantunut pelirohkeus näkyi kentällä nopeina syöttöketjuina, joiden avulla joukkue onnistui purkamaan Ässien paineen ja siirtämään pelivälineen pois omalta alueelta.

Erän lopulla patapaidat pääsivät kuin varkain iskemään kavennusmaalin, kun nopean hyökkäyksen päätteeksi Antti Kerälä pääsi iskemään Sami Lähteenmäen esityöstä kavennusosuman.

Kiihkeä kolmas erä

Kahdessa ensimmäisessä erässä tilastomerkintöjä kertyi vain viisi, mutta kolmannessa erässä kirjureilla oli töitä koko ottelun edestä. Kaikkiaan erässä jaettiin 12 rangaistusta ja neljä maalia.

Ensimmäisenä pöytäkirjaan pääsi Esa Lindell, ja hetkeä myöhemmin HIFK pääsi pelaamaan ylivoimaa viidellä kolmea vastaan, eikä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Tomas Zaborsky toimitti kiekon tarkalla rannelaukauksella verkkoon.

Vajaa minuutti myöhemmin Arttu Luttista rikottiin ja mies iski rangaistuslaukauksesta lukemiksi ratkaisevan tuntuiset 4−1.

Kumpikin joukkueista onnistui vielä kertaalleen, joten HIFK katkaisi viisi kotiottelua kestäneen putkensa ilman täyttä pistepottia ja valtasi runkosarjan seitsemännen sijan. Joukkue kohtaa lauantaina ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Ilveksen. Ässät saa tyytyä yhdeksänteen sijaan ja joutuu matkustamaan lauantaina Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi.

Törmänen tyytyväisenä ja toiveikkaana

HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen kehui omiensa esitystä.

− Tottakai tähän pitää olla tyytyväinen. Olemme kaikesta huolimatta runkosarjan eniten maaleja tehnyt joukkue ja se on hyvä merkki. Tänään oli tiivis puolustuspeli ja silti pystyimme tekemään maaleja.

− Olemme pelanneet monta hyvää peliä kärppäpelin ensimmäistä erää lukuunottamatta. Silloin tulosta ja maaleja ei vain tullut, vaikka paikat olivat silloin jopa parempia kuin tänään, totesi Törmänen.

Tuleva vastustaja ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle selvisi vasta aivan kiekkokierroksen loppuhetkillä, kun Ilves joutui tyytymään varsinaisella peliajalla tasapeliin Sportia vastaan. Törmänen loi katsauksen jo tulevaan vastustajaan.

− Liukas vastustaja. He ovat aiheuttaneet meille tänä vuonna meidän nöyryyttävimmän tappion kotihallissamme. Pelaavat iloista ja liikkuvaa peliä pelaavat ja heitä vastaan pelatut pelit ovat aina olleet vauhdikkaita, päätti Törmänen.