Patrick Bjorkstrand on yksi KooKoon suurimmista kysymysmerkeistä.

Mikko Lieri www.lieri.eu

Analyysi: KooKoon kaudessa enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia

KooKoon kausi 2016-17 oli taistelua pelillisiä vaikeuksia sekä loukkaantumisia vastaan. Alkavalla kaudella organisaatiossa odotetaan pelillisen ilmeen paranemista, mutta loukkaantumiskierre ei ota katketakseen. Uusista pelaajista monen ura on ollut viime kaudet laskusuhdanteessa.

Syksy 2016 oli Kouvolassa musta. Tappioputkessa tarponut KooKoo päätyi lopulta vaihtamaan valmentajaa 21. marraskuuta, kun takana oli 21 ottelua ja vaatimattomat 20 pistettä. Petri Mattila sai siirtyä syrjään ja tilalle tuli Tuomas Tuokkola.

Muutokset verrattuna viime kauden alkuun eivät jääneet pelkkään valmentajaan. Tyhjennysmyynti alkoi Kouvolassa jo kesken viime kauden. Tähtikastiin noussut puolustaja Mikko Lehtonen lähti HV71:een metsästämään voitokasta päätöstä kaudelleen, palkinto tuli Ruotsin mestaruuden muodossa. Lisäksi kolmikko Kai Kantola, Ryan O'Connor sekä Jarkko Malinen siirtyivät HIFK:n riveihin.

Kokeneen osaston joukkopako jatkui kauden jälkeen. Kapteeni Josh Green lopetti uransa, parhaat pistemiehet Juha-Pekka Haataja sekä Terry Broadhurst vaihtoivat maisemaa ja myös joukkueen kolmanneksi suurimmalla peliaikakeskiarvolla operoinut Oscar Eklund lähti.

Kauden kynnyksellä vielä kaksi kokenutta pelaajaa jätti joukkueen, kun puolustaja Mikko Jokela halusi ensimmäisten harjoitusotteluiden jälkeen purkaa sopimuksensa ja siirtyä viettelemään eläkepäiviä. Keskushyökkääjä Jarkko Immonen puolestaan passitettiin ulos.

Pelaajakartta KooKoon pelaajakartta

VLH

Toni Kähkönen
Anrei Hakulinen
Tomi Leivo
Eero Savilahti
Olli Korhonen

KH

Patrick Bjorkstrand
Miikka Pitkänen
Siim Liivik
Jan-Mikael Juutilainen
Sami Tamminen

OLH

Michael Keränen
Eetu Pöysti
Mikko Virtanen
Toni Hyvärinen
Ville Vainikainen

P

Jake Newton
Robin Jacobsson
Emil Kristensen
Veeti Vainio
Henrik Forsberg
Jyri Niemi
Arttu Pelli
Santeri Salmela

MV

Juha Järvenpää
Samu Perhonen

Valmentaja

Tuomas Tuokkola

Kysymysmerkkien keskusta

Malisen sekä Greenin poistuminen jättää keskikaistalle ammottavan aukon. Urheilujohtaja Jarno Kultanen lähti tilkitsemään aukkoa kolmella eri vaiheessa uraansa olevalla pelaajalla.

Viime kaudella keskinkertaisesti AHL:ssä pelannut Patrick Bjorkstrand on taitava pelaaja, mutta huipputasolla paras on vielä ulosmittaamatta. Mikäli KooKoo ei löydä sopuhintaista keskushyökkääjää riveihinsä, Bjorkstrandin on pelattava uransa paras kausi. Uhkakuvana on tulospelaajana sentteripelin riittämättömyys taktisen Liigan tempossa ja siirto laitahyökkääjän tontille.

Kokenein kolmikosta on Siim Liivik, jonka urakehitystä ei voi kuvailla sanalla vakaa. Bluesissa pelatessaan Liivik pystyi kasvattamaan rooliaan kiekolliseen suuntaan, mutta kaksi viime kautta ovat olleet pettymyksiä. Liivik on KooKoolle suuri satsaus, joten pelkkä värikkään energiapelaajan rooli ei riitä, vaan tulosta on synnyttävä.

