Onko Jarmo Kekäläinen tekemättömässä paikassa?

NHL / Viasat Prime Time

Onko Jarmo Kekäläinen tekemättömässä paikassa?

Jarmo Kekäläisen komentama laiva väistelee jälleen jäävuoria saaden kylkiinsä osumia. Pysyykö paatti pinnalla vastoinkäymisistä huolimatta?

Nathan Hortonin selkävamma on NHL-viikon harmillisin uutinen. Miten se vaikuttaa GM Jarmo Kekäläisen joukkueen pelaamiseen loppukauden osalta? Viasatin Esko Seppänen ja Jatkoajan Miikka Heinonen puntaroivat dilemman läpi kummaltakin kantilta. Roolit arvottiin palstan hengen mukaisesti, ja Heinosen argumentaatio näkee tummia pilviä taivaalla enemmän kuin Seppänen.

NHL PRIME TIME FINLAND näyttää sunnuntai-iltana suorana lähetyksenä LA Kingsin ja Blue Jacketsin ottelun. Laita Viasat tulille kello 22.00 ja päätä itse, onko Kekäläisen pursi oikealla väylällä. Kerro mielipiteesi sosiaalisessa mediassa suoraan kirjoittajille.

Kings
26.10.2014
22.00
Blue Jackets
Miikka Heinonen
Käyttäjän mheinonen kuva
Puolesta

Kekäläinen on kerännyt kehuja koko Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtajakautensa ajan ennakkoluulottomilla ratkaisuilla. Sinitakit näyttävät enemmän NHL-joukkueelta kuin kenties koskaan aiemmin, mutta otanta on pieni. Yksi hieno ottelusarja Pittsburgh Penguinsia vastaan on tasoa ihan kiva maailman kovimmassa kiekkoliigassa.

Nyt Kekäläistä koetellaan tosissaan. Nathan Hortonin hankkimista ennen viime kautta pidettiin  kovana suorituksena ja esimerkkitapauksena siitä, että ohiolaisjoukkue aikoo olla muutakin kuin vuonna 2000 pakkaa sekoittamaan saapunut pyrkyri. Jo tuolloin kuitenkin alleviivattiin Hortonin loukkaantumishistoria ja sen myötä hankinnan riskit. Ja nyt kun pahin on käymässä toteen, huutaa kiekkokansa yhteen ääneen tamperelaiselle, "mitä me sanottiin!?".

Tarkka työskentely varaustilaisuuksissa, kaupankäynti kesän siirtomarkkinoilla sekä määrätietoiset sopimusneuvottelut kuuluvat Kekäläisen saavutuslistalle. Mutta ei niillä kuuhun mennä. Kaikki edellä mainitut ovat vähimmäisvaatimuksia, jotka jokaisen joukkuettaan todella eteenpäin vievän NHL-toimitusjohtajan on kyettävä täyttämään kausi toisensa jälkeen. Neljäntenä kohtana mainittakoon millintarkka reagointi kauden aikana. Se on Kekäläisen tehtävälistan seuraava rastittava ruutu.

Horton ei ehtinyt saavuttaa Blue Jacketsissä avainpelaajan asemaa, mutta sitä hetkeä kyllä odotettiin Columbuksessa siitä asti, kun mies allekirjoitti viimeisimmän sopimuksensa. Nyt yli 37 miljoonan dollarin arvoiset haaveet murenevat kasaksi epätietoisuutta. Uusia Hortoneita ei kasva puussa, ei varsinkaan kesken kauden, eikä etenkään joukkueeseen, jolla ei ole ylitarjontaa mistään muusta kuin potentiaalista.

Linjojen on käytävä vielä useaan kertaan kuumana sinitakkien toimistolla, mikäli joukkue haluaa parantaa tulosta viime kaudesta. Kilpailu kovenee, ja virkaveljet tuntuvat välillä vetävän kaneja hatusta kuin tyhjästä. Tämä on se kausi, kun nähdään, onko Jarmo Kekäläinen valmis istumaan isojen poikien pöytään.

Ei tietenkään ole. Yksittäiset loukkaantumiset tai vastoinkäymiset eivät tee siniseen organisaatioon kesää tai talvea. Jarmo Kekäläinen on kuin kvanttifysiikan professori ammatissaan. Hän toteuttaa tiettyjä erinomaisuuden ja säntillisyyden jatkumoja, jotka eivät jätä sattumalle tai kokeilemiselle sijaa.

Kekäläinen ei ole julkisuuteen päin räiskyvä persoona tai suuren median lemmikki. Hänestä on hankalaa höylätä tietosiivuakaan irti, sillä Kekäläinen haluaa pitää joukkonsa täydellisessä tasapainossa ja harmoniassa. Tämä on toimintatapa, jolla Kekäläinen suojelee omiaan. Esimerkkejä ei tarvitse hakea Jokereita kauempaa. Blue Jackets on tällä haavaa kuin GM:nsä ryhdikäs peilikuva. Altavastaaja, aina valmistautunut, otsikoiden ulkopuolella. Se sopii mitä parhaiten Kekäläisen ja Columbus-lätkäylpeyden pirtaan.

Otsikon kysymys viittaa kuitenkin voimakkaasti Nathan Hortonin tilanteeseen. Kekäläinen löi Bruinsin Cup-mestarihyökkääjälle 7 vuoden ja parin metrin pinon sadan taalan seteleitä pöytään. Kriitikot arvioivat tuolloin, että Kekäläinen halusi vain ampua haulikolla saluunan kattoon ja tehdä läsnäolonsa selväksi. Oli tiedossa jo tuolloin, että Horton ei pysy kasassa pitkän uran mitassa. Hän oli Bostonissa kerrassaan mahtava duunariketjun ratkaisija, mutta oliko hän missään vaiheessa realistinen johtajatyyppi ottamaan sinitakkeja reppuselkäänsä.

Vain Kekäläinen tietää, miltä pohjalta ja millä tietomäärällä Horton haalittiin pieneen underdog-organisaatioon. Vai oliko kyseessä sittenkin vain statement, joka saikin mennä osittain PR-budjettiin. On äärimmäisen valitettavaa, mitä Hortonin olkapäälle ja selälle on tapahtunut jättisopimuksen jälkeen, mutta nämä asiat eivät saa vavisuttaa Kekäläisen leiriä suuntaan tai toiseen.

Vaikka Kekäläisen legioonan tilanne vaikuttaa paikoin turbulenttiselta, on kyseessä jälleen itäisen konferenssin playoff-joukkue. Vahva joukkueenjohto, täsmällinen valmennus, ohuesti tähtivoimaa, mutta sitäkin enemmän sitoutumista. Tästä syystä Blue Jackets on täysin oikealla raiteella.