Kalakukko maalihanojen tukkeena?

MESTIS / Ennakko
Mestiksen runkosarjan toiseksi viimeisessä tv-pelissä saattaa kohdata tuleva pudotuspelipari. Kotiedulla jatkopeleihin lähtevä KalPa on saanut pelinsä hyvään järjestykseen ja on niukka suosikki matkapelissäkin, sillä kotijoukkue Ahmat on tuskaillut maalinteon kanssa. Paikkoja hyvinkääläisillä on ollut, joko olisi onnistumistenkin vuoro?

Ahmakannattajat toivovat, että fraasissa kolmas kerta toden sanoo olisi totuuden siemen. Savossa uskotaan, ettei kahta ilman kolmatta. Kumpi on oikeassa?

Ahmoille kausi on ollut odotuksiin nähden menestys vaikeaa helmikuuta lukuunottamatta. Urheilukanavan kuvaajien edessä joukkue on kuitenkin ollut vaisu. Vaikka kärkikaksikko Jukurit ja KooKoo ovat kovimpia mahdollisia vastustajia, ei kaksi tappiota yhteismaalein 2-10 ole ollut läheskään parasta Ahmoja. Ahmamieliset toivovatkin, että kolmannen mahdollisuuden saanut joukkue onnistuisi näyttämään tavallista laajemmalla katsojakunnalle hieman aiempaa paremmin osaamistaan.

KalPan kannattajat ovat saaneet olla huomattavasti tyytyväisempiä omiensa kuvaruuduista näkyneisiin otteisiin. Vierasvoitossa TuTosta ja kotivoitossa Kiekko-Vantaasta ei ole moittimista. Tv-voittoputkea olisi hyvä jatkaa.

Savolaisryhmän panoksena runkosarjan lopussa on mahdollisuus nousta kolmanneksi Kiekko-Vantaan ohi, mutta käytännössä jo varmistuneen kotiedun myötä tärkeysjärjestyksessä lienee ylimpänä omien kuvioiden hiominen kuntoon jatkopelejä varten. Kolmanneksi tai neljänneksi sijoittumisella ei juurikaan eroa ole, sillä tulevan vastustajan ennakoiminen on erittäin vaikeaa sijojen 5-7 tasaisuuden takia.

KalPan syksyn ja talven suoritusta voisi luonnehtia tasaisen epätasaiseksi. Suoritustaso on välillä vaihdellut, mutta savolaiset ovat silti pysytelleet läpi kauden nykyisen neljännen sijan tuntumassa. Kevään puolella joukkueen otteluiden maalimäärät ovat selvästi laskeneet tiivistyneen puolustuspelin ansiosta, ja KalPa on ollut helmikuussa varsin hyvässä iskussa.

Lauantaina kuopiolaiset ottivat 2-0-kotivoiton Vaasan Sportista, ja Ari Luostarisen kauden neljäs nollapeli kertoo KalPa-vahdin hyvästä torjuntavireestä, mikä ei ole erityisen hyvä uutinen tehottomuudesta kärsineelle Ahmoille. Luostarinen jatkaa KalPa-maalilla myös Hyvinkäällä, sillä joukkueen tapana on ollut vaihtaa veräjänvartijaa aina tappion jälkeen.

Peto kahleissa

Kotijoukkue Ahmoja voisi luonnehtia joukkueeksi, jonka piti taistella tiukasti pudotuspelipaikasta, mutta joka varmistikin jatkopelikelpoisuutensa jo neljä kierrosta ennen runkosarjan päättymistä pitkälti sen takia, että omista kasvateista koostuva ykkösketju on tehnyt kaukalossa lähes mitä tahtoo. Viime viikkoina ei kuitenkaan Miikka Jäskestä, Juha-Pekka Loikaksesta ja Jukka Penttisestäkään ole ollut sateentekijöiksi maalinteon takutessa pahasti. Lähes neljän maalin keskiarvolla vastustajan maalivahteja kurittaneelle joukkueelle viisi tehtyä maalia viidessä pelissä on todella vähän.

KalPa-ottelu on Ahmoille sikäli tärkeä, että hyvinkääläisryhmä tarvitsee lisäpisteitä pysyäkseen kuuden parhaan joukossa ja välttääkseen Jukureiden tai KooKoon kohtaamisen play offseissa. Vastaan asettuvat Hyvinkäällä tv-pelin jälkeen vielä Kiekko-Vantaa, Jukurit ja Sport, joten lähtökohdat ovat kaikissa peleissä aika lailla samat. Tasaisia vääntöjä, joihin Ahmat lähtee haastajana, mutta joiden voittamiseen on kotikaukalossa täydet mahdollisuudet. Loppukauden suunnan ratkaiseekin pitkälti maalijyvän löytymisen ajankohta, sillä kärkijoukkueiden kukistamiseksi Ahmoilla ei ole varaa maalinteon kanssa tuskailuun, vaan onnistumisia täytyisi saada alle ja löytää sitä kautta kadoksissa ollut erinomainen pelivire.

Paniikkinappulan painamiseen Hyvinkäällä ei vaisummasta jaksosta huolimatta liene syytä, sillä Ahmat on pystynyt luomaan varsin paljon maalipaikkoja. Etenkin viikonlopun Hokki-pelin kolmannessa erässä Ahmoilla oli rutkasti epäonneakin, kun vastustajan maalivahdin loistotorjuntojen lisäksi tolpatkin olivat maalinteon esteenä.

Apua voitottoman putken katkaisemiseen Ahmat saa hiljalleen parantuneesta pelaajatilanteesta. Varmaotteisesti torjunut maalivahti Sami Kitinprami lienee jo täydessä iskussa saatuaan yhden pelatun ottelun tililleen pitkän sairastelun jälkeen, ja hyökkäyksessä valmentaja Janne Tormosella pitäisi olla sairasteluiden, loukkaantumisten ja pelikieltojen jälkeen ensimmäistä kertaa helmikuun aikana täydet neljä ketjua käytössään. Hokkia vastaan jäällä olivat pitkäaikaispotilaita Marko Fromia ja Aki Elomaata lukuunottamatta jo kaikki muut paitsi kuumetta potenut hyökkääjä Joni Hakonen.

Marko Fromin lisäksi Ahmojen puolustuksesta puuttuu myös kipeytyneestä nivusesta kärsinyt Kim Sjöblom, joten kotijoukkue joutuu lähtemään peliin vain viidellä puolustajalla.

KalPan pakiston puutelistalla on pitkään sivussa olleen Jyrki Tirkkosen lisäksi joukkueen pelaajavalmentaja Veli-Pekka Pekkarinen, mutta savolaiset saavat jalkeille täydet kolme pakkiparia A-juniori-ikäisen Joni Kotilaisen täyttäessä työesteisen Pekkarisen paikan.

Päivitetty 24.2. klo 16.40

» Lähetä palautetta toimitukselle