Sami Vatanen on parempi kuin Erik Karlsson

NHL / Viasat Prime Time

Sami Vatanen on parempi kuin Erik Karlsson

Sami Vatanen on aloittanut NHL-kautensa uskomattomassa korkealennossa. Hän sivuaa jo nyt viime kauden pistelukemaansa. Onko hän parempi kuin Ruotsin Erik Karlsson?

23-vuotias Sami Vatanen on noussut tänä syksynä räjähdysmäisesti NHL-huippupelaajien harvalukuiselle kartalle. Vatanen tahkoaa merkittävässä kiekollisessa roolissa läjäpäin minuutteja. Hän majailee NHL:n pakkipistepörssissä sijalla kaksi. Hän on yksi liigan viihdyttävimmistä puolustajista. Aivan kuin Erik Karlsson. On ajankohtaista kysyä, kumpi näistä rightin taikureista on absoluuttisesti parempi. 

Jatkoajan Miika Arponen liputtaa Vatasen värejä, kun taas Viasatin Esko Seppänen lyö nyrkkinsä pöytään Karlssonin nimissä. 

Jets
7.12.2014
22.05
Ducks
Miika Arponen
Puolesta

Kahden naapurimaan parhaiden kiekollisten puolustajien vertailussa huomaa pian, että nämä kaksi mainittua pelaajaa ovat lopulta hyvinkin samanlaisia. Miehillä on ikäeroa vain vuosi, ja taustat ovat lähes identtiset.

Ikäluokkiensa parhaat ja hehkutetuimmat pelaajat olivat vakiokasvoja omien maidensa juniorimaajoukkueissa ja taidot olivat skouttien tiedossa jo pitkään.

Karlsson varattiin 2008 ensimmäisellä kierroksella hyvin sujuneen SuperElit-kauden sekä alle 18-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen.

Vatasen nimi huudettiin vuotta myöhemmin monien yllätykseksi vasta kierroksella neljä. Tosin hieman heikommin sujunut draftivuosi A-nuorten SM-liigassa vaikutti varmasti paljon.

Karlsson lähti NHL:ään jo 19-vuotiaana ja osoitti heti kuuluvansa maailman parhaiden joukkoon, AHL:ssä ei kauan tarvinnut homehtua.

Vatasen taival maailman parhaassa liigassa alkoi ikävuosia katsottaessa vasta kahta vuotta myöhemmin, mutta se alku ei yhtään kalpene Karlssonin rinnalla.

Vatanen on takonut uransa ensimmäisiin 84 otteluun 44 tehopistettä. Karlsson sai samassa määrässä pelejä kasaan 41 pistettä. Aktiivisista NHL-pakeista vain Kevin Shattenkirk teki uransa alussa Vatasta kovemmalla tahdilla pisteitä, ja hänkin vain yhden pisteen verran. Vatasen uran alku on siis ollut huikea.

Tälläkin hetkellä Vatanen suorittaa kovemmalla tasolla kuin Norris Trophyn jo pokkaamaan ehtinyt kollegansa. Tehopisteitä on Jyväskylän pojalla plakkarissa kolme enemmän, teholukema viisi pykälää parempi ja tilastofriikkien arvostama Corsi-lukemakin on Vatasella paremmalla tolalla.

Molemmat kellottavat tällä hetkellä peliaikoja tasaisesti 25 minuutin ja puolen tunnin välein, mutta vain toisen herroista joukkue keikkuu NHL:n kärkisijoilla. Aivan, Sami Vatasen Anaheim Ducks.

Vatanen pelaa tällä hetkellä uransa parasta jääkiekkoa. Kiekollisen pelin dominointi sujuu kuin JYPissä muutama vuosi sitten, mutta sen lisäksi Vatanen osaa nykyään myös puolustaa. Hän pelaa nyt parempaa jääkiekkoa kuin Erik Karlsson.

Vaikka väite onkin juuri nyt ja juuri tällä ohikiitävällä hetkellä ajankohtainen, puhutaan nyt kuitenkin miehestä ja pojasta samassa lauseessa, eikä se useimmiten mairittele poikaa määräänsä enempää.

Erik Karlsson on NHL-jääkiekon megatähti. Hän on omakätisesti muokannut puolustajan roolia koko jääkiekon evoluutiossa offensiivisempaan suuntaan käyttäen hyväkseen modernin jääkiekon sääntökirjaa ja suuntaviivoja. Hän on taulu-TV-ajan viihdyttävin ja ennalta-arvaamattomin jääkiekkoilija koko maailmassa. Mustavalko- tai kuvaputkitelkkarin aika ei kuulu miltään osin tähän keskusteluun.

Pidän Vatasen nousua Anaheimin eturiviin hienoimpana asiana suomalaisessa jääkiekossa sitten Olli Määtän rookie-kauden. Vatasella oli kuin olikin varaa antaa kilpaveljilleen muutaman kehitysvuoden verran tasoitusta roskaruuan ja yöjuoksun merkeissä. Nyt hän on urheilija, ja hän on matkalla NHL:n huipulle. Vatasen poni laukkaa jossakin siinä lopullisen läpimurron lähiölaaksossa.

Kun hän pääsee huipulle, odottaa siellä Erik Karlsson. Vaikka ruotsalaispakki onkin nakuttanut tehopinnoja vähemmän kuin Vatanen, on hän ainoa syy siihen, että sysisurkea Ottawa on edelleen iskuetäisyyden päässä playoff-paikasta huipputasaisen idän keskipakassa. Kun peruspelaamiset niittaa rinnakkain, jää käteen parempi Karlsson ja muutaman ripauksen jäljessä kipittävä Vatanen. Ilta- tai viikkokohtaisen eron tarjoilee puolestaan varianssi, joka perustuu täysin kiekon pomppimiseen ja onneen.

Korostan sitä, että Vatasen murtautumisella huipun tuntumaan ei ole mitään tekemistä onnen kanssa. Puhuin ainoastaan numeraaleista. Ne tasaantuvat näiden jonglöörien välillä jo ennen joulua. Vatanen rauhoittuu aavistuksen verran, kun taas Karlsson alkaa ladata vähitellen pidempää koivupuuta uuniin. Otsikon väite ei ole enää sen jälkeen edes relevantti, mutta Vatas-bändivaunun tuleekin pitää meteliä nyt kun renkaissa piisaa ilmaa normaalia enemmän suhteessa Karlssoniin.

Vaikka Karlsson on tälläkin hetkellä Vatasta parempi jääkiekkoilija, on tätä parivaljakkoa syytä vertailla jatkossakin. He ovat pelillisesti kuin kopioita toisistaan, mutta vain toisella on mahdollisuus voittaa jotakin. Vatanen nousee Karlssonin rinnalle siinä vaiheessa, kun hänen suorituksensa on erottava tekijä voiton ja tappion välillä. Riippumatta ketju- tai joukkuetovereista.