Aleksander Barkovin suoritus on ollut katastrofi

NHL / Viasat Prime Time

Aleksander Barkovin suoritus on ollut katastrofi

Aleksander Barkov on vaeltanut alkukauden ajan varjoissa. Onko kyseessä totaalinen floppaaminen vai olosuhteiden vankina selviytyminen?

Aleksander Barkov on aloittanut sesonkinsa vaimein elkein. Onko syy pelaajan kehityksessä? Onko Panthers hänelle oikea joukkue? Onko NHL-jääkiekon syytä tehdä katoamistemppu palmujen alta? Viasatin kolumnisti Esko Seppänen toteaa otsikon väitteen huuhaaksi, kun taas Jatkoajan Miika Arponen naulaa argumentit tiskiin väitteen puolesta. 

Panthers
15.11.2014
02.35
Miika Arponen
Puolesta

Ai että onko katastrofi, jos NHL-joukkueen de facto ykkössentterillä on yhdentoista ottelun jälkeen kasassa kaksi maalia ja maaliin johtaneiden syöttöjen kategoriassa komeilee pyöreä nolla?

Totta kai on.

Hieman alle 0,2 pisteen per peli tahdille ei ole mitään tekosyitä. Ei se, että Florida on umpisurkea joukkue. Ei se, että ketjukavereina ei ole minkään tason NHL-tähtipelaajia. Ei edes se, että Sasha oli käytännössä koko viime kevän sivussa loukkaantumisen vuoksi.

NHL-tason ykkössenttereiden pitäisi pystyä tekemään puoli pistettä peliä kohden vaikka ketjukavereina olisi ketä. Asiaa voi kysyä vaikka kauden 2007-08 Olli Jokiselta ja hänen ketjukavereiltaan Richard Zednikiltä ja Rostislav Oleszilta. 71 tehopistettä.

Barkovilla on aiemmin urallaan ollut kyky tehdä ketjukavereistaan parempia. Vai uskotteko, että Ville Nieminen olisi pari kautta sitten ollut 50 pisteen mies SM-liigassa ilman Barkovin vaikutusta? Ei ikinä. Nyt se magiikka on kadonnut johonkin. Jos kokemattomista lupauksista ja rivimiehistä pitkälti koottua Panthersia aikoisi kannatella, sen pitäisi löytyä.

Kyllä, Barkov on vasta 19-vuotias. Ei auta. Jos pelaat NHL-joukkueen ykkössentterinä, on tulosta tultava.

Barkovin onneksi hänen seuransa on Florida Panthers. Monessa muussa joukkueessa tuota ei olisi katseltu näin kauan, vaan pelipaikka olisi valunut hyvin nopeasti ketjuhierarkiassa pari napsua alaspäin.

Onneksi puolustuksellisesti vastuullinen ja yleispelaajanakin loistava Aleksander Barkov on hoitanut sentään oman pään kunnolla, saattaa joku ajatella. Mutta kun ei ole sitäkään. Sashan Corsi-lukema on miinuksella, ja suhteessa vastustajiin vielä enemmän miinuksen puolella. Plusmiinustilastossa Panthersin pelaajista vain kolmella on Barkovia heikompi lukema.

Totuus on nyt vain se, että Tampereen oman pojan kauden alku on ollut täysi floppi.

Ei, ei, ei. Se olisi katastrofi, mikäli Aleksander Barkov olisi syönyt koko kesän kanansiipiä, kitannut olutta ja ottanut koko lihapullakropan peittävän tatuoinnin sekä hävinnyt kaikki rahansa uhkapeleihin ja muuttanut Kouvolaan. Sen sijaan Barkov on pitänyt kehityksensä täydellisessä tasapainossa Sotshissa sattuneen loukkaantumisen jälkeen.

Barkov on urheilijana suorastaan ikävässä paikassa. On harmillista, että hän joutuu pelaamaan Floridan kaltaisessa jääkiekkokulttuurissa, jossa saadaan silloin tällöin ostettua halliin 10 000 katsojaa, mutta useimmiten jäädään senkin lukeman tiimoilta lyhkäisiksi kuin Al Gore konsanaan. Barkovin alkukausi on ollut totta kai vaisu, mutta ketä se oikeastaan kiinnostaa? Floridan organisaatiota? Faneja? Onko näistä instansseista kumpaakaan edes olemassa?

11 ottelua ja kaksi tehopistettä. Nolla maalisyöttöä. Se on moneltakin kantilta tarkasteltuna erittäin oudoksuttavaa. Mistä tämä johtuu? Siitä, että Barkov pelaa eri lajia kuin hänen täyspuukätinen joukkueensa. Panthersin puolustajat eivät saa neljän metrin syöttöä kahta metriä lähemmäksi Barkovin lapaa. Ja sen on pakko olla jonkin sortin ennätys, sillä Barkovin ulottuvuus on myös NHL-tasolla jotakin ainutlaatuista.

Barkov hinkkaa omaa peliään perustasollaan kehittyen hämäläisen rauhalliseen tahtiin. On kuitenkin aivan selvää, että pantteriporukka ei pärjää edes idän karkeloissa runkosarjaa pidemmälle. Playoff-pyyhkeen voikin nakata nurkkaan jo lähiviikkoina, ellei ryhti oikene.

On suomalaistalentin kannalta enemmän kuin toivottavaa, että koko organisaatio postitetaan mahdollisimman kauas Floridasta. Siellä on jo hävitty NHL-peleistä tärkein, eli urheilubisnes. Barkov tuskin edes tuntee kilpailuviettiä, sillä suoritukset ovat lähiyhteisön piirissä yhtä tyhjän kanssa. Tappio ja voitto maistuvat floridalaisista yhtä hyviltä, sillä ulkona paistaa aina aurinko ja olut on jatkossakin kylmää. Miksi jääkiekko ja Barkov piti sotkea tällaiseen ympäristöön? Olisi mahtavaa nähdä Barkov joskus myös oikean NHL-organisaation eturivissä.