Mikael Granlundin on pakko herätä tässä ja nyt

NHL / Viasat Prime Time

Mikael Granlundin on pakko herätä tässä ja nyt

Mikael Granlundin NHL-kausi ei ole lähtenyt odotetulla tavalla lentoon. Mikä herättäisi uinuvan oulunsalolaisen?

Mikael Granlund ei ole loistanut tähän saakka millään saralla. On aika tarkastella miehen nykytilannetta kolikon kummaltakin puolelta. Mikkeä arvostelevat ennen yhdeksältä alkavaa peliä Esko Seppänen ja Mikko Saarela.

Stars
15.11.2014
21.05
Wild

On todella huolestuttavaa, että NHL-joukkueen ykkössentteri pelaa jossakin syväunen ja arkiharmauden välimaastossa. Mikael Granlundilta odotettiin nousua NHL:n johtavien pelaajien joukkoon. Mitä olemme ensimmäisen 15 ottelun osalta todistaneet? Hyvin vähän. Pelottavan vähän.

0,4 pistettä iltaa kohden roolissa, jossa joukkueen tulee olla MG:n kiekollisessa reppuselässä. Ei riitä. Oulunsalolaispoika on matkalla kohden 32 pisteen NHL-sesonkia. Vertailun vuoksi puolustaja Olli Määttä niputti rookie-kaudellaan 29 paunaa.

Eräs osa-alue nousee eritoten tiskiin. Granlund ampuu vain 1,8 kertaa ottelua kohden. Hän pelaa dominoivassa offensiivisessa roolissa, ja vaikka hän ei ole lähimainkaan luonteeltaan shoot-first-pelaajatyyppi, on lukema aivan liian alhainen. Tämä taas tarkoittaa sitä, ettei MG ole ylipäätään päässyt kiekollisena alueelle, josta maalit tai voiton kannalta ratkaisevat kiekolliset ratkaisut tehdään.

Vieraskaukalo on ollut 22-vuotiaalle huippu-urheilijalle ikävä pelikenttä. Kahdeksan koitosta, 2 tehopaunaa ja aloitusprosentti erittäin vaatimaton, 42,74. Kiekollinen peli saa alkunsa voitetusta aloituksesta, eikä MG kykene kairaamaan kiekkoa omilleen. Energia valuu puolustuspelaamisen arkeen, eikä hän ole se väkevin kiekonriistäjä oman alueen kulmapelissä. Tiivistetysti ilmaistuna Granlund louhii kaukalon väärässä päässä. Tässä kohdin voi toki nostaa hattua hänen kehittyneelle puolustuspelilleen, mutta mitä silläkään on merkitystä, mikäli pääruoka jää kattauksesta toiseen lautaselle?

Sitten vielä ylivoimapelaaminen. Kolme minuuttia iltaa kohden miesylivoimalla. Yksi yv-pinna vyöllä. Tilasto on dramaattinen, sillä koko Wildin ylivoimafarssi on saanut alkunsa kiekollisista johtajista. Syyllisiä on täysin lapsellista hakea ympäriltä. Granlund tietää itsenkin olevansa alisuorittajien listan paalupaikalla. Hänen tehtävänään on ratkaista ottelut ylivoimalla. Sinne päästäkseen hänen ketjunsa tulee tuottaa hyökkäyspeliä, joka pakottaa vastustajan rikkomaan.

Juuri nyt ei tapahdu juuri mitään. Jonkun tai jonkin on saatava MG heräämään. Tässä ja nyt. Etenkin vieraskaukalossa.

Mikko Saarela
Käyttäjän msaarela kuva
Vastaan

Kautta 2014-15 hehkutettiin ennakkoon joka tuutissa Mikael Granlundin läpimurtokautena. Sitä myös odotettiin ja jopa oletettiin, eikä syyttä. Hän oli kolme kautta silloisen SM-liigan kirkkaimpia tähtiä poikkeuksellisen nuorella iällä ja oli mukana laimentamassa puheita Suomi-kiekon matkasta Tuonelan syvimpiin syövereihin. Suomen kiekkokansa onkin nähnyt sielunsa silmin jo vuosikaudet Miken dominoimassa NHL-kaukaloita. 

Sotšin olympiajäillä nuorukainen nousi jälleen suuren yleisön tietoisuuteen pelaamalla Teemu Selänteen kanssa loistavasti yhteen. Minneapolisissa odotukset tästä kaudesta sen sijaan nousivat, kun Granlund teki komean soolomaalin pudotuspeleissä Colorado Avalanchea vastaan.

Mutta mihin Granlundilla oikeasti on kiire? Ei mihinkään. Olisihan se hienoa, jos hänestä kehkeytyisi 22 vuoden iässä supertähti, mutta se ei ole millään tavalla välttämätöntä. Hänellä on juuri nyt kaikki aika maailmassa. Nyt ei tarvitse kuin pelata kohtuullinen kausi hieman yli puolen pisteen keskiarvolla peliä kohti ja hän saa pelata rauhassa. Jatkosopimuskin on selviö. Sillä nyt ei ole minkäänlaista merkitystä, lukeeko seuraavan parin kauden ajan palkkasekissä kuuden nollan edessä kakkonen vai kolmonen. Kyllä noilla rahoilla kuitenkin saa voita leivän päälle ja mitä pienempi summa tilille rapsahtaa, sitä pienemmät paineet on onnistua tässä ja nyt.

Nyt oulunsalolainen oli viime kaudella kehityskaaressaan aikalailla samassa tahdissa kuin toinen vajaa 180-senttinen suomalainen sentteri Saku Koivu oli samassa iässä. Ensimmäisellä NHL-kaudellaan Koivu täytti 21 vuotta ja teki 82 otteluun 45 pistettä. Granlund aloitti kauden 2013-14 21-vuotiaana ja teki pudotuspelit mukaanlukien 78 ottelussa 48 pistettä.Nyt Granlund on jäämässä Koivun kehityskaaresta, mutta mitä sillä on väliä? Ei kai kukaan täysjärkinen oikeasti oleta hänen yltävän urallaan Koivun lukemiin? Toki se on vielä mahdollista, mutta ei sellaista voi keltään olettaa.

Jääkiekon supertähtiä ei voi reilun viiden miljoonan asukkaan Suomessa tulla ulos kuin liukuhihnalta. Se ei vain ole mahdollista. Siitä oletuksesta pitää itse kunkin päästää nyt irti. Mikael Granlund tulee tekemään pitkän NHL-uran, ellei sitä päävammat pilaa. Ei auta kuin toivoa, että mies pysyy terveenä eikä odottaa liikoja.