Aalto päätti runkosarjan jatkoajalla – Palola teki liigahistoriaa

LIIGA / Raportti
Josh Green tuulettaa Teemu Aallon laukomaa voittomaalia.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara ja KalPa pelailivat mitäänsanomattoman päätöskierroksen. Molemmilla joukkueilla oli otteluun panostakin, mikä ei katsomoon välittynyt. Vastustajien avulla kuitenkin Tappara säilytti kakkossijansa, ja KalPa pysyi kuuden parhaan joukossa. Olli Palolasta tuli SM-liigan historian ensimmäinen pelaaja, joka on voittanut maalipörssin kahdella peräkkäisellä kaudella.

Tappara oli nostanut kokoonpanoon Pasi Puistolan ja David Kolomatisin, jotka aloittivat ottelun kolmantena puolustajaparina. Kaksikko oli vaihdosta toiseen vaikeuksissa liukasliikkeisten KalPa-hyökkääjien pyörityksessä.

− Ei ole helppo tulla kokoonpanoon pitkän tauon jälkeen, kun muu joukkue pelaa ja voittaa. Mutta ihan hyvin he selviytyivät ja pärjäsivät, Tappara-valmentaja Jussi Tapola näki asian toisin.

− Kokoonpanossa pitää olla leveyttä. Aiomme pelata pitkään, niin silloin tarvitsemme myös reserviä

KalPa pääsi iskemään avausmaalin, kun Tomas Kubalik polki keskialueella selvästi ohi Kolomatisin. Tšekkihyökkääjä ohitti rannelaukauksellaan Juha Metsolan. Tilanne sai alkunsa Pekka Jormakan harhasyötöstä hyökkäysalueella, mutta jälkikäteen avausmaaliin löydettiin vielä syöttöpiste maalintekijän maanmiehelle Michal Birnerille.

KalPa-maalivahti Andy Chiodo tarjosi kotijoukkueelle tasoitusmahdollisuuden vain 13 sekuntia avausmaalin jälkeen lyömällä rännikiekon päätyverkkoon. Tapparan ylivoima oli kuitenkin surkeaa.

Heti ensimmäisen aloituksen jälkeen Jan-Mikael Järvinen pelasi maalin eteen vaarallisen tilanteen, mutta sen jälkeen kirvesrinnat eivät saaneet edes kiekkoa alueelle ennen kuin aivan ylivoiman lopulla.

Erän lopulla Puistola jäi vuorostaan kilpaluistelussa kakkoseksi Jonne Tammelaa vastaan ja joutui rikkomaan. Tulokashyökkääjä kuitenkin ampui rangaistuslaukauksensa ohi maalin.

Viimeisellä minuutilla epävarma puolustajakaksikko vielä sekoili omassa päädyssä kiekon kanssa, ja Kristian Kuusela joutui rikkomaan. KalPa sai ylivoimalla pari tilannetta aikaan, mutta ei maalia.

Tappara piristyi toiseen erään

Toiseen erään Tappara tuli paremmalla liikkeellä ja asenteella. Kokoonpanoa oli muutettu, kun Puistola teki tilaa Aleksi Elorinteelle.

− Elorinteelle halusimme myös peliaikaa, Tapola kommentoi diplomaattisesti.

Elorinteen kanssa myös Kolomatis sai jämäkkyyttä peliinsä. Erän alkupuolella Tappara-hyökkääjät Jormakka ja Henrik Haapala pääsivät yllättäen kaksin vain KalPa-maalivahtia vastaan. Haapalan syöttö meni kuitenkin liiaksi eteen, eikä Jormakka saanut enää laukausta aikaiseksi.

Ottelun puolivälissä sai Tappara tasoituksen. Vahvasti koko ottelun pelannut Stephen Dixonin ketju laidoillaan Antti Erkinjuntti ja Jukka Peltola sai paineen KalPa-päätyyn. Erkinjuntti heitti ovelasti maalin takaa kiekon maalin eteen, ja kapteeni Peltola rusikoi lätkän ohi Chiodon.

Erän loppupuolella kirvesrinnat saivat ylivoiman ja tällä kertaa myös hyvää pyöritystä aikaiseksi. Lähimpänä maalintekoa oli sentteri Järvinen, joka laukoi suorasta hyökkäyksestä kiekon tolppaan.

Kolmas erä oli tylsää nyhjäämistä, eikä lisämaaleja nähty. Jatkoajalla Tappara-sankariksi nousi puolustaja Teemu Aalto, joka laukoi ylivoimalla kotijoukkueelle voiton.

− Olemme pystyneet tasaisesti voittamaan pelejä. Olemme myös pystyneet voittamaan pelejä, joissa emme ole olleet parhaimmillamme. Se on vahvan joukkueen merkki, että pystyy raapimaan voittoja, vaikka ei ole aivan pelin ytimessä, kommentoi tyytyväinen Tapola pelin jälkeen.

− Jos syksyllä jäimme vähän luokalle, niin nyt nousimme yhtä astetta ylemmäs.

Katse kohti pudotuspelejä

− Totta kai kakkossijaan täytyy tyytyväinen olla. Varsinkin kun otetaan huomioon lähtökohta, mistä lähdimme kuromaan joulun jälkeen, Tapola niputti Tapparan kautta.

− Vaikeudet ovat ilman muuta kasvattaneet joukkuetta. Tappioista oppii, kun joutuu käymään pohjalla ja taistelemaan sieltä ylöspäin. Uskon, että pelimme on vapautunut, syksyllä olimme kovissa paineissa. Nyt pystymme nauttimaan pelaamisesta ja pudotuspeleistä, kun kerran on jo kovassa paikassa käyty.

Suuria suunnitelmia Tapolalla ei ollut pudotuspelien varalle.

− Mitään erityistä ei tarvitse käydä läpi, pieniä asioita. Erikoistilannepelaaminen on isossa roolissa. Meidän pitää säilyttää hyvä tempo harjoittelussa ja iloisuus, mutta kuitenkin myös tekemisen meininki.

− Haastava paikka meillä on. Puolivälierävastustaja pystyy säilyttämään pelirytmin, kun me olemme viikon pelaamatta. Herkästi ajattelee, että vastustaja on väsyneempi, mutta tauon jälkeen ei ole helppo päästä vireeseen. Ja vastaan asettuu joka tapauksessa voittanut joukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle