Kieli keskellä suuta

LIIGA / Ennakko
Periaatteessa perjantain SM-liigakamppailu Kärpät-KalPa ei kiinnosta ketään. Ottelu on monen suomalaisen kiekkoihmisen mielestä läpihuutojuttu: Oululaiset vievät ja kalakukkokaupungin pojat vikisevät. That`s it. Tämä kaikki kuitenkin vain periaatteessa.

Näihin täysin realistisiin ajatuksiin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella, sillä kuopiolaisesta luuseriporukasta on maajoukkuetauon jälkeen kehittynyt vertailun kestävä SM-liigajoukkue. Toisaalta Kärpätkään ei ole Pekkaa pahempi: Peli on parantunut samaa matkaa päivien lyhenemisen kanssa. Perjantaina onkin mahdollista nähdä ennakko-odotuksista poiketen tasokas ja jännittäväkin jääkiekko-ottelu.

Ennen ensimmäistä maajoukkuetaukoa
KalPan otteista paistoi haluttomuus ja itseluottamuksen puute katsomoon asti. Pisteitä ei meinannut tulla millään, eikä joukkuetta tuntunut ottavan vakavasti oikein kukaan.
Vaikka maajoukkuetauon jälkeen mitään suurta muodonmuutosta ei kuopiolaisten pistesaalissa näy, on muutos joukkueen ilmeessä selkeä: apaattisesta on tullut pirteää, pehmeästä fyysistä ja laiskanpulskeasta räiskyvää. Sama ollaan pantu merkille myös perjantain vastustajan leirissä.

- KalPaa vastaan pisteet ovat olleet joka kerta vaan tiukemmassa. Kovia taistelupelejä ne ovat aina. Kyllä meidän on perjantainakin pelattava omalla tasollamme eikä yhtään sen alle jos meinaamme pisteet ottaa, kertoo oululaisten joukkueenjohtaja Ari Hilli.

Samoilla linjoilla peliesitysten parantumisesta ollaan myös Kuopiossa.

- Useampi viime kierros on kyllä ollut hyvää peliä meiltä, myöntää KalPa:n joukkueenjohtaja Juhani Luostarinen

Vaikka kuopiolaiset ovat parantaneetkin otteitaan tuntuvasti viime aikoina, on kärppälaumakin parantanut peliään koko ajan kauden mittaan, vaikka Bluesia vastaan tulikin viime kierroksella tappio.

- Se oli kärkikamppailu ja kovaa taistoa. Molemmat pelasivat hienoa viisikkopeliä. Kyllä me tasaista hyvää pätkää olemme pelanneet pitkin kautta, vahvistaa Hilli allekirjoittaneen mielipiteen.

Maalin tappiot riesana

Siinä missä Kärpät yleensä viimeisessä erässä kääntää ottelut maalin voitoksi, kaatuvat kuopiolaiset järjestäen viimeisessä erässä ja usein vieläpä pienimmällä mahdollisella erolla. Mikäli näistä maalin tappioista edes osa olisi kääntynyt voitoksi, olisi joukkueen sijoitus sarjassa täysin erilainen.

- Maalin tappioita on nyt yksitoista, ja se on liikaa. Virheet johtuvat varmasti osaltaan kokemattomuudesta. Esimerkiksi JYPiä vastaan meidän nuoret pojat tekivät yhden ratkaisevan virheen, ja se riitti JYPin kaltaiselle porukalle, sanoo Luostarinen.

- Viime kierroksen JYP -ottelu oli varmaan kauden parasta KalPaa, vaikka me hävisimmekin sen pelin maalilla, jatkaa Luostarinen

Toisaalta Kärpät onnistuu usein kääntämään pelit edukseen nimenomaan viimeisessä erässä. Tähän Hilli löytää useita syitä.

- Osittain meidän kova kokemuksemme ja rutiinimme varmasti vaikuttaa siihen. Merkittävää on myös se, että meidän joukkueessamme on neljä kentällistä, jotka pystyvät ratkaisemaan ottelun. Tämä seikka on kääntänyt meille monta peliä viimeisessä erässä.

Järvisen kunto ratkaisee paljon

Mikäli kuopiolaiset haluavat perjantaina tosissaan laittaa kampoihin Oulussa, on maalivahtipelin oltava rautaa. Viime peleissä se on sitä ollutkin tulokas Mika Järvisen loistavista otteista johtuen. Vaikka Mika Oksan ja Tuomas Nissisen taso on heitellyt koko kauden, Järvinen ei ole sukeltanut vielä kertaakaan. Viidessä viime pelissä mies on pahimmillaankin päästänyt vain kolme maalia. Se ei ole KalPa:n kaltaisessa joukkueessa paljon.

- Järvinen ei pelkää mitään. Todella kylmähermoinen kaveri on kyseessä. Loistavia otteita kerta kaikkiaan, hehkuttaa Luostarinen.

Perjantaina Kärpät saa jalkeille terveemmän miehistön kuin kertaakaan aiemmin kuluvalla kaudella

-Ainoastaan Antti Aarnio on poissa kokoonpanosta, kertoo Hilli.

Kuopiolaisten taholla tilanne on huomattavasti synkempi.

- Mika Oksa, Simo Pulkki, Tomi Tuomainen, Mikko Laine ja Timo Salo ovat poissa. A-nuorista otamme pelaajia täydennykseksi, kertoo Luostarinen.

Kieli suussa, mietteet kaukalossa

Perjantaina ei kannata hirveästi (vähän kuitenkin) sarjataulukkoon katsella, sillä sarjan huonoin porukka KalPa ei todellakaan tällä hetkellä ole. KalPan on kuitenkin onnistuttava nappiin joka osa-alueella, mikäli se aikoo napata edes yhden pisteen. Samalla oululaisten on pelattava alle tasonsa.

- Kaikkemme yritämme, mutta kyllä vastus on äärimmäisen kova, myöntää Luostarinenkin.

Kieli keskellä suuta lieneekin hyvä vinkki molemmille perjantaita silmällä pitäen.

» Lähetä palautetta toimitukselle