NHL-koppareiden kamppailu jumbofinaalissa

LIIGA / Ennakko
Pavelec saa vastaansa Lindbäckin. Kumpi torjuu pistepotin?
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Lahdessa koetaan finaalitunnelmaa, kun SM-liigan jumbokaksikko Pelicans ja Ilves kohtaavat lauantai-iltana. Molemmat joukkueet ovat kulkeneet varsinaista via dolorosaa. Luvassa on varmasti tiukka ottelu, kun molemmat haluavat päästä pois sarjan hänniltä. Matsissa ratkaisevaa roolia näyttelevät joukkueiden NHL-maalivahdit.

Aiemmat kohtaamiset ovat tämän kauden osalta tasan. Ilves voitti ensimmäisen ottelun Tampereella, ja lahtelaiset taas ottivat kotivoiton lokakuun puolessavälissä. Molemmissa otteluissa maaleja nähtiin rutkasti. Ensimmäinen kohtaaminen päättyi 5-4, kun taas seuraava vastaavasti 4-3.

Pussinokat ovat toteuttaneet nyt useamman pelin samalla surullisella kaavalla. Joukkue aloittaa ottelun hyvin, pelaa vielä ensimmäisen erän kelvosti ja saavuttaa jopa johtoaseman. Sitten joukkueen pelaaminen lakkaa. Vastustajan tasoittaessa lahtelaisilta loppuu yritys, itseluottamus ja virta, jolloin hanakammin voittoa hakeva vastustajajoukkue kaahaa ohi. Tiistain JYP-ottelussa lahtelaiset johtivat peliä kolmeen otteeseen, mutta jyväskyläläiset tulivat joka kerta tasoihin ja lopulta ohi.

Bluesia vastaan Pelicans kaatui turhaan jäähyilyyn. Joukkueen päästettyä kaksi maalia alivoimalla ja yhden siirretyn rangaistuksen aikana, on selvää ettei erikoistilannepeli ole juuri uomissaan.

Mitä keinoja avauksiin?

Ilveksen ongelmat ovat olleet syöttöpelissä, mikä näkyi myös torstaina, kun KalPa tyrmäsi tamperelaisjoukkueen. Ilves tyytyy kuskaamaan paljolti kiekkoa, eikä annetuissa syötöissä ole tarkkuutta taikka voimaa tarpeeksi. Kiekon ylöstuominen tuottaa Ilvekselle vaikeuksia, kun avauspeliä ei pystytä käyttämään, ja pikkumusta joudutaan punnertamaan ylös yhden miehen voimin. Pelicans yrittää varmasti tulla mahdollisimman kovaa Ilveksen iholle ja tehdä ottelun ensimmäisen osuman. Tämä voi jättää Ilves-pakistolle mahdollisuuden syöttää kiekko nopeasti eteenpäin ja parantaa näin ylöspäin lähtöä.

Lauantai-illan jumbofinalistien aiemmissa kohtaamisissa parhaimmat pistemiehet ovat olleet Ilveksen Masi Marjamäki, tehoin 2+1, ja Pelicansin Pekka Jormakka puolestaan tehoilla 1+2. Toista tehomiehistä ei nähdä kentällä, kun Marjamäki huilaa nivusvammansa takia.

Molempien joukkueiden valmentaja-asioita on spekuloitu viime aikoina. Tässä ottelussa merkityksensä on myös sillä, että mokaako jompikumpi joukkue pahasti. Kai Suikkasella ja Raimo Helmisellä on tilaisuus yrittää motivoida pelaajansa parhaaseen mahdolliseen iskuun merkittävässä ottelussa.

Kokoonpanot ovat joukkueilla pysyneet ennallaan. Kotijoukkueen riveistä puuttuvat Jonas Junland, luultavimmin Angelo Esposito, Peliitoissa vieraileva Joonas Hurri ja Joni Isomäki. Ilvekseltä puuttuu Marjamäen lisäksi kentältä luultavimmin puolustajat Teemu Kesä, Konsta Mäkinen ja Miro Hovinen.

 

Seuraa Heitä

Ondrej Pavelec #31 |

Maalivahti

Jets-vahti on pelannut nyt kaksi kokonaista matsia Pelicans-nutussa. Kumpikaan otteluista ei ole ollut vielä täydellisen tahraton suoritus. Kantanut kuitenkin lahtelaisia hätäpaikoissa. Kontrolloi torjuessaan vetoja tyylikkäästi sinne, minne ne haluaa.

Anders Lindbäck #39 | Brynäs

Maalivahti

Toinen osapuoli taistelukaksikosta. Isokokoinen ruotsalainen peittää hyvin ja antaa Ilvekselle mahdollisuuden pisteisiin. Välillä saattaa päästää helpohkoja maaleja, mutta vastaa hyvillä pelastuksillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle