JYP-Akatemia hyvästeli Mestiksen voittomaalitappiolla – Ilkka Vaarasuon komea ura päätökseen karhupaidassa

MESTIS / Raportti
Damir Galin loi Saku Kinnusen maaliin sellaisen maskin, ettei Jose Kangaskorttelle jäänyt juuri mahdollisuuksia torjuntaan.
Kuva © Janne Falck
Perjantain tappionsa myötä putoamisensa Suomi-sarjaan varmistanut JYP-Akatemia tuli lauantaina jättämään kunniakkaat jäähyväiset Mestikselle. Joukkue pelasikin kaikkensa antaen, mutta joutui taipumaan koko ottelun hieman paremmin suorittaneelle kotijoukkueelle voittomaalikilpailun jälkeen.

Iisalmen jäähallissa oli paljon tunnetta pelissä, vaikka urheilullista panosta lauantain ottelussa ei ollutkaan. Kaikkien aikojen menestyksekkäin karhukasvatti Ilkka Vaarasuo päätti komean kiekkouransa lauantaina ja katsomoon saapuneet läheiset olivatkin pukeutuneet Vaarasuon pelipaitoihin tämän uran eri vaiheilta.

Peli-Karhut aloitti jälleen kotonaan totutun pirteästi ja peliä pelattiin hienokseltaan vieraiden päädyssä. Onnistuminen nähtiin kuitenkin vasta, kun peliä oli pelattu lähes 14 minuuttia. JYP-Akatemian Jere Tiainen joutui istumaan koukkaamisesta kakkosta, ja IPK pääsi pyörittämään karsintasarjassa tehokkaasti toiminutta ylivoimaansa.

Ylivoima loksahtikin nopeasti uomiinsa, ja Damir Galin ja Aatu Hämäläinen siirtelivät kiekon hienon sommitelman päätteeksi Saku Kinnuselle siniviivalle. Kinnusen piiska puhui, ja kun Galin oli ennättänyt juuri parahiksi maskiksi Jose Kangaskortten maalille, ei Akatemia-vahti nähnyt tulevaa laukausta, joka painuikin vastustamattomasti verkkoon.

Ilkka Vaarasuo hyvästeli Kiekkokaukalot työn merkeissä. Mies uurasti viimeisessä ottelussaan jättiminuutit totutun varmasti
Kuva © Janne Falck

Akatemia taisteli tasoihin

Toinen erä alkoi niin ikään IPK-komennossa ja erän alkuminuuteilla joukkue painoi pitkiä hyökkäyksiä vieraiden päätyyn. Paras paikka tarjoutui Ainars Podzinsille, joka karvasi yhdessä Ville Leskisen kanssa ahnaasti syvälle JYP-Akatemian päätyyn. Onnistuneen kiekonriiston jälkeen Podzins pääsi virittämään ranteensa huippupaikalta, mutta kiekko viuhui tolpan kautta kulmaan.

IPK pääsi kahteen otteeseen kokeilemaan myös ylivoimaansa, kun Ville Tiitinen ja Taavi Tiala istuivat kakkosiaan. Hyvät mylläkät IPK alueelle loi, mutta läheltä piti -tilanteita lähemmäksi maalia ei kiekkoa saatu.

Kun karhulauma ei maalia saanut aikaan, iski vierailija lopulta tasoituksen hienon pelin päätteeksi. Aleksi Honka avasi syvältä omalta alueelta pystyyn Henri Niemelle, joka jakoi kiekon nopeasti hyökkäysalueelle liukuvalle Riku Tiaiselle. Mies pääsi murtautumaan maalille ja nosti tarkasti kiekon ohi Tuomas Tolosen.

Vaarasuo hyvästeli yleisön työn merkeissä

Kolmannessa erässä molemmat joukkueet hakivat ratkaisua ja tunteet kävivät välillä pinnassa siten, että kentän laidalla ei aina muistanut, että kyseessä oli molemmille merkityksetön kauden päätösottelu.

Uransa viimeistä ottelua pelannut Vaarasuo sai Janne Sinkkoselta normaalia enemmän vastuuta pelaten joka toista vaihtoa. Mies pelattiin pariin otteeseen hyvään laukaisupaikkaan, mutta Kangaskorte oli maalilla erehtymätön.

Kolmoskenttään kauden viimeisessä ottelussa Jevgeni Fofanovin ja Adam Zborilin rinnalle nostettu Niko Nuutinen pääsi pariin otteeseen myös liki avopaikkaan, mutta molemmat yritykset Kangaskorte teki tyhjiksi.

Lopulta ratkaisua haettiin voittolaukauksista, joissa illan juhlakalu Ilkka Vaarasuo pääsi ensimmäisenä heiluttamaan verkkoja. Kun karhupaidoista onnistui myös Saku Kinnunen ja JYP-Akatemian ainut onnistuja oli Riku Pitkänen, jäi kaksi pistettä Iisalmeen.

IPK kiitti yli 1200-päistä kotiyleisöä ja eritoten komeasti kannustanutta Karhukopla-faniryhmää ottelun päätyttyä. Iisalmelainen kiekkoyleisö on ollut iloinen lisä Mestis-maailmaan.
Kuva © Janne Falck

— Eilisen henkisesti raskaan pelin jälkeen pystyimme kokoamaan itsemme ammattimaisesti ja valmistauduimme peliin ihan kuin mihin tahansa sarjaotteluun. Joukkue antoi kaikkensa ja pelasimme hyvän ottelun. Karsintasarja kuten, koko kausi, oli meiltä vuoristorataa. Oltiin lähellä jopa pudotuspelejä, mutta lopulta kohtalona oli pudota, JYP-Akatemian valmentaja Jukka Ahvenjärvi ynnäsi kauden pakettiin.

— Me halusimme tarjota fantastiselle kotiyleisölle hyvän pelin ja sen totisesti teimme. Saavuin tänne tilanteessa, jossa saimme jo aika rauhassa valmistautua näihin karsintoihin, vaikka toivoimmekin suoraa selviytymistä. Meillä oli kenties helpompi lähteä karsintoihin, kun olimme saaneet valmistautua niihin huolella, Janne Sinkkonen summasi aikaansa IPK:n penkin takana.

» Lähetä palautetta toimitukselle