Pakkikarkelot havumetsäkiekon iltamissa − JYP ei hävinnyt vieläkään

LIIGA / Raportti
Maalien edustat olivat jälleen sotatantereita.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYP kohtasi nousujohteisuutta osoittaneen Lukon perjantaina Hippoksella. Tiukkaa puolustuspeliä esittäneen raumalaisryhmän taistelu ei riittänyt asetelmien kohottamiseen, vaan JYP vei täyden pistepotin.

Pelin alla oli pienoisia juhlan paikkoja, kun Mikko Kuukka sai 500 liigaottelua täyteen lauantaina Tampereella. Perjantainen kotiottelu oli puolestaan Nolan Yonkmanin 100. liigaottelu.

Raumalaiset halusivat tulla Jyväskylään katkaisemaan ikävän putken, sillä JYP on ollut parina edellisenä vuotena keskinäisten kohtaamisten herra ja hidalgo. Hurrikaaniryhmä oli voittanut seitsemän edellistä joukkueiden keskinäistä kohtaamista.

Kari Heikkilän luotsaamaa kiekkoa on nimitetty havumetsien kiekoksi, ja se oli nähtävillä myös Hippoksella. Tiukka puolustustaistelu ei lihottanut Lukon pistepussia, vaan voitto kirjattiin JYPille numeroin 2−1.

− Ongelmat siirtyivät alueelta toiselle ja kokeneet pelaajat olivat epävarmoja. Toisaalta ei pomppinut meille, mutta JYP oli aktiivinen, Heikkilä summasi.

Voitto toi JYPin jo pisteen päähän neljäntenä majailevasta HPK:sta, jolla on yksi ottelu enemmän pelatuna.

Lukon puolustus pelin teemana

Lukko saapui Jyväskylään hieman paremmalla pelituntumalla, sillä edellinen peli oli tiistailta ja JYPin edellinen ottelu lauantailta. Tämä näkyi myös ottelun ensiminuuteilla, kun Lukon aktiivinen pelityyli tuotti ongelmia isäntien avauspelille.

Kummallakin joukkueella oli omat vaikeutensa päästä hyökkäyspeliinsä muiden kuin päätykiekkojen kautta kiinni. Pelin kuva olikin varsin kamppailupainoitteinen, eikä vauhdistakaan ollut puutetta.

Molemmille joukkueille aukesi omat maalipaikkansa, mutta avauserässä JYP oli hivenen terävämpi. Pitkään Lukon keskustaan murtautuminen tuotti ongelmia, mutta erän loppupuolella Juuso Vainion viivalaukaus yllätti Jakub Stepanekin hyvän maskipelin avittamana.

− Meille tuli pahoja kiekonmenetyksiä pelin alussa, vähäsanainen Heikkilä kertasi.

Varsinkin toisessa erässä pelin pääpaino oli Lukon puolustusalueella, vaikka raumalaiset loivatkin enemmän vaarallisia maalipaikkoja nopeiden vastahyökkäysten kautta. Keltapaidat tukkivat maalinedustaansa erinomaisesti, mikä jätti JYPin tilan ulommille sektoreille. Paikan tullessa hyvään sektoriin Lukon puolustajat pelasivat mailat loistavasti pois.

JYP tyytyikin laukomaan lähestulkoon joka paikasta, välillä jopa liian hätäisesti. Stepanek oli maalillaan todella vakuuttava torjumalla muun muassa kaksi läpiajoa ensimmäisen 40-minuuttisen aikana.

Lukko ei noussut

Kun päätöserän alkuun Mikko Kalteva vei isännät 2−0-johtoon, peli alkoi näyttää selvältä. Lukolla oli vaikeuksia vaihtaa moodi päällekäymiseen puolustamisesta, mutta lopulta taisteluilmettäkin nähtiin.

Erän loppuakohden JYPin puolustuspelissä alkoi näkyä haparoinnin merkkejä, mikä päästi Lukon hyville tekopaikoille. Jyväskyläläisten tuskaa ei helpottanut Peter Tiivolan tekemä kavennusosuma nelisen minuuttia ennen pelin loppua.

Ottelun viime hetkillä kiekko pomppi usein Pekka Tuokkolan vartioimalla maalilla, mutta Lukko ei tasoituksessa onnistunut.

− Puolustajien onnistumiset lämmittivät. Lopussa vielä hyvi ryhdistäytyminen. Marko Virtanen analysoi.

Joukkueet pelaavat uudelleen heti lauantaina, kun JYP matkustaa TPS:n vieraaksi ja HIFK isännöi Lukkoa.

Juttua muokattu 21.09: Valmentajien kommentit lisätty.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo