Tappara hävisi taas, mutta hyvällä pelillä

LIIGA / Raportti
Pelicans juhli voittoa, Tapparan tuskainen taival jatkuu.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Tappara oli löytänyt pelaamiseensa paremman vireen. Se hallitsi suurinta osaa ottelusta Pelicansia vastaan. Lahtelaiset kuitenkin tekivät sen tarvittavan yhden maalin enemmän ja kuittasivat kolme sarjapistettä isäntien nenän edestä.

Tappioputkessa tarpova Tappara pelasi pitkästä aikaa koko ottelun verran hyvännäköistä jääkiekkoa. Se ei kuitenkaan riittänyt, kun vierailija Pelicans teki yhden maalin enemmän ja vei sarjapisteet mennessään.

Tapparan hyvää peliä synkentää sekin tosiasia, että Pelicansin kaikki maalit syntyivät kirvesrintojen virheistä.

Päävalmentaja Jussi Tapola ei ottanut itselleen kunniaa Tapparan paremmasta pelistä.

− Kyllä se lähti pelaajista. Se mitä olemme kopissa puhuneet, tapahtui nyt jäällä. Mutta tuloksessa ei vielä muutosta tapahtunut.

− Kokoonpanossa on jokainen jätkä, joka lyö 110-prosenttisesti itsensä likoon joka vaihdossa. Se on ainoa tapa pärjätä tässä liigassa.

Pelicans aloitti ottelun isäntiä vahvemmin ja loi toistuvasti vaarallisia tilanteita Juha Metsolan vartioimalle maalille. Tappara sai erän puolivälissä koneensa käyntiin yllättävästi ylivoimalla.

Stephen Dixon on tuonut kirvesrintojen ylivoimapelaamiseen rutkasti luovuutta ja rohkeutta. Maalia Tappara ei saanut hyvästä painostuksesta huolimatta aikaiseksi.

Pelicans sen sijaan onnistui maalinteossa pari minuuttia alivoimansa jälkeen. Joel Mustonen heitti löysän rystyvipin laidasta maalille, ja Metsola imuroi vierasjoukkueen johtoon. Tapparan työhevosen torjuntatyöskentely vaikutti muutenkin tuskaiselta. Helpotkin vedot pomppivat ja putoilivat Metsolan varusteista epätyypillisellä tavalla.

− Metsola on tämän joukkueen tuki ja sielu. Jokaiselle pelaajalle tulee joskus virheitä, puolusteli päävalmentaja luottoveskariaan.

Puolitoista minuuttia ennen ensimmäisen erän päättymistä Tappara pääsi tasoihin. Pekka Jormakka oli unohtunut Pelicans-puolustukselta vapaaksi maalin eteen. Dixon sai toimitettua laiturille kiekon, ja Jormakka rokotti entistä seuraansa.

Toinen erä oli Tapparan

Tappara aloitti toisen erän sähäkästi ja sai ensimmäisissä vaihdoissa paineen Pelicans-maalille. Jälleen lahtelaiset kuitenkin osuivat ensin. Tappara-puolustus hävisi laitapainin oman maalin takana, ja Marko Pöyhönen pääsi lyömään vapaasta paikasta vierailijoiden toisen maalin.

Metsola ei voinut tarkalle laukaukselle mitään, vaikka tuli tapansa mukaan reippaasti vastaan.

Maalin jälkeinen vaihto kuitenkin kostautui, kun Pelicans menetti kiekon oman maalin kulmalla. Jan-Mikael Järvinen kiersi maalin ja syötti Jukka Peltolalle, joka tykitti kauden avausmaalinsa. Nelossentteriksi pudotettu Järvinen pelasi kauden parhaan ottelunsa.

Tappara haki vimmatusti johtomaalia, mutta Janne Juvonen Pelicans-maalilla venyi huippupelastuksiin.

Tapola harmitteli pelaajiensa tuloksetonta yritystä.

− Kyllä pelaajien ilmeistä näki sen harmin, kun tulosta ei tule, vaikka pelasimme täysillä. Kovat ammattipelaajat pystyvät kuitenkin hakemaan sen latauksen pelistä toiseen ja lyömään kaikkensa likoon.

Pelicans pääsi toisessa erässä pelaamaan kahdesti ylivoimaa, mutta Metsolan haparoinneista huolimatta maali jäi syntymättä.

Näennäinen hallinta ei riittänyt

Tappara hallitsi toista erää ja kolmannen erän alkua, mutta ei pystynyt tekemään johtomaalia. Pelicans sen sijaan teki, kun kolmatta erää oli pelattu sekuntia vaille viisi minuuttia.

Tapparan purku omalta alueelta epäonnistui ja samalla koko viisikko hukkasi paikkansa. Niko Tuhkanen hiipi takatolpalle ja sai siirtää Jordan Smothermanin syötön tyhjään maaliin.

Tapparan hakiessa tasoitusta pääsi Pelicansin kultakypärä Tommi Paakkolanvaara karkaamaan läpiajoon, mutta nyt Metsola torjui eleettömästi.

Kirvesrinnat saivat vastaavan paikan, kun Antti Erkinjuntti pelattiin läpi pitkällä - ja paitsiolta haiskahtaneella - avauksella. Häirittynä laukaus jäi heikoksi, ja seurauksena oli rangaistuslaukaus. Juvonen torjui helpohkosti Erkinjuntin veivauksen.

Tapparan takaa-ajo vaikeutui, kun ensin David Kolomatis koukki itselleen hyökkäyspään aloituksen jälkeen jäähyn. 42 sekuntia myöhemmin Pekka Saravon purkukiekko lipsahti katsomoon, ja kotijoukkue joutui kahden miehen alivoimalle. Pari minuuttia aikaisemmin Pelicansin vastaava tilanne jäi viheltämättä. Samassa yhteydessä Pelicans otti aikalisän.

Tapola oli eri mieltä raitapaitojen vihellyksistä.

− Jotenkin tuntuu aika kohtuuttomalta. Toisessa erässä meidän painostusjaksojen aikana oli vastustajalla pilvin pimein samanlaisia koukkuja ja huitomisia, joista meidän pelaajat saivat jäähyjä.

− Ei mennyt mielestäni tänään putkeen tuomareiden toiminta.

Pelicans sai hurjan pyörityksen aikaiseksi ylivoimalla, ja Elmeri Kaksonen lahjoitti hasardisyötöllään lahtelaishyökkääjän läpiajoonkin. Metsola kuitenkin löysi totutun torjuntavireen oikeaan aikaan, ja Tappara kesti alivoimat.

Pari minuuttia ennen loppua Tappara otti aikalisän ja lähti hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia. Vaarallisia laukauksia kotijoukkue ei juurikaan saanut aikaiseksi, vaan kiekkoa haudottiin ja haettiin liian vaikeita poikittaissyöttöjä. Niinpä pisteet lähtivät vierasjoukkueen mukana Lahteen.

Tappion jälkeenkin Tapolalla oli uskoa omaan joukkueeseen.

− Uskon tähän työhön, mitä joukkueen kanssa teemme. Kyllä tällaisella pelillä vielä voittoja varmasti tulee.

− Kun teemme asiat vielä paremmin, niin silloin pomputkin ehkä kääntyvät meille.

» Lähetä palautetta toimitukselle