Lukolla kotietu kiikarissa

LIIGA / Ennakko
Onnistuuko Lukko valtaamaan TPS:n maalinedustan?
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Lauantain länsirannikon taistosta on suurin henki poissa, sillä vain Lukolla on Turun reissulla jotain pelattavaa. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että vieraat selviäisivät helpolla, sillä TPS on onnistunut kotiluolallassaan kepittämään vahvempia joukkueita. Etenkin jos Lukon asenne ei ole optimaalinen, niin TPS pystyy tekemään vastustajansa olon varsin hankalaksi.

TPS:n päivän kuntoa on tällä haavaa varsin hankala arvioida, sillä ennen olympiataukoa turkulaiset onnistuivat napsimaan isoja päänahkoja kotikaukalossaan. Vieraissa tarina on ollut tyystin toinen ja tilille onkin kertynyt kaksi perättäistä tappiota melkoisen heikkojen esitysten jäljiltä. Suurin kysymys onkin se, että onnistuuko TPS jälleen tiivistämään pelaamistaan kotikaukalossa ja riittääkö pelaajien motivaatio isompien kiusaamiseen?

Lukon viimeinen kuukausi on ollut melkoista voittokulkua. Tammikuun 24.päivän jälkeen tilille on kertynyt 11 ottelussa vain yksi ainoa tappio. Raumalaisilla on hyvät asemat sarjataulukossa ja Turussa tarjolla oleva pistepotti sementoisi entisestään Lukon asemaa taistelussa pudotuspelien kotiedusta. Tosin kun voittoja on tullut lyhyen ajan sisään paljon, niin tilastotappion mahdollisuus kasvaa ottelu ottelulta.

Lukko lähtee lauantain otteluun selvänä suosikkina, mutta sillä ei kuitenkaan ole varaa aliarvoida vastustaan. TPS:n voitto ei ole todennäköinen, mutta mikäli turkulaiset jälleen onnistuvat pelaamaan fiksusti ja tehokkaasti, niin pisteiden kohtalo on kaikkea muuta kuin selvä.

Voittaja kruunataan keskialueella

Lukko on opittu Risto Dufvan aikakaudella tuntemaan nopeasti peliä pystysuuntaan kääntävän ja suoraviivaisena joukkueena, mutta käsitys saattaa olla hieman harhaa.

Lukon kiekollinen peli on nimittäin tällä hetkellä mainettaan monipuolisempaa, eikä joukkue lähde heti kiekon saatuaan puskemaan ylöspäin täyttä vauhtia. Lukon puolustajat kiekottelevat paljon aiempaa enemmän keskenään ja pyrkimyksenä on hyökätä organisoidummin.

Ongelmana toki on se, että tällainen pelaaminen ei ole Lukolle välttämättä täysin käteensopivaa. Viisikon pelinopeus näet laskee usein todella alhaiseksi, jos puolustajan avaus viipyy, eivätkä hyökkääjät tule hakemaan kiekkoa läheltä. Tällöin Lukon puolustaja lyö joko päätykiekon tai antaa pitkän avaussyötön kentän poikki.

Jos Lukon pakkien avaukset viipyilevät nähdyllä tavalla, niin TPS:n tulisi jälleen pystyä kaivamaan työkalupakistaan ne tutut aseet, joita hyödyntämällä joukkue on voittoja onnistunut raapimaan. TPS:n täytyy siis malttaa tukkia keskialue sekä oman puolustusalueensa keskusta, katkoa pitkät syötöt ja iskeä tehokkaasti vastaan.

Kummallakin alueella keskustan turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä TPS ei pärjää maalinedusväännöissä, joten sen olisi saatava pidettyä Lukon hyökkääjät laidoilla. Lisäksi tiivis puolustaminen mahdollistaisi sen, että kiekonriistosta TPS voisi lähteä nopeasti vastaiskuun ja yllättää Lukon puolustajat housut kintuissa.

Keskialue tosin on ottelun kannalta kenties se ratkaisevin alue, sillä Lukko pelaa keskialuetta nimenomaan tiiviisti eikä anna kiekolliselle tilaa syöttää tai edetä. Tämä tulee väistämättä johtamaan kiekonmenetyksiin, sillä TPS ei millään muotoa kuulu Liigan parhaiten kiekkoa hallitsevien ryhmien joukkoon.

Jos Lukko pääsee ylittämään keskialuuen jatkuvasti kovalla vauhdilla ja pääsee suuntamaan suorat hyökkäyksensä kohti maalia, on vaikeaa povata TPS:lle hirveästi mahdollisuuksia. Mutta jos taas Lukko alkaa pudotella kiekkoja keskialueella, niin TPS:lle avautuu riittävästi tekopaikkoja joista rankaista.

Seuraa Heitä

Camilo Miettinen #52 |

Laitahyökkääjä

Miettinen ei ole missään vaiheessa päässyt toivomaansa rooliin. Itseluottamus on ollut kateissa, eikä Miettinen ole sen myötä onnistunut vakuuttamaan valmennusta siitä, että hyökkääjä ansaitsisi yhtään enempää kuin mitä on saanut. Miettisen sopimus kuitenkin jatkuu, joten hänellä olisi vielä muutama peli aikaa todistaa arvonsa TPS:n valmennukselle. Kykyjä ja potentiaalia on, mutta pääseekö Miettinen vielä parhaimpaansa?

Ryan Zapolski #30 |

Maalivahti

Jos Lukko saapuu Turkuun pelaamaan tosissaan, niin Zapolskin ei tarvitse venyä parhaimpaansa. Mutta olivatpa asetelmat mitkä tahansa, niin yhtään helppoa maalia ei Lukolla ole varaa päästää. Laukauksia ei välttämättä tule paljoa, joten Zapolskin on oltava hereillä alusta lähtien ja annettava joukkueelleen työrauha.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Niclas Lucenius 0 5 5
2.Mikko Rantanen 3 1 4
3.Tero Koskiranta 1 3 4
4.Tuomas Suominen 2 2 4
5.Krister Mähönen 3 0 3
Lukko M S P
1.Janne Keränen 5 2 7
2.Ville Vahalahti 0 5 5
3.Filip Riska 1 3 4
4.Aaron Gagnon 1 3 4
5.Jerry Ahtola 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle