Jori Lehterän tutkapari on tällä hetkellä koko NHL:n MVP

NHL / Viasat Prime Time

Jori Lehterän tutkapari on tällä hetkellä koko NHL:n MVP

Jori Lehterä ja Vladimir Tarasenko ovat pitäneet St. Louis Bluesia NHL:n kärkikahinoissa koko syyskauden ajan. Onko tulikuuma Tarasenko tällä hetkellä koko liigan arvokkain yksilö?

Jori Lehterän tarjoilusta koko alkukauden nauttinut Vladimir Tarasenko on ilmiömäisessä liekissä. Hän on vakiinnuttanut paikkansa NHL:n terävimmän yksilökärjen ytimessä. Onko hän tällä haavaa koko liigan arvokkain pelaaja? Viasatin kolumnisti Esko Seppänen liputtaa Tarasenkon puolesta, kun taas Jatkoajan Miika Arponen kiskaisee vastapalloon. 

Kings
20.12.2014
23.05
Coyotes

St. Louis Blues ei olisi ilman Vladimir Tarasenkoa lähelläkään läntisen konferenssin kärkisijoja. 23-vuotias venäläisraketti on matkalla yli 50 maalin ja lähestulkoon 100 tehopinnan sesonkia.

Oleellista on kuitenkin se, miten hän on astunut esiin tasaisten otteluiden ratkaisuhetkillä. Tarasenko ei ole esimerkiksi ylivoimapelin tyylittelijä tai oman mukavuusalueensa tiistaitähti.

Tarasenko raataa, karvaa, taistelee, vääntää. Hän pelaa erittäin kanadalaistyyppistä jääkiekkoa, jossa aitaa kaatuu ja kylkiin sattuu.

Tarasenko ei ole fyysinen tapaus termistön klassisessa mielessä, mutta hän ei koskaan katoa taklauksien alta pois. 20 reppua tähän mennessä kihauttanut laitahyökkääjä on kehittynyt myös erittäin luotettavaksi kahden suunnan perusvarmaksi työntekijäksi.

Ken Hitchcock on vaativat vanhan liiton päävalmentaja. Hän arvostaa työteliäisyyttä ja sitoutumista. On Bluesin kannalta siunaus, että sen hyökkäystykistöä johtavat nimenomaan tervepäinen Jori Lehterä ja jatkuvasti aktiivinen Tarasenko.

Kun puhutaan luonteesta ja joukkuetoverin auttamisesta, on Blues tällä hetkellä peräti koko NHL:n kärkiporukka. Harmoninen ja tiivis ydin mahdollistaa sen, että keskeisimmät supertähdet tuntevat olonsa hyväksi. Tarasenkon peli-ilo puhukoot puolestaan.

Ja lopuksi vielä tärkein tekijä. Tarasenkon pelillinen laatutaso ei laske piiruakaan koti- ja vieraspelaamisen välillä. Hän on useimmiten jopa ripauksen verran aktiivisempi ja aggressiivisempi vieraskentällä – hän haluaa ikään kuin haluaa nostaa muut nopeammin omalle tasolleen. Se on johtajuuden merkki.

Eikä hän sähise tai meuhkaa, vaan hän laittaa asiat tapahtumaan. Tarasenko on erottava tekijä voiton ja tappion välillä illasta toiseen. Tästä syystä hän on NHL:n MVP juuri nyt.

Miika Arponen
Vastaan

Jos kausi päätettäisiin nyt ja äänestys kauden arvokkaimmalle pelaajalle jaettavasta Hart Memorial Trophystä seuraisi vielä ennen joulua, eivät pohjoisamerikkalaiset jääkiekkotoimittajat jakaisi pystiä venäläisnousukkaalle. Eikä sillä olisi mitään - tai no, ainakaan kovin paljon - tekemistä sen kanssa, että kyseessä on nimenomaan venäläispelaaja.

Toki, Tarasenko on erittäin tärkeä pelaaja tällä hetkellä St. Louis Bluesille, mutta NHL:n tärkeimmäksi en suostu häntä nostamaan. St. Louis Blues olisi NHL:n kärkijoukkueita ilman Tarasenkoakin. Jos joukkueen kokoonpanossa Paul Stastnyn tasoinen pelaaja on sikäläisittäin sanottuna "odd man out", on Sinisten hyökkäyskalusto suorastaan naurettavan kova.

Hart Trophyn voittamiseen on myös perinteisesti vaadittu joko johtajuuskykyjä tai vaihtoehtoisesti dominointia kaukalossa. Ensinmainittuja Tarasenko on toistaiseksi vasta väläytellyt, eikä Tarasenkon pelisuorituksiakaan voi vielä aivan dominoinniksi sanoa, niin hyviä kuin ne ovat olleetkin.

NHL:ssä on tällä kaudella ollut joukkueilleen vieläkin arvokkaampia pelaajia kuin Tarasenko on Bluesille. Alkukauden perusteella esimerkiksi Nashville Predatorsin ruotsalaiskomeetta Filip Forsberg ansaitsisi pystin venäläiskollegansa nenän edestä. Hänen ympärillään ei ole Jaden Schwartzin, Jori Lehterä, Alexander Steenin, David Backesin, T.J. Oshien tai Paul Stastnyn kaltaisia tukijoita. Silti pistetahti on ollut huikea.

Samoin Calgary Flamesin puolustaja Mark Giordano on alkukauden otteillaan ollut seuralleen kultaakin kalliimpi. Nimetön mutta kokematon joukkue taistelee edelleen pudotuspelipaikasta, eikä vähiten lähes pisteen per peli iskeneen puolustajansa ansiosta.

Tarasenko voi hyvinkin urallaan vielä nostella Hart Trophyä, mutta sen aika ei ole vielä tällä kaudella.