Tv-kammoinen Ahmat savolaisten talutusnuorassa

KalPa-ottelun piti olla Ahmoille näytön paikka aiempien heikkojen tv-esitysten jälkeen, mutta jo totuttuun tyyliin Ahmoilla meni lähes kaikki pieleen heti alusta alkaen. Kauden parasta vieraskiekkoaan pelanneet kuopiolaiset naatiskelivat vapautuneesti nelosketjunsa johdolla itsensä peräti kuuden maaliin johtoon, ennen kuin Ahmat kavensi lopun lohdutusosumillaan loppulukemiksi 3-7.

Urheilukanavan tv-ottelut ovat olleet Ahmoille lähes uskomatonta tervanjuontia. 19 pelatusta kotipelistä on televisioitu kaksi, ja samaiset kaksi ottelua ovat olleet tuloksellisesti Ahmojen heikoimmat. Loput 17 ottelua ovat sujuneet paremmin.

Hyviäkin uutisia on ahmalaisittain. Ainoa televisioitu vieraspeli oli sentään vain kauden toiseksi huonoin.

Kotikatsomon suuret toiveet alkoivat vaihtua epätoivoksi jo reilun parin minuutin pelin jälkeen. Joukkueiden nelosketjut olivat ensimmäistä kertaa jäällä, ja Ahmojen junioripitoinen koostumus sai olla heti vastaanottavana osapuolena KalPan avatessa maalitilinsä. Tuomo Litmasen näppärä syöttö selin laidasta vapautti Henri Huohvanaisen yksin maalille, eikä KalPa-laituri epäonnistunut.

Ahmatkin oli päästä peliin mukaan, mutta puolustaja Samuli Suhonen oli eri mieltä. Suhosen erinomainen pitkä syöttö vapautti KalPan kahdella miehellä Ahmojen Tuomo Hirvosta vastaan. Tuomo Litmanen syötti ja Simo Vidgrenin jäänuoliainen liukui ahmavahti Sami Kitinpramin ohi takatolppaa hipoen.

Pelkästään hyviä pelejä Hyvinkäälle tulonsa jälkeen torjunut Kitinprami ei ollut syyllinen kahteen ensimmäiseen takaiskuun, mutta parin hyvin torjutun paikan jälkeen raahelainenkin joutui toteamaan, ettei tainnut olla kaikkein paras päivä. Suvereenisti avauserää hallinnut KalPa pääsi erätauolle kolmen maalin johdossa, kun Jarno Niinimäen rannelaukaus ahmapakki Lauri Mattilan jaloista upposi maaliin helpohkosti.

Nöyryytetty Ahmat palasi erätauolta kaukaloon sisuuntuneena, mutta hyvä tsemppivaihde valui hukkaan kuopiolaisten onnistuttua maalinteossa jo neljännen kerran taas heti erän alussa. Tatu Miettisen oivaltava poikittaissyöttö antoi puolustaja Samuli Suhoselle tilaa nousta ylivoimalla, ja KalPan tehopakki tykitti pelivälineen ohi Kitinpramin.

Hirvosen erä maalitykkinä

KalPan nopean avausosuman jälkeen Ahmat alistui ja turhautui, ja savolaiset saivat naatiskella kaukalossa mielin määrin. Kotijoukkueen tukala asema ei ainakaan helpottunut Miikka Jäsken kostohuidottua itsensä kaksiminuuttiselle ja urputettua vielä 10 minuutin käytösrangaistuksen päälle.

Sen lisäksi että KalPa oli parempi, oli sillä onneakin matkassa. Pelin pyöriessä Ahmojen puolustusalueella menetti Jani Bäf kypäränsä, ja jäähyn pelossa Bäf joutui luistelemaan kohti vaihtoaitiota ottamatta osaa peliin. Savolaisvierailija hyödynsi lahjaksi saamansa hetkellisen miesylivoiman heti, ja Jarno Niinimäen hyvästä syötöstä maalille noussut puolustaja Antti Hintikka laukoi numerot jo 0-5:een.

Loppuerän Havaiji-surffailussa Ahmatkin sai maalitilinsä auki. Puolustaja Pasi Tamminen pääsi vapaasti lämäämään kiekon ensimmäistä kertaa KalPa-vahti Ari Luostarisen taakse Raine Pulkkisen yrityksen jälkeisestä irtokiekosta. Hetkeä aiemmin Jaakko Kolari osui ylivoimahyökkäyksestä tolppaan.

