Nouseeko NHL-pudotuspelien MVP vielä tähtien joukkoon?

NHL / Viasat Prime Time

Nouseeko NHL-pudotuspelien MVP vielä tähtien joukkoon?

Los Angeles Kingsin mestaruusvyöryn arvokkain pelaaja Justin Williams ei ole ilmoittautunut mukaan uuteen kauteen. Tuliko hänestä vain vapaamatkustaja?

Kingsin Justin Williams ei ole saanut alkukauden nimissä mitään konkreettista aikaan. MVP-pysti rasittaa selkää, kun playoff-kettu yrittää luovia tietään kohti parempaa runkosarjapelaamista.

Viasatin Esko Seppänen ja Jatkoajan Miika Arponen ovat läpikäyneet oman arvontansa. Seppäsen tehtävänä on puolustaa Williamsia, kun taas Arponen läpikäy faktapohjaa Williamsin uutta tulemista vastaan.

Äläkä tyydy vain kynäkaksikon perusteluun, vaan tuo omat ajatuksesi lavetille sosiaalisessa mediassa. Ja tule kertomaan sunnuntain NHL PRIME TIME FINLAND -ottelun jälkeen, miten asiat todellisuudessa ovat.

Kings
19.10.2014
22.00
Wild

Katselin likipitäen liikutuksen tilassa, kuinka Justin Williams leikki lastensa kanssa Staples Centerin jäällä viidennen Stanley Cup -finaalin jälkeen. Oli jälkikasvua, oli Stanley Cup, oli Conn Smythe Trophy – juurikin tässä arvojärjestyksessä. Williams halusi ottaa koko sukunsa kanssa yhteiskuvia jääntasolta. Palkinnoista viis. Piti saada pappa ja perheen taskukokoinen tulokas samaan kuvaan lätkäkaukalossa. Kaikilla oli hauskaa. Osa itki onnesta.

Tätä taustaa vasten olisi ollut täysin epäluonnollista ja hämmentävää, mikäli 33-vuotias Williams olisi sännännyt laukkaradalle kuin nuori varsa. Vaikka en usko kollektiivitasolla Kingsin mestaruuskrapulaan, uskallan olla varma, että Williams on vielä pitkään parrasvaloista sivussa. Mestaruustaisto oli playoff-kokeneelle kanadalaiselle jotakin tyystin unohtumatonta.

Williams on vasta tekeytymisen tilassa. Hän vetäytyy parhaaseen formiinsa kuin laadukas viini. Hän pelaa organisaatiossa, jossa tavoitellaan vain mestaruutta. Kun vääräleuat mussuttavat alkukaudesta tehottoman Williamsin perään, tiedetään Los Angelesin keskustan lähituntumassa, että Ontarion oma poika niputtaa näytöt jiiriin vasta keväällä, ja silloinkin mieluiten vasta loppuvaiheessa.

Vuosituhannen vaihteen ykköskierroksen varaus himmaili viime kaudella runkosarjassa täydet 82 ottelua 43 tehomerkinnän edestä. Pudotuspeleissä alkoikin sitten Mister Game Sevenin laskutuskausi, ja 26 playoff-ottelua toivat henkilökohtaiseen pistepussukaan 25 kultarahaa, mikä johti osaltaan mestaruuteen ja MVP-palkinnon nimikaiverruksiin.

Haluan nähdä vielä joskus suomalaisessa urheilukulttuurissa sen päivän, jolloin voittamista arvostetaan enemmän kuin tehopisteitä, torjuntaprosentteja tai mitä tahansa tilastoa. Williams on voittamisen saralla elävä legenda jo 33-vuotiaana. Hän määrittelee tähteyden omatoimisesti touko- ja kesäkuun aikana. Tästä syystä otsikon kysymykseen on vain yksi oikea vastaus. Kyllä, kyllä ja vielä kerran kyllä. Siinä oli sattumoisin saman verran #kyllä-sanoja kuin Williamsilla on Stanley Cup -sormuksia.

Miika Arponen
Vastaan

Tähtipelaajat tehdään runkosarjassa. Se on kylmä fakta. Jos kysytään pubivisassa pelaajien NHL:ssä tekemiä tehopisteitä, saadaan vastauksiksi runkosarjan pistesaldoja. Wayne Gretzkyn pistemäärä runkosarjauraltaan, 2857 pistettä, tulee ulkomuistista; montako hän teki pudotuspeleissä? Ei aavistustakaan, se pitäisi luntata jostain.

Pudotuspelien onnistujat muistetaan, mutta heillä on erilainen status kiekkokansan mielen lokeroissa. Esa Tikkanen voitti viisi Stanley Cupia ja oli useasti isossa roolissa pudotuspeleissä, mutta ei häntä silti ole nostettu tähtipelaajien joukkoon. Hyvä pelaaja, kyllä. Tähtipelaaja, ei aivan.

Justin Williams on ollut parhaimmillaan runkosarjassakin erittäin hyvä pelaaja. Carolina Hurricanesin Stanley Cupiin päättyneellä kaudella Williams iski runkosarjassa pisteitä lähes piste per peli -tahdilla Se ei silti riittänyt pistepörssissä kuin hädin tuskin neljänkymmenen parhaan joukkoon, mikä on Williamsin uran paras runkosarjasuoritus.

Tikkasen lisäksi toinen hyvä vertailukohta Williamsille on Jean-Sébastian Giguére. Conn Smythe Trophyn ja Stanley Cupin Anaheimin maalilla voittanutta Giguéreä harva laskee tähtimaalivahtien joukkoon. Pudotuspelikeväiden huikeat suoritukset ovat toki muistissa, mutta silti tähtistatuksen estää "se oli vain kaksi kuukautta" -ajattelu. Tähdet suorittavat tasaisesti myös runkosarjassa.

Joukkueet osaavat kyllä arvostaa Justin Williamsia ja hänen tyyppisiä pelaajiaan. En usko kenenkään Kings-organisaatiossa olevan huolissaan Williamsin vaisusta alusta tämän kauden runkosarjassa. Hän ansaitsee palkkansa sitten keväällä. Tilanne on sama kuin Bryan Bickellillä Blackhawksissa: runkosarjan voi höntsäillä, neljän miljoonan dollarin palkkasekki kuitataan sitten keväämmällä.

Tähteys on mielikuva, sitä ei perustella suoraan pistesaldoilla tai voitetuilla pokaaleilla. Williams saatetaan nostaa tähtien joukkoon keväällä, mutta jo syksyllä hänet syrjäyttävät runkosarjan tähdet.