Miikka Pitkänen murtautui KalPassa viime kaudella lopullisesti liigapelaajaksi. 21-vuotias sentteri onkin ensimmäisenä kärkkymässä suurempaa roolia Bjorkstrandin sekä Liivikin kustannuksella. Kaiken osuessa kohdalleen Pitkäsestä saattaa hyvinkin kuoriutua yksi kouvolalaisten kiekollisen pelin kapellimestareista.

Lähtökohtaisesti sentterinelikon täydentään Jan-Mikael Juutilainen, joka on kärsinyt kauden alla vaivoista. Mikäli joku kolmesta kärkisentteristä epäonnistuu, ensimmäisenä paikkaa keskellä on kärkkymässä Mikko Virtanen, joka kuitenkin aloittanee kauden laitahyökkääjän tontilla.

Keräsellä suuri vastuu laidalla

Laitahyökkääjistä ylivoimaisesti suurimmat odotukset kohdistuvat Michael Keräseen. Kaudella 2013-14 Keränen oli yksi Suomen kuumimmista kiekkoilijoista, mutta Pohjois-Amerikan valloitus jäi torsoksi ja visiitin jälkeen myös pelit Euroopassa ovat sujuneet heikolla menestyksellä.

Kouvolassa Keränen pääsee kuitenkin tuttuun valmennukseen ja varsinkin alkukaudesta mies saa vastuuta lähes rajattomasti. Peli Liigassa on muuttunut kolmessa kaudessa aktiivisemmaksi, nyt Keräsellä on viimeinen mahdollisuus näyttää, että pysyy pelillisen kehityksen vauhdissa.

Muut laituriosaston profiilihankinnoista ovat jälleen kysymysmerkkejä. Eetu Pöysi on kärsinyt viime vuosina lukuisista loukkaantumisista, eikä mies ole pelikunnossa kauden alkaessa. Myös kapteeniksi nimitetty Toni Kähkönen pelasi rikkonaisen kauden Kärpissä ja muutenkin pelillinen käyrä osoittaa alaspäin.

Koko tähänastisen Liiga-uransa SaiPassa kiekkoillut Tomi Leivo tuli hakemaan uusia tuulia Kouvolasta. Pienehkö hyökkääjä on väläytellyt potentiaaliaan, muttei löytänyt SaiPassa selkeän kiekollista roolia. Kauteen valmistavissa otteluissa Leivo on antanut hyviä näyttöjä ollen KooKoon tehokkain pelaaja.

Vaihtuvuus joukkueessa on ollut suurta, mutta mukana on myös muutama Tuokkolan oppeihin jo viime kaudella tutustunut laituri. Leivon tapaan Anrei Hakulinen on antanut viitteitä taidoistaan, muttei ole onnistunut ulosmittaamaan parastaan tehopisteiden valossa. Eero Savilahti on puolestaan ottanut pieniä askeleita eteenpäin viime vuodet.

Viimeisistä kokoonpanon paikoista taistelevat Toni Hyvärinen, SaiPasta Leivon kanssa samalla kyydillä saapunut Ville Vainikainen sekä KooKoon juniorimyllyn läpikäyneet Sami Tamminen ja Olli Korhonen.

Eero Savilahti on yksi jo viime kaudella KooKoossa viilettäneistä hyökkääjistä.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Sairastupa täynnä puolustajia

Sairastupa nousee esiin alkavalla kaudella etenkin puolustuksessa. Avauskuusikkoon suunnitelluista pelaajista Robin Jacobsson, Henrik Forsberg sekä Veeti Vainio avaavat kautensa sairastuvan puolella.

Toista kauttaan KooKoossa pelaavalle Jacobssonille oli suunnitteilla suuri rooli joukkueen takalinjoilla. Isokokoinen, tarvittaessa kovaotteinen ja kohtalaisilla kiekollisilla taidoilla varustettu ruotsalaispuolustaja on kuitenkin sivussa peleistä ainakin kuukauden. Myös Vainion paluuta pitää odottaa vielä hyvä tovi. Pelikuntoon pääseminen ottaa vieläkin pidemmän ajan, koska myös viime kausi oli kolhujen täyttämä.

