Salamoilla toinen oljenkorsi, D-Kiekolla toinen ottelupallo

MESTIS / Ennakko
Viimeisen Mestis-paikan kohtalo ratkeaa Kirkkonummella Salamoiden ja D-Kiekon välisessä kamppailussa. Mutta ei välttämättä vielä sunnuntaina.

Salamoiden ja D-Kiekon kohtaamisessa Mestiksen karsintasarjan viimeisellä kierroksella pelataan isoin panoksin. Vierasjoukkue D-Kiekko on jo toisessa pelissä peräkkäin tilanteessa, jossa Mestis-nousuun riittää piste. Kotijoukkue Salamat on jo toisessa pelissä peräkkäin tilanteessa, jossa mikä tahansa muu tulos kuin voitto tietäisi putoamista Suomi-sarjaan.

Jos D-Kiekko sunnuntaina voittaa tai pelissä mennään jatkoajalle, D-Kiekko nousee Mestikseen ja Salamat putoaa Suomi-sarjaan. Jos Salamat voittaa, ratkaistaan sarjapaikka joukkueiden välillä tiistaina pelattavassa uusintaottelussa. Pelipaikka on silloinkin Kirkkonummi, sillä voittamalla sunnuntaina Salamat saa paremman maalieron kuin D-Kiekko.

Molemmat pelasivat edellisen kerran perjantaina. Salamat palasi voittojen tielle ja haki elintärkeät vieraspisteet Kiekko-Laserilta. 1-2-lukemiin päättyneen ottelun hahmo oli Salamoiden maalia pitkästä aikaa vartioinut Heikki Kokkonen. Kehuja valmentaja Jarmo Jamalaiselta sai myös joukkueen puolustuspelaaminen.

D-Kiekko pelasi perjantaina Kotkassa yhden hyvän erän, mutta se ei riittänyt voittoon. Titaanit oli parempi lukemin 5-2. Valmentaja Jukka Ahvenjärven mukaan D-Kiekko esiintyi Kotkassa kuitenkin selvästi paremmin kuin keskiviikon voittoon päättyneessä kotiottelussa K-Laseria vastaan. Titaanien kokemus ja voima vain oli liikaa poissaolojen heikentämälle jyväskyläläisjoukkueelle.

Väsynyt isäntä, vaivainen vieras

Kumpikaan joukkueista ei ole päässyt kauden tärkeimpiin otteluihin aivan parhaassa iskussaan. Salamat on joutunut runkosarjan lopulle osuneen loukkaantumissuman vuoksi kuormittamaan kevätkaudella avainpelaajiaan, eikä joukkueen pelaamisen tempo ole karsinnoissa ollut odotettu. Karsintasarjan lopun kiivas ottelutahti ja perjantain bussimatka Ouluun ja takaisin saattavat myös hyydyttää joukkueen liikettä.

D-Kiekkoa taas vaivaavat poissaolot puolustuksesta ja maalivahtiosastolta. Perjantaina Kotkassa joukkueelta oli kuumeen vuoksi sivussa peräti neljä vakituisen kokoonpanon puolustajaa, ja heistä ainakin Marko Laurikainen, Riku Silvennoinen ja Petteri Muotka ovat poissa riveistä myös sunnuntaina. Maalivahdeista Ville Vähäsalolla on työeste ja Tommi Tervo on kuumeessa, joten D-Kiekko joutuu pelaamaan myös Kirkkonummella kahdella A-junioriveskarilla.

Lisäksi molemmilla joukkueilla on kokoonpanossa enemmän tai vähemmän puolikuntoista väkeä. Salamoilla on pelaajia, joilla toipuminen runkosarjassa tapahtuneista loukkaantumisista on vielä kesken. D-Kiekolla taas flunssaepidemia verottaa myös joidenkin pelikuntoisten suorituskykyä.

Salamoilta loukkaantuneina ovat edelleen maalivahti Juha Korhonen sekä hyökkääjät Sami Tervonen ja Henri Holmström. Olkapäävaivan vuoksi pelin perjantaina kesken jättänyt Iippo Suutarinen pystynee pelaamaan.

D-Kiekolla varmoja poissaolijoita ovat Laurikainen, Silvennoinen, Muotka, Vähäsalo, Tervo sekä kolmosmaalivahti Matti Miesperä. Kuume saattaa kuitenkin verottaa kokoonpanoa enemmänkin, perjantain ottelusta olivat edellä mainitun kuusikon lisäksi sivussa puolustaja Anssi Paltamaa ja koko karsintasarjan poissa ollut hyökkääjä Jari Markkanen.

Ottelu saattaa osittain ratketa siihen, kumpi joukkue pystyy vaivoistaan ja vitsauksistaan huolimatta pitämään yllä hyvää liikettä ja pelitempoa.

Isot panokset syövät kotietua

Kirkkonummella pelataan tunnetusti kapeassa kaukalossa. Isokokoisemmalle ja pelityyliltään fyysisemmälle Salamoille tästä voi hyvinkin olla etua, kun vastassa on lähinnä kovaan liikkeeseen pelinsä perustava D-Kiekko. Suomi-sarjan mittakaavassa myös D-Kiekko on kohtalaisen fyysinen joukkue, mutta edellinen kohtaaminen Jyväskylässä osoitti, että Salamat on erityisesti maalinedustoilla astetta kovempi kuin vastustajansa.

