Salamat tarttui oljenkorteen

MESTIS / Raportti
Salamoiden toiveet Mestis-paikan uusimisesta elävät yhä. Kirkkonummelaiset hakivat 1-2 (0-1, 0-0, 1-1) –vierasvoiton Oulusta varmaotteisen maalivahti Heikki Kokkosen 44 torjunnan saattelemana. Samalla varmistui, että tehottomuudesta kärsivä kotijoukkue Kiekko-Laser jatkaa Suomi-sarjassa.

Pitkäperjantai sujui Salamoilta täydellisesti karsintasarjan lopputuloksia ajatellen. Mestiksessä säilyminen palasi Kirkkonummen ryhmän omiin käsiin, kun oman kolmen pisteen voiton lisäksi Titaanit jätti Kotkassa D-Kiekon pisteittä.

Ennen viimeistä kierrosta D-Kiekko on toisena yhdeksällä ja Salamat kolmantena kuudella pisteellä. Jos Salamat ottaa sunnuntain päätöskierroksella puhtaan voiton, nousee se tasapisteisiin ja uusintaottelu sarjapaikasta pelataan tiistaina Kirkkonummella.

Kiekko-Laserille 1-2-tappio tiesi nousumahdollisuuksien kariutumista. Oululaiset ovat pelanneet tasaisia otteluita, mutta yllättäen maalinteko on noussut kompastuskiveksi karsintasarjassa.

- Tämä peli oli suora jatkumo otteluistamme D-Kiekkoa vastaan. Hallitsimme peliä ja luotiin hirveä määrä maalipaikkoja, mutta sitten tapahtui jotain, kun olisi pitänyt lyödä kiekkoa verkkoon. Maalipaikoissa puuttui sellainen viimeinen hulluus, ja ehkä siinä oli ylimääräistä puristustakin, kun onnistumisia ei ole tullut, Laser-valmentaja Sami Heinula tuumasi.

Heikki Kokkonen illan tähti

Kumpikin valmentaja oli yhtä mieltä siitä, että luotettavasti 44 kertaa torjunut salamavahti Heikki Kokkonen oli kaukalon paras pelaaja.

- Meillä oli kolme tappiota alla ja edellisessä ottelussa meni pari hasardimaalia, niin oli pakko tehdä jotain. Ere pelasi hyvin runkosarjan lopulla ja teki hyvin töitä harjoituksissa, joten luotin häneen täysin, salamavalmentaja Jarmo Jamalainen totesi.

- Saatiin puolustettua maalin edusta hyvin eikä mitään läpiajoja ollut. Pari kertaa pääsivät maalin edestä irtokiekkoihin, mutta nekin tulivat sitten liian läheltä, Jamalainen jatkoi.

Kotijoukkueen valmentaja Heinula harmitteli laukausten laatua.

- Mitään en halua viedä pois Kokkoselta, joka pelasi loistavan ottelun, mutta me ammuimme liikaa alas patjoihin, kun hän isona vahtina peitti alakulmat täysin.

Kokkosen nollapeli rikkoutui vasta viisi sekuntia ennen varsinaisen peliajan ja koko ottelun loppua. Salamat-pelaajia istui jäähyaitiossa, joten maalivahdin pois ottanut Laser pääsi pyörittämään kuudella kolmea vastaan. Pitkän vyörytyksen päätteeksi Jani Rautio pääsi lyömään irtokiekon takatolpalta sisään.

Sitä ennen Salamat oli kuitenkin karannut kahden maalin karkumatkalle. Avauserän ainokaisen iski karsintasarjassa kovaa jälkeä tehnyt vieraiden kakkosketju hyvän syöttöketjun päätteeksi. Ratkaisevan syötön antoi jälleen vahvasti esiintynyt Ari Katavisto b-pisteen kaarelta, ja Tommi Lehtonen laukoi vapaasta paikasta tilanteeksi 0-1.

Hukattuja tilanteita

Enempää maaleja ei kahdessa ensimmäisessä erässä nähty, vaikka toisessa erässä tilanteita oli molemmin puolin. Kokkosen lisäksi myös oululaisvahti Eero Äijälä pelasi kelpo pelin.

- Avauserä oli hermostunutta, mutta minkäänlaista paniikkia ei kumminkaan päin ollut. Laser liikkui hyvin, mutta ei sekään avopaikkoihin päässyt. Toisessa erässä peli oli avoimempaa. Meillä oli pari riistoa ja ylivoimahyökkäystä, ja niistä olisi pitänyt pystyä peli jo ratkaisemaan, Salamoiden valmentaja Jamalainen kertasi.

Ottelun jälkimmäisellä puoliskolla vierasjoukkueen pelaajat alkoivat jäähyillä. Slovakkipakki Martin Zajac istui peräti kolme kakkosta. Laser pääsi pelaamaan kahteen otteeseen kahden miehen ylivoimalla, mutta ei onnistunut tasoittamaan peliä.

- Pistettiin kaikki munat saman koriin ja kokenut kaarti sai pelata viidellä kolmea vastaan koko tilanteen molemmilla kerroilla. Paikkoja saatiin, mutta ehkä laukaisumäärät olivat liian pieniä, Heinula pohti.

- Saatiin ohjattua Laser ampumaan ylivoimalla kaarelta ja sen takaa, ja ne Kokkonen poimi, Jarmo Jamalainen totesi.

Römpötti riisti ja ratkaisi

Kolmannessa erässä 0-2-voittomaalista vastasi Salamoiden Timo-Pekka Römpötti. Ykkösketjun laitahyökkääjä karvasi kiekon itselleen ja iski sen häirinnästä huolimatta tolpan kautta sisään päästyään nokikkain Laser-vahti Äijälän kanssa.

Neljällä ketjulla aloittanut vierasjoukkue tiivisti ottelun aikana kolmeen ketjuun, kun Iippo Suutarinen jäi sivuun kipeän olkapään takia. Hänen tilalleen ykkösketjun toiselle laidalle nousi Heikki Laine. Suutarinen pystynee kuitenkin palaamaan kaukaloon sunnuntain tärkeässä D-Kiekko-ottelussa.

Laser päättää oman kautensa sunnuntaina nousutaiston kannalta merkityksettömässä ottelussa Kotkassa. Valmentaja Heinula ei joukkuettaan kuitenkaan moittinut, vaikka nousumahdollisuudet kariutuivat.

- Koko ajan on parannettu. Nytkin pelattiin viimeistelyä lukuun ottamatta mahtava ottelu. Maalintekoon ei vaan valmennuksessakaan lääkkeitä löydetty. Laskin, että meillä oli D-Kiekko-otteluissa ja tässä pelissä yhteensä 36 todella hyvää maalipaikkaa ja vain neljä maalia tehtiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle