Oliko NHL:n Vuoden Tulokas vain yhden kauden sirkusponi?

NHL / Viasat Prime Time

Oliko NHL:n Vuoden Tulokas vain yhden kauden sirkusponi?

Kesällä NHL:n tulokaspystin kotiinsa kantanut Nathan MacKinnon on ollut koko alkukauden täysin yössä. Mikä on suunta jatkon kannalta?

Viasatin Esko Seppänen ja Jatkoajan Elmeri Salo puivat MacKinnon-viljan kerralla purkkiin. Ensin mainittu toteaa tehtävänannon mukaisesti, että MacKinnon oli vain yhden kauden ihme, kun taas Salo näkee edessään valmiimman kuvan. Kumpaa mieltä sinä olet?

Tarkista MacKinnonin nykytaso omin silmin sunnuntai-iltana NHL PRIME TIME FINLAND -lähetyksessä kello 21.00 alkaen. Kerro mielipiteesi asiaan myös sosiaalisessa mediassa.

Jets
26.10.2014
21.00
Avalanche

19-vuotias Nathan MacKinnon nakutti Patrick Royn siipien alta pöytään peräti 24 maalin tulokaskauden. Myötätuulijoukkue, nousukasjunnu sekä timanttinen yllättäjäasema. Kaikki satoi Halifaxin oman pojan laariin. Pudotuspeleissä ex-Hirvipää oli ensimmäisten otteluiden ajan pitelemätön, ja sen jälkeen tyystin näkymätön. Tämä antoi osviittaa tulevasta.

MacKinnon on tietyllä tapaa samassa tilanteessa kuin jalkapalloilija Neymar reilu vuosi takaperin. Kumpikin on erittäin näyttävä yksilö. Kumpikin saa verkkokalvot räjähtämään – ja useimmiten vieläpä YouTuben välittämänä. Neymar kohtasi Barcelonassa siirtolaman. MacKinnon puolestaan tervehtii nyt lahnamaisella kättelyotteella toisen kauden alakuloa NHL:ssä.

Kesän 2013 ykkösvaraus ei pääse pelin ytimeen. Hän ei nähdyn perusteella edes muista, missä moinen osoite mahtaakaan olla. MacKinnon on täysin käyttökelvoton pelaaja sillä hetkellä, kun hän astuu mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hän ei ole tahtoraataja, joka kykenee lyömään heikkonakin päivänä ihan kohtalaista jauhelihasoppaa tulille. Ei todellakaan. MacKinnon ei kykene tuolloin edes vedenkiehuttamiseen. Sitten alkaa tuskastuminen, itseluottamuspula ja ylipelaaminen. MacKinnon taapertaa juuri nyt tässä syklissä NHL:n TOP10-seuratuimpana pelaajana.

MacKinnon oli siitä syystä vain yhden kauden sirkusponi, että hänen pitää nostaa itsensä takaisin jalustalle nimenomaan voittajana. Wild-shokki ei saa tuntua enää kummolamaisesti missään. Pitää vain mennä jutimaisesti eteenpäin. Enkä edes yritä vääntää hauskuutusvitsaa, vaan tosiasiassa MacKinnon on tilanteessa, jossa hänen tulee muuttua pelaajaluonteena. Mikäli koko organisaatio on rakennettu hänen varaansa, on silloin voittaminen näyttävyyttä suurempi arvo.

Ne eivät sulje toisiaan pois, mutta marssijärjestys ei voi olla enää marraskuun alussa epäselvällä tolalla. Odotan ja vaadin, että kanadalaispoika kasaa itseään pala kerrallaan ehyeksi tauluksi. Kohti voittamista. Kohti johtajuutta, joka määrittelee myöhemmin hänen koko uransa.

Elmeri Salo
Käyttäjän esalo kuva
Vastaan

MacKinnonin suhteen ei ole mitään hätää. Pelillisesti taso ei ole muuttunut mihinkään viime kaudesta, päinvastoin. MacKinnon on saanut monipuolistettua peliään, saamalla kesällä myös voimaa lisää. Vain yksi asia kultapojan peliä vaivaa ja se on tehottomuus. Tehottomuus, josta kärsii MacKinnonin ohella koko muu joukkue. Muutaman ottelun heikommat jaksot eivät ole alle kaksikymppiselle mikään traaginen asia. Kun MacKinnonin ja muun joukkueen ketsuppipullon korkki aukeaa toden teolla, ei enää kukaan muistele heikkoa kauden alkua.

MacKinnon painaa yhä menevään nuoruuden innolla. Hänen täytyisi nyt asettua aloilleen ja rauhoittaa peliään. Mihinkään ei ole kiire. MacKinnonin ei tarvitse olla täydellisesti hyökkäävä paketti jo 19-vuotiaana. Häneltä puuttuu tietty itsekkyys pelistä, jota lähes poikkeuksetta esiintyy jokaisella supertähdellä. MacKinnon on liian kiltti joukkuekavereilleen. Se on tällä hetkellä ainoa suuri ongelma pelillisesti Halifaxin pojan tekemisessä. Sellainen ongelma saadaan kyllä kuntoon nopeasti.

MacKinnon on NHL:n valovoimaisimpia keulahahmoja nyt ja tulevaisuudessa. Hän tietää sen itse, kaikki sen tietävät. MacKinnon ei ole mikään NHL:n sirkusponi vaan todellinen kultakimpale, josta kaikki puhuvat ja jota kaikki rakastavat. Hän on uuden sukupolven Sakic. Pelaaja, joka loistaa pelkällä olemuksellaan ja jota kenelläkään ei ole syytä vihata.

Avalanchen tulevaisuus on NHL:n nuorista joukkueista valoisin. MacKinnonista ei tule koskaan koko organisaation yksinäistä keulahahmoa, hänellä on apunaan muita nuoria tähtipelaajia kuten Gabriel Landeskog ja Matt Duchene. Yhdessä tämä kolmikko rakentaa uuden kultaisen sivun Avalanchen seurahistoriaan. He ovat uudet Joe Sakic ja Peter Forsberg.

MacKinnonin tulevaisuus on taattu. Se tulee olemaan pitkä ja menestyksellinen. MacKinnon tulee olemaan aikakauden kovimpia jääkiekkoilijoita maailmassa ja se tulee näkymään niin pistepörsseissä kuin myös pokaalien kyljessä. Kun MacKinnonin ura päättyy, päättyy myös yksi merkittävä osa NHL-historiaa. Sen osan nimi on Nathan MacKinnon.