Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä

Mestis-kierros: Isoja pisteitä ja tärkeitä vieraspelireissuja

MESTIS / Kierrosennakko /
Jääkiekon Mestiksen kausi jatkuu perjantaina viiden ottelun voimin, yhteensä viikonloppuna on ohjelmassa kahdeksan kiivasta taistoa. Etenkin viikonvaihteen tien päällä viettävät joukkueet pelaavat jo isoista asioista, sillä esimerkiksi viiden pinnan päässä pudotuspeleistä oleva Espoo United hakee tärkeitä pisteitä pohjoisen kiertueeltaan.

Myös keskikastin alapuolella oleva TUTO ja vankasti sarjan hännille jämähtänyt Peliitat aloittavat tänään omat vieraskiertueensa. Näiden joukkueiden lisäksi isoista pisteistä perjantaina vääntävät myös K-Vantaa ja LeKi, jotka kohtaavat kärkimittelössä.

Vaikka runkosarjaa onkin jäljellä joukkueesta riippuen 26-31 ottelua, alkavat panokset muuttua hurjemmiksi jatkuvasti. Jo 21 pisteen päässä yhdeksättä sijaa karussa olevan KeuPa HT:n osalta pullat ovat hyvin uunissa, toinen ääripää, eli sarjajumbo Peliitat puolestaan miehittää siis häntäpaikkaa, eroa sillä viimeiseen jatkopaikkaa on 11 pinnaa.

Erot ovat kasvaneet isoiksi, ja on varsin helppoa kuvitella, miten erilainen ilmapiiri on esimerkiksi mainittujen joukkueiden leirissä parin viikon päästä joulutauolla. Vireen jatkuminen ja toisaalta kirin alkaminen on suotavaa, muuten tauosta ja kolmen viikon päästä alkavasta keväästä voi tulla henkisesti pitkä.

Pysäyttääkö Espoo United RoKin liidon?

Viidettä sijaa miehittävän RoKin viime pelit ovat pelillisesti takkuilleet ja päävalmentaja Petri Karjalaisen kommentti edellisen ottelun jälkeen antaakin varsin täsmällisen analyysin tilanteesta:

− Me valmistaudutaan hyvin, työmäärä on hyvä ja liike on hyvä, mutta me hukataan ne tällä hetkellä siihen, että meidän kiekolliset ratkaisut ovat huonoja. Meillä tulee siellä paljon virheitä, jolloin siitä tulee väkisin yrittämistä.

Aiempiin kausiin verraten nyt jopa poikkeuksellisen korkealla sarjataulukossa oleva rovaniemeläispoppoo on hyväliikkeinen joukkue, joka on ollut hiukan tuuliajolla, vaikka se onkin napsinut voittoja ihan kiitettävästi. RoKin peli hajoaa eränkin sisällä herkästi eikä vastustajan rynnistystä meinata saada pysäytettyä, jonka takia meno on ajoittain todella sekavaa.

Mutta toisaalta, silloin kun RoKilla loksahtaa kaikki kohdalleen, on joukkue sarjan kärkiporukkaa. Rovaniemeläiset pystyvät polkemaan jaloilla suurimman osan uuvuksiin.

Espoo United on tällä kaudella ollut kiehtova poppoo. Alkukaudesta sekä loka-marraskuussa joukkueelle tuli tappiota isoissa rykelmissä, mutta marras-joulukuussa se ylsi jopa voittoputkeen.

Espoolaisten ainakin edellisissä kamppailuissa erikoistilannepelaaminen on noussut valokeilaan suuresti. United taipui sekä Ketterälle että KeuPa HT:lle kummankin iskiessä kaksi ylivoimamaalia juuri ratkaisevilla hetkillä.
Vastaavasti viimeisimmässä voittopelissä K-Vantaata vastaan ylivoimalla itse kaksi maalia.

Vaan mitä käy perjantaina?

IPK
5 - 3

Hyökkäysrumba ei riitä, jos omissa kolisee "jokaisesta tilanteesta"

IPK on pelannut seitsemän ottelua tauon jälkeen, ja se on onnistunut nappaamaan vain yhden voiton. Alkukaudella hyvin toiminut puolustus onkin ollut nyt aivan hukassa.

Tuorein esimerkki on tiistailta Hermes-pelistä, kokkolalaisten ensimmäinen maali. Tuomas Vartiainen marssi kolmen IPK-pelaajan keskeltä läpi ja hyökkääjä pääsikin helposti ohjaamaan maalin.

Liigaan siirtyneen Topi Piipposen verran kaventunut hyökkäys on kapea, jonka vuoksi joukkue on aidossa vaarassa pudota pudotuspeleihin vievästä junasta.