Jotteivät kotijoukkueen toiveet olisi nousseet liikaa, tuuletteli vierailija vielä kahdesti ennen erätaukoa. Vapaaksi b-pisteiden väliin unohtunut Henri Huohvanainen lämäsi illan toisen osuma tolppaa hipoen, ja ja paria minuuttia myöhemmin Saku Kekäläisen laukaus livahti ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Kitinpramin taa melko helposti.

Ahmat vaihtoi seitsemästi antautumaan joutuneen Kitinpramin Tommi Pärmäkoskeen. Paikallinen maalivahtilupaus olisi ehkä kannattanut vaihtaa maalille aikaisemminkin, sillä Pärmäkoski toi mukanaan lamaantuneille Ahmoille hieman paljon kaivattua hyvää tuuriakin. Ensin Pärmäkoski teki upean pelastuksen heittäytymällä, ja heti perään Jani Väänäsen yritys kilpistyi maalikehikkoihin.

Kolmas erä oli vaihteeksi kotijoukkueen heiniä KalPan pelailtua enää puolivaloilla. Puolustaja Tuomo Hirvonen iski neljän minuutin välein kauden ensimmäisen ja toisen maalinsa, ja lopputulokseksi saatiin 3-7. Molempien maalien syntyessä KalPalle oli tulossa siirretty rangaistus, jälkimmäisellä kerralla jopa kaksi.

"40 minuuttia kauden parasta KalPaa"

KalPan paras hyökkäysketju oli Tuomo Litmasen johtama nelonen, joka voitti osuutensa puhtaasti 3-0. Puolustajista kahdessa parissa urakoinut Samuli Suhonen tuki hyökkäyksiä näkyvästi ja tehokkaasti. Loisteliaan vierasryhmän heikoin lenkki oli Tatu Miettisen ketju, joka maalijuhlista huolimatta hävisi osuutensa 1-2.

- Tänään oli 40 minuuttia kauden parasta, tosi hyvin hyökättiin, kiekko liikkui, haastettiin. Tuli paljon laukauksia, taisi olla yhteensä ensimmäisessä ja toisessa erässä yli viisikymmentä. Osa maalille ja osa ei, mutta se on hyvä määrä. Täytyy pystyä pitämään tasapaino hyökkäyksen ja puolustuksen suhteen täydet 60 minuuttia, siinä on tärkein oppi viimeisiin runkosarjan peleihin, KalPan valmentaja Mika Pieniniemi pohti.

Jatkoajan otteluennakossa mainittiin, ettei Ahmoilla ole vielä syytä paniikkinappulan painamiseen, mutta hiljalleen saattaisi silti olla syytä ottaa jo selville nappulan sijaintia. Pudotuspelivaihe lähestyy, ja joukkueen peli on melko lailla takalukossa. Ilman pelaajien selässä lukevia nimiä joukkuetta ei tunnistaisi samaksi, joka eteni aiemmin kotihallissaan voitosta voittoon. Maalinteon tuska sentään helpotti hieman kolmen tehdyn osuman myötä.

Ahmojen luotsi Janne Tormonen on joutunut hankalaan paikkaan, kun tv-toimitus on ollut kyselemässä mietteitä aina kauden heikoimpien esitysten jälkeen.

- Näen sen niin, että tuossa oli kylmästi näiden kahden joukkueen ero tänä päivänä. En lähtisi sitä sen kummemmin kaivelemaan, tulee vain ruikuttajan maine.

- Kohtaamme vielä sellaiset huippujoukkueet kuin Vantaa, Jukurit ja Sport. Siinä on meillä vielä taikomista ennen play offeja. Yritetään saada rivejä kasaan päivä kerrallaan, Tormonen totesi.

Hieman vaisumman ottelun lomassa lipun maksaneita katsojia ilahdutettiin 16-vuotiaan Anne-Mari Brunfeldtin mallikkaalla taistoluisteluesityksellä. Tv-katsojat saivat nauttia Brunfeldtin luistelusta vain lyhyen välähdyksen verran, mutta heidän ilonaan olivat Kari "Pina" Lehtisen asiantuntevat kommentit.