Euroopan huiput vastaan Mestishuiput

LIIGA / Ennakko
Iltojen pimenetessä SM-liigajoukkueetkin alkavat vähitellen löytää omat tutut paikkansa sarjataulukossa. Aivan liigan terävimmässä kärjessä porskuttaa, kuten aina ennenkin, Oulun Kärpät. Jumbosijaa taas hallitsee isännän ottein, kuten aina ennenkin, Kuopion KalPa. Raksilassa on lauantaina tilaisuus nähdä, kuinka suuria tasoeroja SM-liiga nykyisin sisältää, kun nämä kaksi joukkuetta kohtaavat.
uutinen

KalPa jatkoi Strömbergin sopimusta
[lue lisää]

Suomalaisen liigakiekkoilun kapea kärki kuuluu kiistatta myös Euroopan kiekkoeliittiin, kun taas taulukon häntäpään seurat eivät ainakaan pelaajalistoja katsomalla juurikaan ole parhaita Mestisporukoita kummempia. SM-liiga pitääkin itseasiassa nykyään sisällään vähintään kaksi aivan eritason kiekkosarjaa.

Tällä hetkellä Kärppien lisäksi esimerkiksi Lahden Pelicans ja Helsingin Jokerit pelaavat jääkiekkoa yksinkertaisesti paremmin kuin muut SM-liigajoukkueet. Tämän kolmen kärjen jälkeen seuraa liigan ehdoton vahvuus eli tasainen keskikasti, johon suurin osa joukkueista kuuluu. Keskikastin joukkueet pystyvät haastamaan kärkijoukkueetkin yksittäisissä peleissä.

Keskikastin jälkeen tulevat SM-liigan hännänhuiput, jotka ainakin tällä hetkellä pelaavat aivan omaa sarjaansa. SaiPa, Ässät ja KalPa pystyvät kaikki voittamaan toisensa, sekä silloin tällöin keskikastin joukkueita, mutta eivät lähes koskaan huippujoukkueita. Eivät edes yksittäisissä otteluissa.
SM-liiga onkin jakautunut periaatteessa kolmeen osaan mestarikandidaattien, keskikastin ja hännänhuippujen välillä.

Terveiden taisto

Jääkiekon suola on kuitenkin siinä, että jokainen peli alkaa tasatilanteesta. Vaikkei KalPalla etukäteen ajateltuna ole mitään mahdollisuuksia Kärppiä vastaan, lähtevät kuopiolaiset Ouluun pisteet (tai ainakin piste)mielessä. Tähän antaa mahdollisuuden ainakin kalakukkokaupungin ylpeyden loistava terveystilanne.

-Ainoastaan Bryan Lundbohm on olkapäävamman vuoksi sivussa. Meidän mukana aiemmin olleet juniorit pelaavat tämän viikonlopun A-junioreiden SM-sarjaa, toteaa kuopiolaisten joukkueenjohtaja Juhani Luostarinen

Kärppienkään tilanne ei tosin lasarettimiesten osalta näytä huonolta.

- Juhamatti Aaltosen pelikunto päätetään vasta lauantaina. Teemu Normio ei kylkivamman vuoksi pelaa, sanoo Kärppien joukkueenjohtaja Ari Hilli.

Otteluohjelman laatijoilta KalPa ei tosin saa mitään apuja lauantain kamppailuun. Kuopiolaiset pelasivat eilenkin (Kuopiossa 1-8 tappio JYP:lle), kun taas Kärpät pääsee kaukaloon viikon tauolta.

- Meillä on ollut aika paljon otteluita eri aikaan kuin muilla joukkueilla. Tuntuu, että pelaamme esimerkiksi tiistaisin ja torstaisin huomattavasti vähemmän kuin muut joukkueet, tosin on siellä muutamia muitakin joukkueita, joiden kohdalla tilanne on sama, kertoo Luostarinen

Toimittajan utelut liigan tasoeroista eivät saa kumpaakaan joukkueenjohtajaa lämpenemään

- Ei ole minun asiani ryhtyä tällaisia puimaan. Valmennusjohto vastaa tällaisiin kysymyksiin, Luostarinen sanoo.

- Kyllä yksittäisissä peleissä voi aina käydä miten tahansa. Tässä sarjassa ei yksikään joukkue ole niin hyvä, että rutiinisuoritukset riittäisivät voittoihin, toteaa puolestaan Hilli

Lauantai-iltana nähdään, mihin suuntaan SM-liiga on kulkemassa. Mikäli Kärpät pöllyttää KalPaa suunnilleen yhtä rumin lukemin kuin JYP eilen, kiristyy kritiikki liigan tasoeroista edelleen. Voittamalla tai ottamalla pisteen Oulusta voivat kuopiolaiset siirtää tällaisia puheita tuonnemmaksi, sekä saada tämän jutun kirjoittajan näyttämään täydeltä pelleltä. Panosta kerrakseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle