Miettinen veivasi lisäpisteen KalPalle

KalPa vei onnenkin avustamana avauserän 2-0, mutta Ahmat nousi maalintekijätilaston kärkeen siirtyneen Juha-Pekka Loikaksen johdolla peliin mukaan. Ottelun jälkimmäinen puolisko meni lähes pystypainiksi päätuomarin menetettyä kontrollin peliin. Jatkoajalla kauden avausosumansa tehnyt Tatu Miettinen ratkaisi taiston savolaisten eduksi.

Jatkoajan ennakossa mainittu maalipörssin kärkikaksikon kohtaaminen ei toteutunut, sillä kylkensä loukannutta KalPan Marko Ahosiltaa ei kaukalossa nähty. Joukkueensa seuraavassa ottelussa KJT:tä Ahosilta kuitenkin palannee jo tositoimiin. Vielä noin viikon ajan kuopiolaisilta on sivussa myös Ville Luoma.

Ottelun avauserä oli erikoinen. Kotijoukkue Ahmat loi parhaat maalipaikat, mutta varsin onnekaskin KalPa teki erän molemmat maalit.

Kuopiolaiset eivät onnistuneet ensimmäisen kymmenen minuutin aikana luomaan yhtään vaarallista maalipaikkaa, eikä vierasjoukkueen ensimmäinen ylivoimakaan ottanut sujuakseen. Lukemat taululla vaihtuivat silti 0-1:een, kun puolustaja Juho Kuronen vispasi kiekon siniseltä maalin suuntaan, ja kiekko muutti suuntaansa jostain – ilmeisesti jonkun pelaajan selästä – ja livahti maaliin.

Myös toisen ylivoimansa aikana KalPa onnistui maalinteossa, ja sillä kertaa varsin ansaitusti. Ahmojen maalivahti Patrick Machreich tipahti jäihin yllättävän aikaisin, ja maalin kulmalla syöttöpaikkaa etsineellä Antti Riekkisellä oli helppo työ laukoa kiekko etuylänurkasta sisään.

Erän lopulla Ahmat oli pariin otteeseen kuitata KalPan onnenkantamoisen, mutta vierailijoiden maali varjeltui. Lähinnä kavennus oli, kun Raine Pulkkisen laukaus muutti suuntaa KalPan Antti Riekkisen luistimesta. KalPa-vahti Juha Kauhanen ei tilanteeseen ehtinyt reagoida, mutta lähes tyhjän maalin sijasta kiekko kilahti keskelle tolppaa.

Erätauon jälkeen KalPalla oli pariin otteseen mahdollisuus sanoa hyvästit ja lähteä karkumatkalle, mutta edes neljän minuutin ylivoimapeli ei kolmatta maalia tuottanut. Antti Hintikalla olisi ollut jo tyhjä maali, mutta hänen aikailunsa takia Machreich ehti eteen. Vierailijat ehtivät myös hyökkäämään kolmella yhtä vastaan, mutta Vesa Reinikaisen syöttö viipyi liian kauan.

Kun ei maali Savon miehille kelvannut, tasoitti Ahmat pelin parin minuutin sisään tekemillään osumilla. Juha Kaunismäki avasi lopulta kauden maalitilinsä ohjaamalla maalin edestä Miikka Jäsken syötön maalin kattoon, ja hetkeä myöhemmin Pasi Tamminen laukoi siniviivalta Janne Lehtisen aloitusvoiton jälkeen kiekon ohi maskissa olleen Kauhasen.

Loikas maalitilaston kärkeen

Ahmojen oman pään virheestä seurasi KalPan 3-2-johtomaali. Puolustaja Juha Alastalo katkaisi purkuyrityksen siniviivalla ja jatkoi kiekon maalille, josta Sami Simonen pääsi lyömään sen ohi Machreichin.

Ahmat sai erinomaisen tasoitusmahdollisuuden, kun savolaisten Antti Riekkinen iski nyrkillä Turo Virtaa ja sai komennuksen suihkuun. Kotijoukkueen viiden minuutin ylivoima ei ottanut sujuakseen alkuunkaan, mutta jo monesti tällä kertaa nähty kuvio toi 3-3-tasoituksen. Juha-Pekka Loikas kiihdytti keskeltä läpi Jukka Penttisen oikea-aikaisesta avauksesta ja höpötti maalivahdin.

Kolmas erä muistutti enemmän pystypainia kuin jääkiekkoa, kun täysin ottelun käsistään päästänyt päätuomari Aleksi Rantala istutti nahinoivia pelaajia aitiossa 13 kaksiminuuttisen verran.

KalPa pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla minuutin ja 39 sekuntia ja sai aikaiseksi pari tulista laukausta ja kunnon mylläkän Ahmojen maalille, mutta muutoin melko epävarmasti torjunut Patrick Machreich venyi hyvin kiekkojen eteen.

Vierasjoukkueen neljäs osuma oli siitä harvinainen tapahtuma päätöserään, että joukkueet pelasivat täysin miehityksin. KalPa karkasi toistamiseen ottelussa kahden miehen ylivoimahyökkäykseen ja onnistui nyt myös maalinteossa. Machreich torjui Jarno Niinimäen laukauksen, mutta kiekko kimposi Ahmojen Pasi Tammisesta takatolpalle, josta Tuomo Litmanen sai helposti iskeä johtomaalin.

KalPan valmentaja Mika Pieniniemen viivyttely vaihtotilanteissa kostautui pian johtomaalin jälkeen. Joukkue pelasi jo yhden miehen alivoimalla, kun jo aikoja sitten keltapaitoja aikailusta huomauttanut päätuomari Rantala lopulta antoi kaksiminuuttisen pelin viivyttämisestä. Ylivoimalla Ahmojen Turo Virta toi kiekon alueelle, ja häneltä pelivälineen saanut Juha-Pekka Loikas laukoi etuyläkulmaan kauden 14. maalinsa, jolla hän siirtyi maalintekijätilaston kärkipaikalle.

Jatkoajalla Rantala tuomitsi Ahmojen 13. kaksiminuuttisen Olli Korkeavuorelle koukkaamisesta, ja KalPa tuplasi ottelusta saamansa pistepotin ylivoimaosumallaan. Samuli Suhonen laukoi, ja Tatu Miettinen ujutti irtokiekon etukulmasta maaliin.

Pilli soi – peli sekaisin

- Ensimmäinen erä oli meiltä onnekaskin, sillä Ahmoilla oli tasakentällisin paremmat maalipaikat. Toisessa erässä alkoi pelin rikkonaisuus, ja loppujen lopuksi erikoistilanteet ratkaisivat ja rangaistukset nousivat pääosaan, totesi KalPan valmentaja Mika Pieniniemi.

Tuomaritoimintaa Pieniniemi ei lehdistötilaisuudessa kommentoinut, mutta jututti sen sijaan päätuomari Rantalaa parin minuutin ajan ottelun jälkeen.

KalPan joukkue oli hyvin tasainen. Viidestä maalista huolimatta ainoa kahteen tehopisteeseen yltänyt oli laitahyökkääjä Jarno Niinimäki (0+2), joka hänkin oli odotuksiin nähden yllättävän vaisu. Jatkoajan kolme tähteä saa Sami Simonen (1+0), joka jäähytalkoiden keskellä malttoi pysyä rangaistusaition ulkopuolella, vaikka leukakin taiston tuoksinassa aukesi.

- Kun KalPan tasoinen joukkue saapuu vieraaksi, niin jotain taikatemppuja yritetään tehdä. Ensimmäisessä erässä onnistuttiinkin, mutta Kauhanen napsi joten kuten kiekot kiinni. Hieno esitys, kun KalPan 2-0-johto otetaan kiinni, mutta turhia jäähyjä otamme vieläkin vähän liikaa, Ahmoja luotsaava Janne Tormonen sanaili.

Juha-Pekka Loikas (2+0) sai kolme tähteä myös edellisessä kotiottelussa, mutta eipä kotijoukkueen kannalta erittäin tärkeiden 3-3- ja 4-4-maalien viimeistelijää vähemmille tähdille nytkään voi jättää. Parasta kauttaan pelaava puolustaja Pasi Tamminen (1+1) oli jälleen tehokas myös hyökkäyspäässä. Joukkueen tuorein jäsen, laitahyökkääjä Petri Koskinen toi Janne Lehtisen ketjuun aimo annoksen voimaa ja vauhtia.

Maalivahtien torjunnat eivät anna melko tasaisesta pelistä täysin oikeaa kuvaa, sillä kotijoukkueen Patrick Machreichille kiekon pysäytyksiä merkittiin peräti 43, kun virkaveli Juha Kauhanen selvisi 22 merkinnällä. Komeasta torjuntamäärästä huolimatta Machreichin piikkiin voi laskea pari takaiskuosumaa.

Bluesiin siirtynyt Sami Heinonenkaan ei ollut Ahmoja täysin hylännyt, vaan seurasi joukkueen esityksiä katsomon puolelta.

Päätuomari Aleksi Rantala vihelsi kauden pohjanoteerauksen Hyvinkään hallissa. Sieltä täältä ilman selkeää linjaa vihellellyt Rantala aiheutti sen, että kaukalossa tuskin kukaan tiesi, mitä siellä sai tehdä, ja tunteet kuumenivat. Tuomaristo ei myöskään löytänyt kertaakaan aloittajaa tai syyllistä nahinoista, vaan tapahtumista riippumatta tuomiona oli salomon.

Hyvinkääläisittäin ilahduttavaa oli, että katsojia oli toistamiseen yli 700.