Kun loukkaantuneiden lisäksi Jokela ilmoitti lopettamisestaan, Kultasen oli pakko reagoida ja hankkia pätkäsopimuksella kovaotteinen Jyri Niemi paikkaamaan puolustuksen puutteita. Niemellä on kauden alussa otollinen tilaisuus näyttää kykynsä ja ansaita loppukauden kestävä sopimus.

KooKoon materiaali ei ole puolustuksessakaan järin leveä, joten poissaolojen aikana muiden runkopuolustajien vastuu kasvaa. Toissa kaudella Vaasan Sportissa lupauksia herättäneen kauden pelannut Jake Newton on yksi pelaajista, joka joutuu vahvan kiekollisen pelinsä tueksi taistelemaan entistä enemmän puolustussuuntaan.

Puolustusvastuu kasvaa myös Tanskan maajoukkueesta tutulla Emil Kristensenillä. Vaikka miehellä on kokemusta kansainvälisistäkin peleistä, puolustusalueella painiminen ei kuulu vahvuuksiin.

Järvenpään paluu tolppien väliin

Viime kaudella KooKoon loukkaantumiset iskivät rajusti myös maalivahteihin. Juha Järvenpää loukkasi itsensä jo ennen kauden alkua ja ongelmat ratkesivat vasta Leland Irvingin saavuttua tolppien väliin.

Järvenpää on parannellut itsensä terveiden kirjoihin, mutta pelikunto ei ole vielä täydessä terässä. Viime kauden raskas alku on edelleen Kouvolassa muistissa, joten ylimääräisiä helppoja maaleja ei saa lipsahtaa tuntuman puutteen vuoksi.

Kakkosvahdin rooli jää Samu Perhosen harteille. Parhaimmillaan hyvin pelannut, mutta epätasaisuudesta kärsinyt Perhonen ei pystynyt viime kaudella kannattelemaan joukkuetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

KooKoon Kähkönen: "Pelirohkeutta tarvitaan lisää"

LIIGA | 5.10.2017 16:00
KooKoo on ollut alkukauden yllättäjäjoukkueita. Viime viikko meni kuitenkin heikommin ja toi kaikista otteluista tappiot, mukaan lukien kauden ensimmäisen kotikaukalossa. lue lisää

TPS:stä lähtenyt Keskitalo vahvistamaan KooKoota

LIIGA | 3.10.2017 16:47
TPS:n kanssa sopimuksensa perjantaina purkanut Miro Keskitalo siirtyy KooKoon riveihin 1+1-vuotisella sopimuksella. lue lisää

Nyqvist matkaa Skotlantiin

LIIGA | Muut Sarjat | 28.9.2017 15:10
Viime kaudella KooKoota edustanut puolustaja Julius Nyqvist suuntaa Brittein saarille. Hänen uusi seuransa on Edinburgh Capitals. lue lisää

Terävästi kauden aloittanut Hakulinen: ”Tiistaipeleihin pitää keksiä lääkkeet”

LIIGA | 27.9.2017 9:00
KooKoo on aloittanut kautensa vahvasti, kuten Tuomas Tuokkolan joukkueet usein tekevät. Tuokkolan valmennuksessa kouvolalaisjoukkueen kultakypärää kolmessa viime pelissä kantanut Anrei Hakulinen on yltänyt tuloksellisesti parhaisiin otteisiinsa Liiga-kaukalossa. lue lisää

KooKoon puolustukseen lisää loukkaantumisia - Tapparan Rouhiainen paikkaamaan takalinjoja

LIIGA | 25.9.2017 13:23
Tapparan Jere Rouhiainen siirtyy vahvistamaan toistaiseksi loukkaantumisista kärsivää KooKoon puolustusta. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Miro Keskitalo

KooKoo #46 L p
s. 1996 Vantaa
188CM / 80KG
SOPIMUS: 2018 (2019)