Onko Sami Vatanen tulevaisuuden supertähti NHL:ssä?

NHL / Viasat Prime Time

Onko Sami Vatanen tulevaisuuden supertähti NHL:ssä?

Sami Vatasen pelillisestä tasosta debatointi on sama kuin väittelisi musiikista, baletista tai kuvataiteesta. Siksi aihe onkin niin herkullinen.

Viasatin Esko Seppänen ja Jatkoajan NHL-toimittaja Elmeri Salo tarkastelevat Sami Vatasen uraa peilattuna hänen mahdolliseen odotushorisonttiinsa. Seppäsen arpa velvoittaa argumentoimaan Vatasen supertähteyden puolesta, kun taas Salo linjaa, miksi rima on vedetty realismiin nähden liian korkealle.

Lue argumentit, tutustu Vatasen nykyiseen peli-ilmeeseen Viasatin kanavilla ja päätä itse, missä jyväskyläläistaiteilijan yläraja kulkee. Ilmaise kantasi myös sosiaalisessa mediassa suoraan kirjoittajille olit sitten puolesta tai vastaan.

Aihe on samaan aikaan sekä iloinen että surullinen. On mahtavaa nähdä, että Jyväskylän lähimetsien luonnonlapsi on saanut jäätanssikykynsä takaisin. Tai ei oikeastaan takaisin, vaan hän on kyennyt siirtämään sen NHL:n äärivaativalle tasolle. Toisaalta taas on harmillista, että Vatasen piti lähteä 10 aikavyöhykkeen päähän toteamaan, että taso ei yksinkertaisesti riitä ilman työntekoa.

Pitsanpopsijan menneisyys on kuitenkin (toivottavasti) historiaa, ja voimme keskittyä urheilijaan nimeltä Sami Vatanen. En lisää vielä Vatasen titteliin huippu-etuliitettä mukaan, sillä hänen kokonaisvaltainen urheilupakettinsa on vasta pajavaiheessa. Vasaran ja alasimen meluhaitan ohesta voimme kuitenkin tehdä oleellisia havaintoja Vatasen kehityskaaresta.

Kukaan ei ole NHL:n supertähti vuonna 2014 ilman äärimmäistä liikenopeutta ja -vikkelyyttä. Itse asiassa vikkelyydellä (sivuttaisliike, pyörähdykset, suunnanmuutokset) on vielä suurempi rooli sääntömuutosten ikeessä. Ainoa argumentti Vatasen puolesta ovatkin yhä lisääntyvät valopilkut hänen hyökkäyssuunnan pelaamisessaan. Siinä on jotakin samaa kuin Erik Karlssonissa. Dynaaminen offensiivisuus, kiekkovarmuus, luova hulluus, aito halu ampua ja ottaa ratkaisuja sekä luontainen ajoittamisen lahja.

Kuvitellaan vastikään loppunutta kesää Vatasen uran nollapisteeksi. Siihen asti surffattiin lahjapaketin voimin. Pidettiin hauskaa, rällättiin pitkin Jyväskylän jokaviikonloppuista rallireittiä, syötiin kuin nettijonnet ja urheiltiin (eli oltiin töissä) lähinnä fiiliksen mukaan. Ryhtiliike on Vatasen kohdalla silmiinpistävän dramaattinen. Tai sitten hän on vähintään Steven Seagalin tasoinen pokerinaama. Vihdoinkin Vatasen pelaaminen jättää taaksensa enemmän huuto- kuin kysymysmerkkejä.

Hän on edelleen riskialtis ja virheherkkä pelaaja. Vatanen on sitä myös huomenna, ensi vuonna ja uransa loppuun saakka. Supertähti hänestä tulee vain ja ainoastaan tämän elementin jalostamisen myötä. Uhka ei saa olla suurempi kuin mahdollisuus. Otettu riski pitää palautua pitkässä juoksussa suoritustilille korkojen kera.

Elmeri Salo
Käyttäjän esalo kuva
Vastaan

Vatasella on hyvät kiekonkäsittelytaidot, Vatanen on nopea jaloistaan. Hänellä on erinomainen laukaus ja hyvä peliäly ylivoimapeliä varten. Ominaisuudet löytyvät keskivertoa paremmaksi NHL-pelaajaksi, mutta ei dominoivaksi tähtipelaajaksi. Vatasella on nimittäin hyvien ominaisuuksien vastapainoksi liikkaa heikkouksia, jotta voisi olla liigan johtava pelaaja pelipaikallaan.

Puolustajan pitäisi olla varmempi tapaus omassa päässä, varsinkin jos tahtoo olla tähtipelaaja. Tietysti mainittu Karlsson on oma poikkeuksensa, mutta hän korvaakin tuota heikkoa oman pään pelaamistaan ylivertaisilla hyökkäyspään taidoillaan, jollaisia löytyy vain harvoilta hyökkääjiltäkään.

Noustakseen tähtipuolustajien joukkoon, Vatasen pitäisi joko mullistaa täysin pelaamisensa tai kehittää jo valmiiksi toimivat ominaisuutensa Karlssonin tasolle. Kumpaankaan vaihtoehtoon ei valitettavasti Vatasella riitä eväät. Toki hän on vasta 23-vuotias, mutta Vataselle on jo iskostunut oma pelitapansa. Ja se ei ole ideaali tähtipuolustajalle.

Vatanen on oikeanlainen pelaajatyyppi toisen parin hyökkääväksi puolustajaksi. Pelaa isoja minuutteja ylivoimalla ja hänet heitetään jäälle hyökkäyspään aloituksiin. Yritetään saada jäälle, kun vastustajalla ei ole aivan kärkipelaajat askissa. Pääsee tekemään tuhojaan hieman puun takaa. Tähtipuolustaja on pelaaja, jonka voi laittaa jäälle hetkellä kuin hetkellä. Onko Vatanen sellainen pelaaja, jonka voi hyvällä omatunnolla heittää jäälle puolustamaan pudotuspeleissä maalin johtoa viimeisellä minuutilla?

Vatasella on kaikki eväät nousta NHL:ssä lähes 50 tehopisteen kausitasolle ja saada asema joukkueen avainpelaajana. Se on suomalaispuolustajalle jo erittäin kova saavutus. Hänestä ei ole kuitenkaan joukkueen nimikkopelaajaksi ja kaveriksi, joka puhuttaa vieraskatsomossakin ja jota vastakkaisen konferenssin kannattajat tahtovat tulla tarkkailemaan. Tällaisia pelaajia ovat esimerkiksi Shea Weber ja P.K. Subban. Vatasen tulevaisuus näyttää enemmän mallilta Tobias Enström. Varma pistenikkari, muttei koko sarjan eturivin pelaaja.