Tuomas Tuokkola tahtoo luoda Kouvolaan uutta yhteisöllisyyttä.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Tuomas Tuokkola, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

Tuomas Tuokkola aloittaa ensimmäisen kokonaisen kautensa KooKoon peräsimessä. Päävalmentaja ei peruuttelusta välitä - keskiössä ovat sen sijaan pelaajien kehitys ja maalin eteen murtautuminen.

Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, miksi?

− KooKoo pelaa aktiivisemmin sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä kuin viime vuonna. Olin vuoden telkkarissa ja ilmoitin siellä mielipiteeni koko ajan takamus edellä omaa maalia kohti peruuttamisesta. Se on karmean näköistä. Jääkiekkoon kuuluvat rytmit, ei tämä saa olla päätöntä menoa. Yksilö kehittyy, kun pelaaja heittäytyy peliin ja tekee itse ratkaisuja. Haluan tehdä sen eteen töitä, että meistä tulee houkuttava seura. Perä edellä omaa maalia kohti meneminen on yksi osa peliä, mutta se ei saa olla kaikkea.

− Perse edellä omaa maalia kohti meneminen on yksi osa peliä, mutta se ei saa olla kaikkea.

Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?

− Minun määritelmäni on se, kuinka paljon annamme painetta tai peruutamme. Hyökkäyspelaaminen on myös oma maailmansa. Myös kiekon kontrolloiminen on aktiivista jääkiekkoa, koska kontrolloidakseen on pakko liikkua. Samaan aikaan haluan, että pääsemme hyökkäysalueella viisikon keskelle tekemään maaleja.

Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?

− On hyvä asia, että harjoitusotteluiden perusteella hyvin vähän on ollut peruuttavaa ansaa, käytännössä ei ollenkaan. Peli kuitenkin muuttuu harjoitusotteluiden kaahauksista, kun pelataan pisteistä. Seuraan mielenkiinnolla, mitä tässä tapahtuu. Mielenkiintoisia valintoja tehdään varmasti myös oman pelimme kanssa. Ansapelaaminen kuuluu silti peliin. En halua, että tuo on päätöntä kaahausta joka suuntaan. Pitää olla jokin ajatus ja sapluuna, jolla peliä viedään eteenpäin. Pelaajat tekevät viimeiset ratkaisut, eivät suinkaan valmentajat.

Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?

− On. Sana "aktiivinen" ei vielä tarkoita mitään, sitä täytyy avata. Jos pakotamme painepelaamisella vastustajan tekemään ratkaisuja, meillä on tietenkin jokin syy siihen. Aktiivista, mutta järkevää.

Tulisiko Liigassa pelata viime vuosia aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkueissa?

− Systeemin pitäisi kehittää parempia pelaajia riittävällä ja järkevällä harjoittelulla. En näe Liigan pelin ja maajoukkuemenestyksen suoraan vertailuna. Totta kai tehtävä on palvella myös maksavaa yleisöä, tämä on ammattilaissarja. Maajoukkue silti hyötyy siitä, että saamme parempia pelaajia.

Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?

− Annamme kovempaa painetta kuin viime vuonna, kontrolloimme kiekkoa ja pelaamme suoria hyökkäyksiä. Silloin jäällä on varmasti tapahtumia. Vauhti ja vaaralliset tilanteet palvelevat yleisöä, mutta myös pelaajaa. Ratkaisemalla pelejä ahtaassa tilassa ja kiireessä pelaaja oppii tekemään peliä edistäviä ratkaisuja. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä.

− Vauhti ja vaaralliset tilanteet palvelevat yleisöä, mutta myös pelaajaa. 

− Rakennamme Kouvolaan kulttuuria: miten harjoittelemme, mistä meidät tunnetaan. Haluaisin, että tänne tulisi yhteisöllisyyttä ja vuoropuhelua joukkueen ja kaupungin välille. Ihmiset tulevat viihtymään ja kannustamaan peleihin, me puolestaan annamme kaikkemme. Emme voita tällä kaudella kaikkia pelejä − se on fakta. Pelin täytyy silti olla tapahtuma, ihmiset kohtaavat toisensa ja puhuvat, että joukkue laittaa kaiken likoon.

Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet sinulle viihdyttävyystoiveita?

− On siitä puhuttu. He haluavat menoa ja meininkiä. Olen vastannut, että teen parhaani.

Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon pelillinen asiakaspalaute eli kannattajien pelilliset toiveet?

− Haluan omalla toiminnallani arvostaa faneja. Kouvolassa en ole paljon ehtinyt osallistua, mutta en seuraa suoraa palautetta. Sille asteelle en lähde. Jos lukisin ja ottaisin kaikki huomioon, se olisi mössöä. Pitää luottaa siihen, miten valmennusryhmässä näemme pelin ja teemme sen eteen töitä.

Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein keino viihdyttää yleisöään?

− Ei se ole tärkein keino. Esimerkiksi jalkapallon Valioliigassa kovin moni joukkue ei hae konkreettisesti mestaruutta. Niille on mestaruus, että he pärjäävät ja säilyvät sarjassa. Jos sanoisin, että tavoitteemme on tällä kaudella mestaruus, puhuisin höpöjä. Totta kai tavoite on pärjätä ja mennä eteenpäin. Minulle yhteinen matka on se, mitä koemme yleisön kanssa. Fanittaminen ja yhteinen matka eivät voi perustua vain siihen, että meistä tykätään vain silloin, kun voitamme. Meillä ei olisi koko sarjaa, jos ihmiset kävisivät katsomassa vain finaalit.

− Pelaamme lätkää, jota ihmiset tulevat katsomaan ja he voivat samaistua meihin. Siitä tulee yhteinen tarina. Iso agenda on se, että Kouvolassa pelataan pudotuspelejä. Siihen päästään suorituksella ja sen analysoinnilla. Voimme pelata vaikka Tapparaa vastaan kauden parhaita pelejä ja hävitä 1−2. Sitten tuijotetaan tulosta, että ne eivät pärjää Tapparallekaan. Silti se voi olla ylivoimaisesti paras pelimme. Tehtäväni on nähdä kokonaisuus, miten olemme peliä pelanneet.

Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?

− Tavoittemme on olla peleissä mahdollisimman paljon kuskin paikalla. KooKoo esittää voittavaa lätkää. Teemme parhaamme, että kansa viihtyy katsomossa ja pelaajat menevät eteenpäin. Pitää myös miettiä, mitä on viihdyttävä lätkä. Tappara on pelannut ansaa, mutta he ovat voittaneet kaksi mestaruutta. Uskon, että siellä hallissa on aika moni ihminen viihtynyt. 

Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?

− En osaa sanoa, koska en ole nähnyt vielä kaikkia joukkueita. Kaikki tulivat harjoituskaudella päälle ja painoivat menemään. Arvioni on se, että joukkueet antavat painetta ja kääntävät peliä nopeammin. Meno rauhoittuu silti. Harjoitusotteluissa on ajoittain menty niin lujaa, ettei siinä ole päätä eikä häntää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Perhonen jätti jääharjoittelun korjatakseen juniorivuosien sekametelisopan − "En ymmärtänyt vaatimustasoa"

LIIGA | 15.4.2018 17:00
Samu Perhonen on varattu NHL:ään, mutta loukkaantumiset ovat sotkeneet 25-vuotiaan uraa pahasti. Maalivahti ei käynyt viime kesänä jäällä kertaakaan, sillä hän aikoo kiriä fysiikkaansa takamatkan ja pelata Liigaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. lue lisää

"Paremmin" ei enää riitä − KooKoo tarvitsee punaisen langan

LIIGA | 15.4.2018 17:00
KooKoon unelma pudotuspeleistä karkasi kolmatta kautta peräjälkeen. Seuran täytyy nyt miettiä, mihin se on oikeastaan matkalla. lue lisää

KooKoon Jarno Kultanen: "Nollatulokseen pääseminen ei vaadi pudotuspelipaikkaa"

LIIGA | 23.1.2018 12:00
KooKoo on vajonnut sarjataulukossa 12 pisteen päähän pudotuspelipaikasta. Seura kuitenkin vakuuttaa, ettei pelaajia aiota myydä. lue lisää

Kaakon paikallisväännössä myllytettiin: "Reagoin siihen hetken mielijohteesta"

LIIGA | 20.1.2018 20:48
Kaakon paikallisväännöstä ei tunnetta puuttunut, sillä Toni Kähkönen ja Topi Nättinen painivat ja nappasivat jäähyt ensimmäisen erän lopussa. Tunnetta peliin saanut Kähkönen pelaa nyt parasta kauttaan viiteen vuoteen. lue lisää

Huhumylly Keräsen ympärillä kiihtyy – KooKoo kiistää huhut

LIIGA | 20.1.2018 20:22
KooKoon ykköstykki Michael Keränen on ollut kuluvan viikon poissa joukkueensa kokoonpanosta. Syyn huhuttiin olevan siirto Sveitsiin, mutta kouvolalaisjoukkue kieltää huhut jyrkästi. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Niko Tuhkanen

KooKoo #53 L p
s. 1988 Lahti
180CM / 85KG
SOPIMUS: Sopimus marraskuun maajoukkuetaukoon saakka