Muusta kuin kaukalosta Salamat tuskin kotietua saa. Tärkeissä otteluissa kotiedun merkitys yleensä pienenee, kun vieraspelaamisen epämukavat yksityiskohdat jäävät voitontahdon taustalle. Salamat ei myöskään enää viime kausina ole ollut poikkeuksellisen hyvä kotijoukkue.

D-Kiekko sitä vastoin on ollut koko kauden ajan hyvä vierasjoukkue. Se keräsi Suomi-sarjassa enemmän pisteitä vieraista kuin kotoa, ja myös karsintasarjassa joukkue on ottanut suurimman voittonsa vieraskaukalossa.

Salamoiden pelissä suurin haaste on viime aikoina ollut avauspelaaminen. Kiekko on lähtenyt puolustuksesta liian hitaasti, ja sitä kautta hyökkäykset ovat usein tyssänneet keskialueelle. Näin tapahtui esimerkiksi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Jyväskylässä, jossa Salamoilla oli kahden ensimmäisen erän ajan suuria vaikeuksia päästä D-Kiekon puolustusalueelle.

D-Kiekon pelaamisessa vauhtia on riittänyt keskiviikon epäonnistunutta K-Laser-ottelua lukuunottamatta. Joukkueen yhtenäinen viisikkopelaaminen on kuitenkin kärsinyt poissaoloista, ja henkilökohtaisilla virheillä on tarjottu tekopaikkoja vastustajille. D-Kiekko on useimmiten hallinnut pelejä ainakin näennäisesti, mutta puolustusvirheiden ja oman tehottomuuden vuoksi vastustaja on lopulta saattanut saada enemmän maalipaikkoja ja maalejakin.

Kakkosketjut ykkösiä

Molempien joukkueiden paras koostumus on viime kierroksilla ollut kakkoskentällinen. Salamoiden kakkosessa pelaavat karsinnoissa herännyt Ari Katavisto ja nuori Tommi Lehtonen tällä hetkellä vahvaa hyökkäyspeliä. Heidän välissään sentterin tontilla hyökkää Kai-Erik Sandbäck.

D-Kiekon kakkosketjun vaarallisimpia pelaajia ovat maalijyvän löytänyt sentteri Pirkka Lahtinen ja nopea laituri Teemu Varjamo. Kolmikkoa täydentää vahvasti vääntävä Hannu Päivärinta, ja taustatukea hyökkäyspelille antaa karsintasarjan puolustajien pistepörssiä johtava Juha Hanhikoski. Hyökkäystehojen lisäksi D-Kiekon kakkonen on kunnostautunut myös omassa päässä: se ei ole päästänyt vielä maaliakaan.

Ykkösketjujen vertailussa Salamat on niskan päällä. Suoritusvarman nuoren sentterin Jarno Koskirannan johtama ykkönen on säestänyt kakkosketjua satunnaisilla onnistumisilla ja pitänyt tehopörssilukemansa plussan puolella. D-Kiekon ykkönen on sitä vastoin ollut heikko. Vaisusti esiintynyt sentteri Aki Hyyppä on vajonnut peräti viisi maalia pakkasen puolelle ja syyskaudella joukkueen sisäisen pistepörssin voittaneen Timo-Pekka Heikkisen saldo karsinnoissa on yksi syöttöpiste. Ykköstä koettelee myös ketjun takana pelanneen tehopuolustaja Marko Laurikaisen sairastuminen.

D-Kiekolla on sitä vastoin tehokas kolmosketju. Joukkueen sisäistä pistepörssiä johtavan Olli Hytösen, sentteri Tuomo Laukkasen ja perjantaina maalitilinsä karsinnoissa avanneen Heikki Huovisen muodostama kolmikko on ollut yhtä vaarallinen kuin joukkueen kakkosketjukin. Salamoiden kokenut kolmosketju Heikki LaineJarno NiinimäkiImmo Suutarinen on onnistunut maalinteossa vasta kerran.

Maalivahtipelin suhteen Salamoiden tilanne on parempi. Oulussa erinomaisesti pelannut Heikki Kokkonen jatkanee maalin suulla myös sunnuntaina. Peittävällä vahdilla ei ole tältä kaudelta kovin runsaasti peliminuutteja, mutta aiemmilta kausilta Mestis-kokemusta on runsaasti. Myös kollega Simo Vehviläinen on kovan luokan torjuja, vaikka keskiviikon pelissä Titaaneja vastaan hänelle sattuikin sysimusta ilta.

D-Kiekon maalissa pelaa koko vakituisen maalivahtikolmikon poissaollessa Diskoksen A-juniorien
ykkösmaalivahti Santtu Ahvenjärvi. Luukkua aukoo saman joukkueen toinen veskari Miika Viholainen. Ahvenjärven kokemus tältä tasolta rajoittuu keskiviikon ja perjantain otteluihin, joissa hän on esiintynyt lupauksia herättävästi mutta hieman hermostuneesti. Kirkkonummella kiekkojen pomputtelu voi olla kohtalokasta, kun vastassa on maalinedustoilla vahva Salamat.

Arvio

Salamat on kotonaan suosikki, mutta suurta tasoeroa joukkueiden välillä ei ole. D-Kiekolle riittää pelin pitäminen tasoissa, mikä tasoittaa Salamoiden suosikin asemaa. Avainkysymyksiä ovat, kuinka Salamat pystyy vastaamaan D-Kiekon liikkeeseen ja kuinka D-Kiekon kokemattomat puolustajat ja maalivahti onnistuvat kovien paineiden alla, hieman oudossa kaukalossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle