Jatkuuko JYPin nousukiito?

LIIGA / Ennakko
Hämeenlinnan Pallokerho saa vastaansa viiden ottelun voittoputkelleen jatkoa havittelevan JYPin. HPK joutuu lähtemään otteluun uusin ketjuin, kun liikenne sairastuvalla käy molempiin suuntiin.

Kuntokäyrät

HPK:n maaottelutaukoa edeltänyt voittoputki katkesi tiistaina Oulussa tunteita herättäneessä ottelussa. Tiistain tapahtumat on matkalla nollattu, vaikka Kerho palasi kotiin vasta keskiviikkona aamuyöllä.

- Joukkuetta mitataan tällaisissa tilanteissa, joissa muutoksia tulee. Urheilussa se, joka kestää tällaisia tilanteita, voittaa. Pitää pystyä mukautumaan, HPK-luotsi Jukka Rautakorpi summaa asetelman.

Kärpät-ottelun avausminuutilla sattunut loukkaantuminen pitää laitahyökkääjä Joonas Vihkon poissa kaukalosta. Vihko on ollut yksi joukkueen avainpelaajista yhdessä tutkaparinsa Ville Viitaluoman kanssa maaottelutaukoa edeltäneissä otteluissa.

JYPin runkosarja on ollut kahtiajakoinen. Tuloksettoman alun jälkeen viimeinen kuukausi on sujunut voitokkaasti.

Edellinen ottelu SaiPaa vastaan alkoi JYPiltä jokseenkin surkeasti. Joukkue ei ollut hereillä ottelun alussa. Vasta maalivahdin vaihto Pekka Tuokkolan tultua Sinuhe Wallinheimon tilalle, sekä ketjujen täydelliset muutokset avasivat tuossa ottelussa solmun.

Uusittu troikka Steve Kariya - Tuomas Vänttinen - Jani Tuppurainen toimi SaiPaa vastaan hyvin; samaan ketjuun oli koottu tämän hetken kolme kuuminta JYP-hyökkääjää. Valmentaja Risto Dufva saattaa tosin palata torstaina vanhoihin tuttuihin koostumuksiin heti perään, joten nähtäväksi jää jatkaako kolmikko Hämeenlinnassa.

Ratkaisun paikat

JYPin viiden ottelun voittoputki on ollut seurausta siitä, että joukkue on palannut tekemisessä perusasioihin: perinteisen tiukka viisikkopuolustus, korkealta karvaus ja nopeat vastahyökkäykset. Tuon kokonaisuuden toimiminen on laskenut jäähymääriä selvästi, minkä seurauksena tulostakin on tullut.

- JYP on hyvin pystysuunnassa liikkuva joukkue. Se on ehdottomasti yhtä hyvä joukkue kuin viime kaudella, vaikkei alkukaudella olekaan ollut tasollaan. Meidän on kuitenkin ollut tietyllä tavalla helpompi pelata kiekon pitämiseen pyrkiviä joukkueita vastaan, Rautakorpi kommentoi vastusta.

SaiPa-ottelu osoitti JYPin vaikeudet pitäytyä peruspelaamisessa. HPK:n pelityyliä vastaan haahuiluun on vielä vähemmän varaa. Myös HPK:n on syytä välttää turhia ylikierroksia alussa, vaikka Oulun turha reissu jättikin näytönhaluja.

- Tässä sarjassa on pelattu ja pelataan yhden maalin erosta, Rautakorpi toteaa.

Kokoonpanot

HPK laittaa ruletin pyörimään Vihkon loukkaantumisen myötä.

- Ei aivan päästä pelaamaan parhaalla kokoonpanolla, vaikka lähellä se olikin. Niko Nieminen siirtyy Vihkon paikalle Viitaluoman ketjuun, ja Joonas Kemppainen pelaa Miikka Männikön ja Janne Laakkosen kanssa. Jyrki Louhi palaa keskushyökkääjän rooliin, Rautakorpi kertoo.

Jokerikausien jälkeen kotikaupunkiinsa palannut Louhi on joutunut pelaamaan pienempiä minuutteja erilaisissa täsmärooleissa. Louhen mukaan vähäisessä peliajassa on ollut sulattelemista, mutta vastuutehtävä hoidetaan ammattimiehen ylpeydellä.

- Rooli on vaikea, sillä peliaikaa ja sellaisia onnistumisia, joilla yleensä pelaajaa mitataan, ei ole tällä kaudella tullut. Roolissa pitää tavoitella toisenlaisia onnistumisen tunteita, ja niitä on tullutkin, Louhi toteaa.

- Nuorten pelaajien kanssa pelaamme erilaisten asioiden voittamisesta. Pelaajana ei kuitenkaan suoranaisesti nauti siirroista ketjuista toiseen. Valmennuksen kanssa asiasta on puhuttu avoimesti. Rehellisesti sanottuna jossakin toisessa joukkueessa en tällaisella paikalla olisi yhtä valmis pelaamaan.

Iloisin uutinen hämeenlinnalaisittain on puolustaja Kai Syväsalmen paluu kaukaloon, joka näillä näkymin tapahtuu torstain ottelussa ellei aamuharjoítus osoita muuta. Syväsalmen pelaaminen tietää penkkikomennusta todennäköisimmin Aleksi Holmbergille, vaikka mies olikin näkyvässä roolissa Oulussa maalilla ja syötöllään.

JYPille viikko toi huonoja uutisia Jyrki Välivaaran joutuessa olkapääleikkaukseen ja sen myötä pitkälle toipumisjaksolle. Muuten JYP saa jalkeille vakiokokoonpanonsa.

Nähtäväksi jää jatkaako JYP torstain ottelussa samoilla ketjukoostumuksilla kuin voitokkaassa SaiPa-ottelussa. Maalivahtitilanne on yhtä suuri kysymysmerkki. Loukkaantumisestaan toipunut Pekka Tuokkola on tehnyt vahvan paluun, mutta Wallinheimo kilpailee pelipaikasta tasaväkisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle