Jatkuuko KalPan kova vire perjantaina Tampereella?

LIIGA / Ennakko
Tämä mies on taas kerran avainasemassa perjantaina.
Kuva © Jarno Hietanen
Nollaako Mikko Koskinen Raimo Helmisen suojatit esityksellään? Entä nouseeko Sakari Salminen illan ykköseksi? Vai löytääkö Ilves vihdoinkin sen viisasten kiven, jolla tiukat ottelut käännettäisiin voitoksi?

Perjantai-illan vieras Tampereella, KalPa Kuopiosta, on esiintynyt liigassa nousujohteisesti. Joukkueelle tunnusomaista on ollut se, että vaikka esitys ei aina olekaan ollut huippua, niin pistepussi on kasvanut tasaiseen tahtiin.

Parilla viime kierroksella KalPan korkean työnteon moraalin ovat kokeneet niin HIFK ja HPK. Varsinkin hämeenlinnalaisia vastaan joukkueen monipuolisuus oli erinomaista katseltavaa, eikä ainakaan maalintekijöistä menestys ollut kiinni. Joukkueen neljään maaliin kirjattiin neljä eri arkkitehtia. Kun tähän lisätään Antti Halosen, Jussi Timosen ja Adam Masuhrin johdolla toimiva puolustus, sekä yksi SM-liigan tämän hetken kuumimmista veräjänvartijoista, Mikko Koskinen, ei yksi liigan pienimmistä päästettyjen maalien määristä ole mikään ihme. Maininnan arvoinen on tilastolukema KalPan pistepörssistä, jossa kahdeksan parhaan pistemiehen joukossa on neljä puolustajaa.

Kotijoukkue Ilves on suuntaamassa matkaansa hitaasti, mutta varmasti kohti karsintoja. Joukkue kyllä taistelee ilta toisensa jälkeen tasaisesti melkein kaikkia SM-liigan joukkueita vastaan, mutta tuloksena on ollut miltei joka kerta tiukka ja niukka tappio. Ilvekselle tyypillistä on ollut – perinteisen maalien tekemisen vaikeuden lisäksi - tällä kaudella se, että vastustajan viimeinen maali on tehty ”tyhjiin”. Niin ikään tyypillistä on ollut parin maalin antaminen vastustajalle ”eteen”. Varsin kuluttava tyyli on ollut läpi koko kauden, joukkue kun kaipaisi onnistumisia, samoin sitä kautta tulevia voittoja sekä pisteitä.

Pienellä pelaajamäärällä kauteen lähtenyt Ilves on kärsinyt koko joukon ydinpelaajiensa loukkaantumisia, eikä niiden paikkaaminen ole ollut helppoa. Varsinkin puolustuksen osalta on tilanne ollut tamperelaisittain huolestuttava. Hetkittäin otteluihin Ilves on joutunut lähtemään kovin nuorella ja kokemattomalla kokoonpanolla – usein jopa vajaamiehisenä. Juuri tällä hetkellä joukkue tarvitsisi kipeästi voimahyökkääjänsä Masi Marjamäen vahvaa panosta niin maalintekoon, kuin myös yläkerran karvauspelaamiseen.

Tilastot kuopiolaisille 6-0

Vierasjoukkue KalPa lähtee kaikin puolin ennakkosuosikkina perjantai-illan otteluun. Tämä ei käy ilmi yksinomaan joukkueiden sarjasijoituksista – Ilves, sijoitus 14, pisteitä 21, KalPa, sijoitus neljäs 47:llä pisteellä. Kaikki muutkin mittarit osoittavat vierasjoukkueen ylivoimaisuutta, esimerkkinä maaliero (Ilveksellä -38, KalPalla +11), tai kuntopuntari, jossa joukkueet jakavat sarjataulukon mukaiset sijoituksensa (Ilves 14, KalPa 4). Ainoa positiivinen tilastolukema, missä Ilves perjantaiset vieraansa selvästi lyö, on katsojaluvut.

Hyökkäyksiin lähdöt avainasemassa

KalPan vahvuutena on ollut nopea keskialueen ylittäminen sekä varsin monipuolinen hyökkäyspelaaminen. Kun tähän lisätään Sakari Salmisen kaltaisista maalintekijöistä koostuva hyökkääjistö, niin Ilveksen on pystyttävä tämä hyökkäyksiin lähtö eliminoimaan heti alkuunsa. Tämä tarkoittaa voimakasta karvausta kuopiolaispuolustajiin heidän puolustusalueellaan.

Samaa ”lääkettä” voi huoletta tarjota vierasjoukkueellekin. Ilves ei ole profiloitunut millään muotoa hyvien avausten joukkueeksi. Sen hyökkäykset ovat pitkälti perustuneet yksittäisiin ylöstuonteihin. Niinpä paine kiekolliseen pelaajaan on tuottanut sille vaikeuksia läpi kauden. Hyvä arvaus on, että juuri tähän tulee perjantai-illan vierasjoukkuekin panostamaan.

Poissaololistoilla on edelleen pituutta

Kotijoukkueen sairauslista on edelleen kovin puolustajapainoitteinen. Poissa ovat näillä näkyminen Teemu Kesä, Konsta Mäkinen ja Miro Hovinen sekä hyökkääjistä Masi Marjamäki. Kuopiolaisten osalta vastaavalla listalla ovat edelleen Jukka Hentunen, Ossi Saarinen ja Pauli Levokari. Puolustaja Marko Kauppinen sen sijaan palaa Tampereella KalPan kokoonpanoon.

 

Seuraa Heitä

Janne Laakkonen # | FPS

Laitahyökkääjä

Ensiesiintyminen uudella kotijäällä.

Artturi Lehkonen #62 | Colorado

Laitahyökkääjä

Varsinaissuomalaista kiekko-osaamista Kuopiossa, tähän mennessä tehot 8+10=18

» Lähetä palautetta toimitukselle