Lisäksi pakistossa näkyy Iiro Sulinin poissaolo pelottavan pahasti nimenomaan puolustussuuntaan. Joidenkin huhujen mukaan myös kapteeni Otto Huttunen pelaa loukkaantuneena.

Oli miten oli, rotaatio on ainakin nyt uhkaavan kapea.

Vierasjoukkue Peliitat vaeltaa siis kaukana pudotuspelipaikasta, eikä sen kausi ole oikeastaan missään vaiheessa saanut myötäistä tuulta purjeisiinsa. Aggressiivisesti hyökkäävän ja muutenkin hyökkäysvoittoista kiekkoa pelaavan joukkueen pelitapa ei toimi, kun omissa soi auttamatta liikaa.

Kauden 22 ottelussa kiekko on mennyt omiin peräti 96 kertaa.

Olisiko heinolalaisilla viikonloppuna iskun paikka? Monen eri osa-alueen kanssa vaikeuksissa ollut Peliitat nimittäin miehittää sarjan vierastaulukossa jopa kuudetta sijaa - kauden seitsemästä voitosta peräti kuusi on tullut keikkapeleissä.

Tilastot

Edelliset ottelut

IPK

Peliitat

17.03
JHT - Peliitat
0 - 8
07.03
LeKi - Peliitat
12 - 3
4 - 3

SaPKo herännyt - jatkaako TUTO vuoristoradassa?

Hallitseva mestari SaPKo on herännyt suhteellisen vaikean alkukauden jälkeen. Joukkue on hävinnyt tällä kaudella kahdeksan kertaa, ja noista seitsemän on tullut erilaisissa putkissa.

Pässipaitainen lauma on kaikkinensa todella sitkeä, sillä maalin tai parin voittoja on tullut tällä kaudella jo useampi.

Viime aikoina joukkue on lannistanut vastustajansa määrätietoisella ja rutiininomaisella tekemisellä. Sitä painotti myös päävalmentaja Pasi Räsänen viime viikonloppuna Savonlinnassa.

− Aloitettiin huonosti. Vitosen ylivoimalla olisi pitänyt pystyä tekemään maali. Kokonaisuutta kun ajattelee, niin kaksi erää oli sen jälkeen meidän. Pelattiin fiksusti, ei notkahdettu, luotsi sanoi viime lauantain Hermes-pelin jälkeen viitaten viiden minuutin ylivoimaan, jolla SaPKo ei saanut mitään aikaiseksi.

Tämä kommentti tyhjentää oikeastaan koko pajatson. Sanat kuvastavat kärsivällistä savonlinnalaisjengiä.

TUTO on sen sijaan ollut tuloksia tuijottamalla vuoristoratamainen.

Viime kauden nelonen pelaa hyvää kiekollista peliä ja joukkue onnistuu luomaan pitkiä pyörityksiä hyökkäyspäädyssä.

Ongelmana on kuitenkin puolustusvalmius, vastustajat saavat jopa järkyttävän paljon vaarallisia tilanteita etenkin vastahyökkäyksistä. Lisäksi TUTO ottaa turhia jäähyjä liikaa.

Maalivahti Markus Ruusu otti taannoin maalilla heti voiton ensimmäisessä pelissään. Alakertaan palannee myöhemmin myös toinen jännittävä nimi, Adam Ziak. Hänet nostettiin viime viikolla junioreista miesten puolustukseen, mutta nyt lupaus viilettää Slovakian U20-maajoukkueen leirillä.

2 - 1

Maali- vai puolustusjuhlaa?

Viime kauden hopeamitalisti K-Vantaa on ollut läpi tämän sesongin äärimmäisen nöyrä ja kurinalainen. Lohipaidat ovat ottaneet sarjassa vähiten rangaistuksia, sillä jäähyaition ovi on käynyt ainoastaan 203 minuutin edestä.

Varmasti osaksi kurinalaisuutta on seurannut se, että joukkueen vastustajalla toisen jälkeen on ollut vaikeuksia venyttää vantaalaisten reppua. Kahden ottelun tappioputkessa vaeltava sarjanelonen on nimittäin päästänyt tällä kaudella 60 maalia, joka on toiseksi vähiten koko sarjassa.

Vantaalla vieraileva LeKi on kuin peilikuva isännille. Joukkue on ottanut jäähyjä 347 minuutin edestä, eli toiseksi eniten koko sarjassa.

Lisäksi, jos on K-Vantaan alakerta ollut kunnossa, niin lempääläläisillä on hyökkääminen toiminut upeasti. Sarjakakkonen on iskenyt 79 osumaa, joka on toiseksi eniten Mestiksessä.

Kumman vahvuudet toimivat perjantaina - K-Vantaan kurinalaisuus ja tiukka puolustus vai LeKin mahdollisesti sääntöjen rajamailla pelaaminen ja tehokas viimeistely?

Joko Hermeksen kova työ palkitaan?

KeuPa HT ja Mestiksen kärki. Erikoiselta kuulostava yhdistelmä, joka kuitenkin pitää paikkansa. Viikolla pitkän reissun Rovaniemelle tehnyt keuruulaislauma on onnistunut läpi alkukauden oikeastaan jokaisella osa-alueella vähintäänkin tasaisen hyvin.

Esimerkiksi RoKia vastaan KeuPa aloitti äärimmäisen vahvasti hyökkäyspelissä, myös kiekon hallinta oli oivaa.

Tuo ottelu aaltoili, ja johtoasemassa keuruulaiset joutuivat lopulta ahdinkoon. Toisaalta, päätöserän kipsistä huolimatta KeuPa piti RoKin kurissa loistavan puolustustaistelun turvin.

Ilme ja tekeminen ovat olleet läpi kauden ihailtavaa - KeuPa on onnistunut hallitsemaan tilanteita numeroista ja pelin aaltoiluista huolimatta pääsääntöisesti miehekkäästi.

Perjantaina joukkueella on iso haaste.

Heräämisen merkkejä osoittava Hermes on ollut viime aikoina sitkeä kuin purukumi, mutta pienet virheet ovat vieläkin tuoneet harmittavan paljon tappioita.

Joukkueella on potentiaalia hyökkäyspelissä, mutta ruuti on ollut märkää vastustajien vastaavasti rankoessa armotta. Toisaalta, ensi kesänä NHL:ään ilman mitään suurempia takaiskuja varattavan Rasmus Kuparin kaltaiset otteet antavat viitteitä siitä, että Hermes tulee vielä.

Itse asiassa joukkuehan on täysillä mukana pudotuspelitaistossa. Vaikka piste-ero onkin kahdeksanteen sijaan kahdeksan pinnaa, on paikka täysin omissa käsissä. Hermes on nimittäin pelannut peräti kolme peliä vähemmän kuin nyt viimeisenä jatkoon menevä Jokipojat.

Tilastot

Loukkaantuneet

Tällä kaudella

runkosarja

Lue myös

Mestis-kierroksella mielenkiintoisia vahvistuksia - Hermes tarvitsee voiton kipeästi

MESTIS | 13.10.2017 14:07
Perjantai-illan Mestis-kierroksella pelataan neljällä paikkakunnalla. Sarjakärki KeuPa hamuaa takaisin voittojen tielle Iisalmessa IPK:n vieraana. Sarjataulukossa perättäin olevat TUTO ja RoKi mittaavat paremmuuttaan Turussa. Muita taistelupareja ovat Ketterä-LeKi ja Hermes-SaPKo. lue lisää

Mestis-kierros: Joutuuko IPK sijaiskärsijäksi ärsytetyn TUTOn kynsissä?

MESTIS | 3.11.2017 7:00
Perjantain Mestis-kierroksella pisteistä mitellään neljällä paikkaunnalla. Kotonaan yllättäen LeKille hävinnyt TUTO hakee hyvitystä IPK:n kustannuksella. Hermes hamuaa pois jumbosijalta Ketterän vieraana, ja lisäksi yhteen iskevät Jokipojat ja K-Vantaa, sekä Espoo United ja RoKi. lue lisää

Mestiksessä neljän ottelun ilta - Kärkiottelu Keuruulla

MESTIS | 6.10.2017 10:53
Mestiksessä tulee viikko kauden aloituksesta täyteen. Illan taisteluparit ovat KeuPa HT - Jokipojat, RoKi - LeKi, TUTO Hockey - IPK ja Ketterä - Espoo United. lue lisää

Mestis-kauden parhaimmisto sai palkintonsa - Tanuksen tykkikausi keräsi arvostusta

MESTIS | 27.4.2017 21:47
Mestis jakoi palkinnot kuluneen kauden parhaimmistolle. Palkintorohmuna esiintyi erityisesti piste- ja maalipörssin voittanut Jonatan Tanus. lue lisää

SaPKo äityi hurjaan iskuun ja nousi neljän maalin takaa-ajoasemasta johtoon − IPK vastasi samalla mitalla

MESTIS | 16.3.2018 21:02
IPK johti kotiotteluaan päätöserään lähdettäessä jo 5−2, mutta SaPKo teki ottelun seuraavat neljä maalia ja nousi hurjalla kirillä 6−5-johtoon. IPK nousi ottelun jälkimmäisellä puoliskolla vielä 6−6:een ja meni hetkeä myöhemmin jälleen johtoon lukemin 7−6. lue lisää

Kommentit