Ilves-vahti Kolppaselle kolme pistettä uran ensimmäisestä liigaottelusta

Lassi Kokkala tuulettaa Ilves-uransa ensimmäistä osumaa.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves pelasi toisen hyvän ottelun peräkkäin ja kaatoi viime kauden runkosarjavoittaja KalPan lukemin 5-3 (2-0, 1-0, 2-3).

Ratkaisijan rooliin ottelussa nousivat Ilveksen alempien ketjujen pelimiehet. Ilves hallitsi peliä läpi ottelun eikä luovuttanut ensimmäisessä erässä hankittua johtoaan missään vaiheessa. Ilves karvasi kovaa, eikä päästänyt KalPaa toteuttamaan kiekkokontrolliaan.

KalPan päävalmentaja Jari Laukkanen antoikin tunnustusta kotijoukkueelle.

- Tiedossa oli, että Ilves on työteliäs joukkue. He pelasivat omilla vahvuuksillaan. Asiat olivat pelaajilla tiedossa, mutta emme vain olleet valmiita, Laukkanen analysoi tuoreeltaan.

- Kun noin työteliäs ja hyvin valmistautunut joukkue on vastassa, niin pitkä tiehän on edessä. Aivan oikea joukkue tämän koitoksen voitti, KalPa-valmentaja jatkoi.

Median eteen ottelun jälkeen astellut Ilveksen apuvalmentaja Vesa Viitakoski oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa esityksiin.

- Liikuttiin enemmän kuin KalPa ja sitä kautta päästiin luomaan paikkoja. Juuri niin kuin haettiinkin. Meidän työmäärään nähden ansaittu voitto, Viitakoski kehui.

Ilveksellä iso vaihe silmässä alusta asti

Ilves aloitti ottelun todella vahvasti, eikä KalPa päässyt ensimmäisten minuuttien aikana käytännössä lainkaan Ilveksen hyökkäysalueelle.

Ottelu ei ehdi vanheta kuin vähän yli viisi minuuttia, kun Ilves aloitti maalinteon. Jokereiden junioreista Ilvekseen täksi kaudeksi siirtynyt urheiluperheen vesa Miro Hovinen kamppaili vahvasti kiekon joukkueelleen laidassa ja syötti Mikael Kurosen hyvään vetopaikkaan. Nuori keskushyökkääjä ei erehtynyt, vaan lukemat olivat 1-0.

Kauaa ei näitä lukemia ehditty Hakametsän valotaululla katsella, kun Mikko Koskinen joutui jälleen kaivamaan kiekon selkänsä takaa. Erittäin hyvin läpi ottelun pelannut Michael Keränen nousi röyhkeästi maalille ja Lassi Kokkala pääsi nostamaan kiekon KalPa-maalin kattoon.

Erän lopulla nähtiin jälleen jääkiekon raadollisempaa puolta, kun KalPa-puolustaja Jussi Timonen potkaisi ohi kiekosta ja taittoi nilkkansa. Samassa rytäkässä hän sai samasta kiekosta kamppailleen Masi Marjamäen kyynärpäästä kasvoihinsa ja jouduttiin taluttamaan pukukoppiin.

Toinen erä sujui pitkälti ensimmäisen erän tapaan. Ilves pakotti KalPan pois mukavuusalueeltaan karvaamalla erittäin aktiivisesti. Erän ainoa maali nähtiin vähän erän puolenvälin jälkeen, kun Ilves-kapteeni Martti Järventie ampui rannelaukauksella kiekon ylänurkkaan ylivoimalla.

KalPa salamamaaleilla peliin mukaan

Kolmannessa erässä KalPa alkoi päästä otteluun mukaan ja painopiste siirtyi kohti Ilves-päätyä. Ajassa 48.12 hyvin Ilves-maalilla uransa ensimmäisessä kokonaisessa liigaottelussa torjunut Ville Kolppanen joutui antautumaan ensimmäisen kerran. KalPan kakkosketjun laitahyökkääjä Janne Kolehmainen ampui komella rannelaukauksella b-pisteiden välistä 1-3-kavennuksen.

Kolehmaisen maalia kuulutettiin vielä, kun KalPa tuli jo maalin päähän. Kilpipaidat vyöryttivät voimalla Ilveksen maalille ja Kalle Kerman pääsi lopulta tuikkaamaan kiekon Kolppasen selän taakse ruuhkan läpi.

Ilves ei kuitenkaan lannistunut. Michael Keränen noudatti Jari Kurrin legendaariseksi noussutta ohjetta ja nosti kiekon läheltä ylös. Taitavana mailankäsittelijänä tunnettu Keränen osoitti ottelussa useampaan kertaan olevansa myös fyysinen pelaaja, kun hän jakoi muutamankin kovan niitin ottelun aikana.

Kuopiolaiset nousi vielä kerran maalin päähän, kun otteluaikaa oli jäljellä reilu viisi minuuttia. Antti Kerälän osuma jäi kuitenkin laihaksi lohduksi, sillä tasoihin asti ei KalPa enää onnistunut punnertamaan.

KalPan yrittäessä tasoitusta ilman maalivahtia Matias Sointu pääsi heittämään kiekon omalta kenttäpuoliskolta tyhjään maaliin. Uransa ensimmäisen voiton SM-liigassa tililleen napannut maalivahti Kolppanen kruunasi ottelunsa syöttöpisteellä Soinnun maaliin.

Jos Ilveksestä ottelun näkyvimmäksi hahmoksi nousi Keränen, on KalPasta nostettava esiin vasta 17-vuotias Artturi Lehkonen. Nuori turkulaislähtöinen hyökkääjä vaikutti kahdessa ensimmäisessä erässä olevan jokaisen KalPan hyökkäyksen moottorina. Lehkonen sai ottelussa nimensä myös tehotilastoihin syöttämällä KalPan ensimmäisen maalin.

- Hänellä on pelirohkeus ja itseluottamus hyvällä tasolla. Hän on hyvä kiekollinen hyökkääjä ja sen takia hän pelaa ykkösketjun laitahyökkääjänä, päävalmentaja Laukkanen kuvailee nuorta lupausta.

Molemmilla joukkueilla on perjantaina edessä välipäivä, mutta ottelut jatkuvat jälleen lauantaina. Kotijoukkue Ilves matkustaa Helsingin vanhaan jäähalliin HIFK:n vieraaksi. Kuopiolaiset puolestaan pääsevät valmistautumaan otteluunsa kotimaisemissaan, kun liigassa viimeistä edellisenä majaileva Rauman Lukko saapuu Niiralan monttuun ottamaan kilpipaidoista mittaa.