JYP taisteli avausvoiton

LIIGA / Raportti
Viisi ottelua siihen tarvittiin, ennen kuin JYP vihdoin poistui kaukalosta voittajana kaudella 2009-10. Kamppailu olisi voinut päättyä toisinkin, mutta Filip Riskan hieman onnekas avausosuma vapautti kotijoukkueen.

JYP tuli kamppailuun juuri niin hermostuneesti kuin odottaa saattoikin. Neljä tappiota niskassa ei voi olla näkymättä.

- Ensimmäinen erä oltiin rentoja kuin rautakanki, lohkaisi päävalmentaja Risto Dufva selvästi huojentuneena.

Kuten ennakkokaavailuissa arvioitiin, avausmaalilla oli tavallista isompi merkitys. Jos sen olisi tehnyt HPK, ottelun käsikirjoitus olisi saattanut olla aivan toinen.

- Vähän onnekkaasti pomppi se Riskan maali. Ottelussa oli hyvä intensiteetti. Avauserässä oltiin hyvin pelin päällä ja toisessa vielä paremmin. Pienestä nämä ovat kiinni, olisi voinut pomppia meillekin, analysoi HPK:n käskyttäjä Jukka Rautakorpi.

Vastuuta pitää ottaa, kun sitä annetaan

Avausosumaa edelsi illan JYP-sankarin Sami Vatasen hieno kiekon ylöstuonti. Tästä maalista hän ei vielä tehomerkintöjä saanut, mutta toisessa erässä lopulta heilahti. Ajassa 35.38 nuori ykköskentän puolustajalupaus iski ylivoimalla SM-liigauransa ensimmäisen maalin.

- Kyllähän sitä on tuossa jo ehtinyt toivoa. Noin kolmisenkymmentä kutia siihen tarvittiin. Päästiin alueelle, Louhivaara antoi siihen hyvään paikkaan maalin eteen. Ei sen paremmasta paikasta voi enää lämätä, Vatanen kertasi tähtihetkeään.

Osumaa ennen HPK oli lähellä tasoittaa lukemiksi 1-1, kun se pelasi kahden miehen ylivoimalla. Videotarkistuksen perusteella maalia ei kuitenkaan hyväksytty. Tämän hetken Rautakorpi näki ottelun kulminaatiopisteeksi.

- Yläputkeen taidettiin saada kiekko. Siinä 5-3-ylivoimalla tasoitus olisi pitänyt tehdä, mutta olisi tarvittu siirtelyn sijasta vetojakin, valmentaja manasi.

Vatasen osuman jälkeen Kerhon peli meni raiteiltaan. Joukkueesta ei voi nostaa juurikaan esille erityisen hyvin pelanneita yksilöitä. Sen sijaan konkarikaartin Jukka Laamanen ja Marko Tuulola kävivät ihmeen kuumana etenkin päätöserässä. Näin he pilasivat joukkueensa viimeisenkin mahdollisuuden pistesaaliiseen.

JYP rankaisikin vielä kolmannen kerran loppuminuuteilla pelatessaan 5-3-ylivoimaa. Antti Virtanen ampui Vatasen lähettämän paluukiekon verkon perukoille. Tämä oli Virtaselle ja toisen syöttöpisteen saanelle Tuomas Pihlmanille vasta ensimmäinen tehomerkintä kuluvalla kaudella.

Ajattelun aihetta

Ottelussa jaettiin todella runsaasti jäähyjä. Toki osa oli melkoisen heppoisesti vihellettyjä, mutta seassa oli paljon kurittomuudesta ja myöhässä olemisesta aiheutuneita. Siinä missä JYPin pakit - lähinnä Olli Malmivaara ja Kalle Koskinen - tuntuivat olevan potkun jäljessä, oli HPK:n valmennujohdolla vaikeuksia pitää pelaajansa pois pikku koiruuksista.

Runsas jäähymäärä ei kuitenkaan latistanut tunnelmaa JYP-leirissä. Dufvan paluu yksinkertaisten asioiden korostamiseen tuotti tulosta.

- Tehtiin sellainen taktinen veto ennen peliä, että sovittiin maalivahdin ottavan kiekkoja kiinni, puolustajien puolustavan sekä hyökkääjien hyökkäävän ja puolustavan.

- Siellä oli nyt paljon hyviä asioista, kuten Turo Asplundin hyvin mennyt ensimmäinen liigapeli ykkösen sentterinä, Wallarin hyvät otteet maalilla, Jyrki Välivaaran tärkeä paluu ja tietenkin Vatasen ensimmäinen liigamaali, Dufva jakoi kiitosta.

JYP jaksoi taistella alivoimansa uhrautuvalla pelityylillään. Niinpä hämeenlinnalaisten tehottomuus tuntuu jatkuvan, vaikka edellisessä kamppailussa tehdyt maalimäärät muuta antoivat olettaakin.

Seuraavan kerran HPK saa yrittää maalintekoa torstaina, kun se saa kotona vieraakseen Pelicansin. JYP matkustaa tuolloin Raumalle tiirikointi mielessään.

» Lähetä palautetta toimitukselle